Vodka Juniors, Depsite Everything @ Gagarin205, 20/12/14

Μια πανέμορφη βραδιά, που μύρισε καλοκαίρι, από δυο αλητήριες μπάντες που ό,τι κάνουν, το κάνουν καλά

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 22/12/2014 @ 12:21
Ένα γεμάτο μαγαζί (sold out από πολύ νωρίς) σε προδιαθέτει ότι θα περάσεις καλά. Μα πώς να μην περάσεις καλά όταν ξέρεις ότι θα δεις και θα ακούσεις δυο πολύ καλοστημένες ελληνικές μπάντες, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κόμπλεξ και σύνορα και αποδίδουν επαγγελματικά, αλλά και ορεξάτα σε κάθε τους εμφάνιση. Και οι δύο σε κάθε τους εμφάνιση αποδεικνύουν γιατί έχουν τόσους πολλούς και πιστούς φίλους και το ίδιο έκαναν και το Σάββατο το βράδυ.

Όλα άρχισαν έντονα. Οι Despite Everything με συναυλιακή εμπειρία αξιοζήλευτη και πάμπολλες περιοδείες ανά τον κόσμο, στήθηκαν μπροστά μας και επί ώρα έκαναν επίθεση στα αυτιά μας. Το μελωδικό τους punk παρουσιάστηκε πάλι αψεγάδιαστο, μοντέρνο, έντονο και σκληρό.

Η συνοχή τους τρομερή και οι συνθέσεις συνεχόμενες, ανελέητες και καλοφτιαγμένες ως συνήθως. Δείχνουν πάντα πόσο κάλοι μουσικοί είναι και καταφέρνουν να σου περάσουν μια αίσθηση ότι αυτό που κάνουν είναι εύκολο. Κι όμως δεν είναι. Αν παρατηρήσεις τα τύμπανα, το συγχρονισμό στις φωνές, τα γυρίσματα, τα riffs και την ταχύτητα, θα καταλάβεις ότι αυτό θέλει ταλέντο και δουλειά, πολλή δουλειά. Δουλειά που έχουν κάνει και με το παραπάνω και αποδίδουν ένα τρομακτικό punk, γεμάτο  hardcore νότες και καυστικές φωνές, τρομερά.

Μια ασταμάτητη αλήτικη μελωδία λοιπόν, χωρίς καμία διακοπή, με σκηνοθεσία, ειρμό και σαπίλα. Όπως και οι δίσκοι τους, έτσι και οι ζωντανές εμφανίσεις τους έχουν μια εκπληκτική και ασταμάτητη ροή που διακρίνει μόνο τεράστιες μπάντες του χώρου. Η ομοιομορφία των κομματιών αντί να τα καθιστά βαρετά, μέσα από τον τρόπο τους και την πρωτοφανή τους όρεξη, τα κάνει αδιανόητα ξεσηκωτικά και μεταμοντέρνα εναλλακτικά (για ψαγμένους ρε παιδί μου, πώς να το πω). Μπορούν να κάνουν, άσχετους ανθρώπους με την μουσική τους να ξεσηκωθούν και να σφίξουν δυνατά την γροθιά τους. Η τετράδα διατηρεί, όπως και στον δίσκο έναν νεανικό αέρα που μπορεί πάνω στα τύμπανα και το μπάσο να σκαρφαλώσει με μοναδικό lead και μελωδικό τρόπο στις κιθάρες και να σου πάρει τα μυαλά.

Είναι τόσο καλοί που όταν τελείωσαν, δεν κατάλαβες πως έφτασαν στο τέλος, πόση ώρα είχε περάσει και αναρωτιόσουν γιατί δεν παίζουν λιγάκι ακόμα. Ένα, δύο, πέντε κομμάτια ακόμα ρε αδερφέ! Όπως και να 'χει στο τέλος δέχθηκαν ένα ζεστό χειροκρότημα το οποίο άξιζαν με το παραπάνω.

Setlist: Between A Rock And A Hard Place / Grey Desolation / Ink Scattered / Flood In Flood Out / Pardon My Negativity / Inbetweeners / Castaways / If You Are Going Through Hell / Roads Unfold / Throwing Stones Ain’t No Rocket Science / All My Friends Are Dead (διασκευή Turbonegro) / Stings Like Hell.

