Y&T, Spitfire @ Κύτταρο, 15/09/12

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 18/09/2012 @ 14:16
Λίγο καιρό πριν οι ψίθυροι που τελικά έγιναν είδηση για την έλευση των Y&T, ενός συγκροτήματος από τα πιο χαρακτηριστικά του hard rock ήχου, σίγουρα έκαναν πολλές καρδιές να σκιρτήσουν από χαρά και πολλά χαμόγελα εμφανίστηκαν αβίαστα. Βλέπετε, η χώρα μας είναι από αυτές που κομμάτια τους έχουν μπει σε πάμπολλες συλλογές, αλλά και όλα τα μαγαζιά του ύφους έχουν στο ρεπερτόριο τους κάποιες από τις επιτυχίες τους. Έτσι ήταν φυσιολογική η εικόνα ενός σχεδόν γεμάτου χώρου ακόμα και πριν βγει το support που χαίρει μόνο της τυπικής αναφοράς, μιας και οι Έλληνες Spitfire που άνοιξαν την βραδιά μόνο δεύτερο ρόλο δεν έχουν στις συνειδήσεις μας, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε παρευρισκόμενο να απολαύσει δυο πραγματικά υπέροχα groups.

Ήταν ακριβώς 21:00 όταν μετά από μια πολύ σύντομη εισαγωγή τα μέλη ήταν επί σκηνής εν μέσω επεφυμιών. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς έχουν αποφασίσει να επαναδραστηριοποιηθούν πολύ έντονα και έτσι η εμφάνισή τους ήταν για ακόμα μια φορά ξεχωριστή. Δυστυχώς ο μέτριος ήχος που τους συνόδευε δεν τους βοήθησε να χαρίσουν το 100% του θέλω τους προς τον κόσμο.

Spitfire

Χωρίς να έχουν πτοηθεί βεβαίως απέδειξαν για άλλη μια βραδιά ότι αν είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια κάποιες καλύτερες κινήσεις στο εσωτερικό της μπάντας ίσως αυτή την στιγμή να σχολιάζαμε άλλον έναν πάρα πολύ διάσημο πρεσβευτή της χώρας μας. Ας είναι όμως γιατί στα περίπου 45 λεπτά που ήταν στο σανίδι τα «έδωσαν όλα». Καλοπαιγμένες συνθέσεις και από τις δυο επίσημες δουλειές τους ξεσήκωσαν πολύ εύκολα τον κόσμο από κάτω που συμμετείχε σε κάθε νότα και κάλεσμα από τα μέλη του group. Η επικοινωνία μπάντας-κοινού ήταν σε τόσο υψηλό επίπεδο που χαιρόσουν να την βλέπεις.

Spitfire

Η πολύπαθη θέση του τραγουδιστή έχει βρει μάλλον την καλύτερη δυνατή λύση μια και ο νέος frontman είναι αυτό που θέλει να έχει ένα heavy metal σχήμα, μια φωνή που θα αποδίδει στο έπακρο όλα τα κομμάτια όπως πρέπει να ακούγονται, κάτι που κατάφερε. Το σημαντικό είναι ότι δεν έδειχνε ξένος στην όλη εμφάνιση αλλά αντιθέτως σαν να είναι καιρό μαζί τους. Εκείνο το βραδύ ακούστηκε και ένα νέο κομμάτι που έδειξε ότι τα μέλη του group γράφουν ακόμα ωραίες συνθέσεις που μπορούν να σε διεγείρουν.

Spitfire

Λίγο πριν ακουστεί το "Evil Thoughts Around", έγινε αναφορά και αφιέρωση στον Ντίνο Κωστάκη, πρώτο τραγουδιστή του group που εξαιτίας ενός σοβαρού ατυχήματος είναι καθηλωμένος, μια κίνηση που σε κάθε εμφάνιση των Spitfire υπάρχει και αν μη τι άλλο τιμάει έναν άνθρωπο που υπό άλλες συνθήκες ίσως να ήταν αντιπροσωπευτική φωνή στο εγχώριο heavy metal ήχο. Είναι μάλλον περιττό να αναφερθεί το ζεστό έντονο χειροκρότημα των οπαδών όταν τελείωσε το set list, ένδειξη ενός μεγάλου ευχαριστώ για όλα τα χρόνια προσφοράς και ηχητικής ικανοποίησης που ευχόμαστε να συνεχιστούν για παρά πολύ καιρό ακόμα. Μπράβο!

Το πλήρες setlist ήταν: Street Fighter / Gates Of Fire / The King Of The Mountain / Taste The Fire / Evil Thoughts Around / Die Fighting / Ready To Attack (νέο κομμάτι) / Lead Me On / Guilty Dreams / Explosion.

Λίγο πριν τα ρολόγια μας δείξουν 22:30 έκαναν την εμφάνιση τους επί σκηνής οι Y&T. Το τι θα βλέπαμε στην πορεία αποδόθηκε σωστά από έναν έτερο συντάκτη του Rocking που ήταν παρόντας: «Πραγματικά συγκινητικοί». Δυο λέξεις που αντικατοπτρίζουν ακριβώς ότι διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια μας για δύο ώρες.

