Χρήστος Θηβαίος & Mr. Highway Band @ Ρυθμός Stage, Ηλιούπολη, 02/02/13

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 07/02/2013 @ 13:13
Μετά από πολλές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και τη Κύπρο, η κολεκτίβα του Χρήστου Θηβαίου και των Mr. Highway Band βρέθηκε το περασμένο Σάββατο ξανά στη πρωτεύουσα και πιο συγκεκριμένα στο Ρυθμό Stage στην Ηλιούπολη. Έχοντας μείνει με άριστες εντυπώσεις από το support των Mr. Highway Band στους Baby Woodrose, εκμεταλλεύτηκα αυτή τη φορά την ευκαιρία να απολαύσω τη σύμπραξή τους στη σκηνή με τον Χρήστο Θηβαίο.

Χρήστος Θηβαίος & Mr. Highway Band

Ο συνδυασμός λοιπόν μιας νέας και πολλά υποσχόμενης country/blues/rock μπάντας που χρησιμοποιεί αγγλικό στίχο με έναν από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς και ερμηνευτές της νεότερης γενιάς του ελληνικού τραγουδιού είχε σίγουρα αρκετό ενδιαφέρον. Το αν θα ήταν επιτυχημένος θα φαινόταν κυρίως στο χειροκρότημα. Προς ευχαρίστηση όλων, οι αντιδράσεις του κοινού ήταν εν τέλει ιδιαίτερα θερμές καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

Χρήστος Θηβαίος & Mr. Highway Band

Σαν μουσική σκηνή, ο Ρυθμός Stage δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος σαν χώρος, ενώ τα περισσότερα τετραγωνικά του τα καλύπτουν τραπέζια, αφήνοντας λίγο χώρο για τους ορθίους. Το θετικό ήταν ότι γενικά η ορατότητα προς τη σκηνή ήταν ικανοποιητική, τουλάχιστον στο κυρίως κάτω χώρο. Ο Ρυθμός γέμισε σχετικά γρήγορα και στις 23:10 η πεντάδα των Mr. Highway Band μαζί με τον Χρήστο Θηβαίο και τον πιανίστα Μάξιμο Δράκο ανέβηκαν στη σκηνή. Η πρώτη κουβέντα του Θηβαίου «Είμαστε οι Mr. Highway Band» φανέρωσε εν πολλοίς τον τρόπο που θα εξελισσόταν η βραδιά. Στο μεγαλύτερο διάστημα, και οι επτά μουσικοί θα βρίσκονταν επάνω στη σκηνή, ερμηνεύοντας τα τραγούδια όλοι μαζί. Πολλά από τα τραγούδια του Θηβαίου εξάλλου, συγγενεύουν ηχητικά με τα blues, οπότε κατ' επέκταση και με την μπάντα που τον συνόδευε. Για του λόγου το αληθές, το κομμάτι που επιλέχθηκε, σημειολογικά πιθανότατα, για την έναρξη ήταν το "Ένα Μπλουζ" του Θάνου Μικρούτσικου. Στα ενενήντα λεπτά που διήρκεσε το πρώτο μέρος του προγράμματος, η αναλογία κομματιών με ελληνικό και αγγλικό στίχο ήταν περίπου η ίδια. Ακούσαμε εναλλάξ τραγούδια από τις δουλειές του Χρήστου Θηβαίου, έξη από τα οχτώ τραγούδια του CD των Mr. Highway Band και διασκευές στα "Paint It Black" των Stones και "5 To 1" των The Doors (η αιτία που ένωσε Θηβαίο και Highway), για βάλει την άνω τελεία "Ο Άμλετ Της Σελήνης".

Mr. Highway Band

Μετά από ένα αυστηρά δεκάλεπτο διάλειμμα, το δεύτερο μέρος του προγράμματος βρήκε τους Mr. Highway Band επάνω στη σκηνή να ξεκινούν με Tom Waits και να συνεχίζουν με το δικό τους "Tonight, Today". Κατόπιν θα αναλάβει δράση ο Θηβαίος με κομμάτια που έχουν συνδεθεί με τη φωνή του, όπως τα "Βροχή Μου", "Μικρή Πατρίδα" και "Αγάπη". Τελευταίο κομμάτι αυτής της σειράς τραγουδιών ήταν η διασκευή μόνο από τον Θηβαίο στο "Can't Change Me" του Chris Cornell. Η συνέχεια επιφύλασσε μια από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς. Πριν από μερικά χρόνια ο Θηβαίος διασκεύασε το "Day After Day" - ένα από τα δύο τραγούδια που είχε ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος στην αγγλική γλώσσα το 1972 και κυκλοφόρησαν μόλις το 2001 - με ελληνικούς στίχους δίνοντάς του τον τίτλο "Μείνε". Με τη συνδρομή των Mr. Highway Band το τραγούδι ερμηνεύτηκε και στις δύο γλώσσες, σε μια εκτέλεση που το ανέδειξε με το καλύτερο τρόπο. Ήταν πλέον σειρά του Θηβαίου να αποχωρήσει και να ανέβουν ξανά σιγά σιγά οι τόνοι. Μέσα σε λίγα λεπτά πραγματοποιήθηκε μία μικρή αναδρομή στην ιστορία rock μουσικής του αιώνα που πέρασε, με αφετηρία την country και τα blues και τελικό σταθμό το hard rock. "You Are My Sunshine", "Folsom Prison Blues", medley των "Blue Suede Shoes", "Jailhouse Rock" και "Rock Around The Clock" για να κλείσει το σερί με το "Rock 'N' Roll" των Led Zeppelin. Κάπου στο ενδιάμεσο ακούστηκε και το "Story Of My Life" από τον επερχόμενο δεύτερο δίσκο των Mr. Highway Band. Οδεύοντας προς το φινάλε, ο Θηβαίος θα επανέλθει για να ερμηνεύσουν όλοι μαζί το "Should I Stay Or Should I Go" των The Clash και τις "Περικοπές Ενός Απόκρυφου Ευαγγελίου". Με την ώρα να πλησιάζει πλέον τις δυόμιση, ο επίλογος θα γραφτεί από τη "Σιωπή" των Ξύλινων Σπαθιών, τη "Νεράιδα" του Μάλαμα και ακόμη δύο κομμάτια για καληνύχτα από τον Χρήστο Θηβαίο.

Χρήστος Θηβαίος & Mr. Highway Band

Κάνοντας τον απολογισμό της βραδιάς, δεν θα μπορούσα παρά να είμαι πλήρως ικανοποιημένος. Η απόδοση κατ' αρχήν όλων των μουσικών ήταν άψογη, ενώ και ο ήχος ήταν πολύ καλός. Οι Mr. Highway Band είχαν το δικό τους κοινό και το προνόμιο να είναι οι πρωταγωνιστές στις πιο δυναμικές στιγμές της βραδιάς και ο Χρήστος Θηβαίος την τύχη πολλά από τα δικά του κομμάτια να τα τραγουδούν σχεδόν όλοι. Αυτό που είχε όμως τη μεγαλύτερη σημασία ήταν ότι έβλεπα μια ομάδα δεμένη, που παρά την εναλλαγή ηπιότερων και εντονότερων στιγμών, δεν φάνηκε να κουράζει ή να κουράζεται σε κανένα σημείο. Έβλεπα τα παιδιά της μπάντας να τραγουδούν τα τραγούδια του Θηβαίου και εκείνον να συμμετέχει στα κομμάτια των παιδιών και να θεωρεί τον εαυτό του μέλος τους. Εφόσον λοιπόν για τη μουσική ισχύει ότι και για την ευτυχία στο "Into The Wild", ότι αποκτά δηλαδή τη πραγματική της διάσταση όταν τη μοιράζεσαι, τότε ο Χρήστος Θηβαίος και οι Mr. Highway Band (που δεν τη μοιράζονται μόνο με το κοινό αλλά και μεταξύ τους) μπορούν να προσφέρουν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία που σίγουρα αξίζει να ζήσετε.

Κείμενο / φωτογραφίες: Θοδωρής Ξουρίδας

  • SHARE
  • TWEET