Y&T

Ακόμα και αν κάποιος τους έχει σαν συγκρότημα δεύτερης γραμμής στα αγαπημένα του, εκείνοι τον κέρδισαν με την απόδοση τους. Ίσως για αυτό και πολύ γρήγορα -το ήδη διψασμένο κοινό για να δει ζωντανά έναν ζωντανό μύθο του αμερικάνικου hard rock- συμμετείχε από το πρώτο δευτερόλεπτο όσο μπορούσε καλύτερα. Η μπάντα μάλλον από την θερμή παρουσία του κόσμου πήρε το μήνυμα και ανταπέδωσε την τιμή που της έκανε το Ελληνικό κοινό με μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση η οποία είχε στοιχεία που τουλάχιστον πριν το live δεν φανταζόσουνα ότι μπορεί να υπήρχαν τόσο έντονα. Όσοι έχουν δει DVD τους είχαν μια ιδέα. Καταρχήν όλα τα μέλη του group απέδιδαν τις συνθέσεις σαν λυσσασμένοι πρώτο εμφανιζόμενοι καλλιτέχνες που θέλουν να φτάσουν στην καταξίωση. Από κάτω όσοι δεν ήταν σε διαρκή εγρήγορση και κίνηση έβλεπαν τέσσερις μουσικούς με σχεδόν εμφανή ηλικιακά σημάδια μεν αλλά με καρδιά ενεργή δε, που έδιναν τα εσώψυχα τους από σκηνής σεβόμενοι τον οβολό των οπαδών αλλά και την θέληση του κόσμου να τους δει.

Y&T

Ήταν τόσο καλή η απόδοση όλων που ανά στιγμές αν έκλεινες τα μάτια νόμιζες ότι ακούς μουσική από τα στερεοφωνικά του μαγαζιού και όχι ζωντανά. Βεβαίως σε αυτό συνετέλεσε και ο πολύ καλός ήχος που είχαν. Όντας κρυστάλλινος από την αρχή μέχρι το τέλος έκανε όλους όσους ήταν από κάτω να χαίρονται γιατί έβλεπαν αυτό που ήθελαν, έναν αντιπρόσωπο του hard rock να αποδίδει όλα τα αγαπημένα τους τραγούδια όπως επιθυμούσαν να τα ακούνε. "Black Tiger", "Meanstreak", "Hurricane", "Midnight At Tokyo", "Winds Of Change", "Eyes Of The Stranger" ήταν μερικά από τα πιο παλιά κομμάτια που ακουστήκαν τα οποία σε συνδυασμό με αλλά από την τελευταία studio δουλειά τους, "Facemelter", έκαναν ένα set list μοναδικό. Είναι άξιο αναφοράς ,κάτι άκρως αναμενόμενο, ότι στο "Forever", κομμάτι που έκλεισε το κανονικό set, το μαγαζί κόντευε να γκρεμιστεί. Αν οι τοίχοι είχαν στόμα θα τραγουδούσαν και αυτοί. Σκηνές βαθιά χαραγμένες σε κάθε έναν που ήταν εκεί και το βίωνε.

Y&T

Τα μέλη των Y&T και ειδικά ο αρχηγός τους Dave Meniketti δεν έχουν ίχνος βεντετισμού και το απέδειξαν περίτρανα όταν -επαγγελματικά- ρωτώντας το κοινό ποιά τραγούδια θέλουν να ακουστούν μια γυναικεία ύπαρξη ανέφερε το "Summertime Girls" που, παρόλο που δεν συμπεριλαμβανόταν στο setlist, εκείνοι το έπαιξαν χωρίς να το έχουν φυσικά προβάρει εκείνη την ημέρα. Ποιός μπορεί να βγάλει από μέσα του την άκρως συγκινησιακή εικόνα που δημιουργήθηκε όταν ο Meniketti αφιέρωσε το ορχηστικό "I'll Cry For You" στον προσφάτως εκλιπόντα μπασίστα Phil Kennemore, σκηνή που απλά την «ρουφούσες» ή το γεγονός ότι έπαιξαν κομμάτι ("25 Hours A Day") από την πρώτη studio δουλειά τους από το μακρινό 1976 με αυτοσαρκασμό από τον Meniketti; Ειδήσεις και κινήσεις που συνθέτουν το παζλ μεγάλων καλλιτεχνών που είναι άρρηκτα δεμένοι με τους οπαδούς που παρόλο τον επαγγελματισμό που διαθέτουν είναι άνετοι και απαλλαγμένοι από σταριλίκια, δημιουργώντας μια ισχυρή σχέση.

Y&T

Το "Rescue Me" στο μοναδικό encore που έκαναν τελείωσε μια ακατάπαυστα δυναμική και εκπληκτική εμφάνιση ενός group που ισχυροποίησε ακόμα πιο πολύ την φήμη που έχει και δήλωσε ευθαρσώς ότι τα χρόνια περνάνε αυτοί όμως δεν γερνάνε χαρίζοντας στον κόσμο αυτό που θέλει, να βλέπει συναυλιακά δρώμενα που θα του μένουν για πάντα μέσα του. Μακάρι να παραδειγματίζονται οι νεότερες γενιές καλλιτεχνών τι εστί μια επιτυχημένη συναυλία που έχοντας τα πάντα θα σου χαρίσει στιγμές ισάξιες με ερωτική πράξη. Κρίμα που το event δεν έγινε σε μεγαλύτερο χώρο με περισσότερο κόσμο! Dave Meniketti, John Nymann, Mike Vanderhule και Brad Lang, We Salute You!

Το πλήρες set list (με μια μικρή επιφύλαξη) ήταν:

Y&TBlack Tiger
Hard Times
Dirty Girl
Rock & Roll's Gonna Save The World
Meanstreak
Rhythm Or Not
Midnight At Tokyo
Shine On
Blind Patriot
Winds Of Change
Don't Bring Me Down
I'm Coming Home
Summertime Girls
I'll Cry For You (instrumental)
25 Hours A Day
Hurricane
Drum solo
Eyes Of The Stranger
I Believe In You
Squeeze
Forever
----------
Rescue Me

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com

  • SHARE
  • TWEET