H μάχη που ακολούθησε μετά, είχε προηγούμενο και θα έχει και επόμενο. Αυτός ο πολεμικός θίασος φτιάχνει ένα πανηγύρι γεμάτο χρώματα, μπάλες, μπαλόνια, φουσκωτά παιχνίδια, κομφετί, καπνούς, φουσκωτά στρώματα, αλκοόλ, ιδρώτα, χορό, φασαρία, χαμόγελα, stage diving, crowd surfing, mosh pits, τρέλα και ξεφάντωμα. Οι Vodka Juniors είναι εξαιρετικοί και μεγαλύτερο τους προσόν είναι η αστείρευτη καύλα τους, αλλά και η πρωτοφανής δυνατότητα να παρασύρουν και τον πλέον ξενέρωτο σε ένα γλέντι άνευ προηγουμένου.

Ξεκίνησαν δυνατά. Punk. Χαμός. Ξύλο. Ένταση και ταχύτητα που μας πήρε από τα μούτρα. Η μουσική τους είναι ένα μείγμα από punk, ska, alternative, reggae, λίγο dub και σκόρπιες πινελιές hardcore. Η σκηνική τους παρουσία είναι παρεΐστικη, έντονη και ξεσηκωτική. Τα κομμάτια τους μπορεί να γίνουν ισοπεδωτικά, άλλα χαλαρωτικά και μερικά μαστουρωτικά όσο δεν φτάνει ο νους σου.

Τα έπαιξαν όλα, έκαναν μια πολλή λογική μουσική επιλογή και απέδωσαν ένα set που ταίριαζε στην ώρα, στον κόσμο, στο μαγαζί και στις ορέξεις μας (τους). Από την εισαγωγή μέχρι και το (ξανά) "Last Chance" έκαναν το μαγαζί σωστό καμίνι. Για να μην πω παραλία, camping, beach πάρτι, φεστιβάλ χορού. Τι καλύτερο μπάσιμο λοιπόν, από τα "Champions", "Last Chance", "Can We Play Now?", "Remains", "Count On Me" και "Rise Up" στην σειρά. Κόσμος στον αέρα και αλητεία, χαμόγελα και κοπάνημα.

Έχει περάσει ήδη μισή ώρα και δεν έχει πάρει κανείς χαμπάρι πότε και πως. Ε κάπου εκεί έρχεται το "Break The Silence" να σε βοηθήσει με τον χαλαρό του ρυθμό να σε ηρεμήσει με την μελωδία του και να σε φέρει σε πιο γλυκές καλοκαιρινές και παραλιακές στιγμές. Η συνέχεια, σε γλιτώνει από την σίγουρη λιποθυμία και με περισσότερο reggae και ska κομμάτια, μας πάει μέχρι το "Slowly Fading Away" σε ακόμα πιο ηλιόλουστες καταστάσεις. Λέω μέχρι εκεί γιατί στην σκηνή μαζί τους ανέβηκαν οι rappers Βηταπεις για να τραγουδήσουν στο επόμενο "Rebirth" και έκαναν το χαμό. Από εκεί και πέρα επανήλθαμε στο παρανοϊκό και τρελό πανηγύρι της αρχής, στον πανικό, ο οποίος εξυψώθηκε στην διασκευή από Dead Kennedys στην οποία νομίζω όλοι ήμασταν ήδη πολύ μεθυσμένοι...

O χείμαρρος ξεχείλισε επικίνδυνα και τελικά χαλάρωσε για τα καλά στο "Heroes" και στα επόμενα αυτού, που ακολούθησαν, τα οποία μας πήγαν μέχρι το τέλος περίπου, σε πάρα μα πάρα πολύ νότιες παραλίες, μας άφησαν ξάπλα στην άμμο και μας ταξίδεψαν ακόμα πιο μακριά σε ζέστες και ηλιόλουστες μπυρολουσμένες ξαπλώστρες με θέα τον Ειρηνικό. Ειρηνικό... μέχρι εκεί, γιατί υποσχόμενοι ότι και την επόμενη ημέρα, το πάρτι θα συνεχιστεί, έκλεισαν δυνατά και ευχαρίστησαν τους πάντες για την συμπαράσταση όλα αυτά τα χρόνια. Η δύναμή τους εξάλλου είναι ο κόσμος και ο κόσμος ήταν εγκάρδιος και άκρως ευτυχισμένος που τους απόλαυσε για άλλη μια φορά. Άρα... γιατί να μην είναι και οι Vodka το ίδιο ευγνώμονες και ευτυχισμένοι τελικά! (;).

Η μπάντα ξέρει να διασκεδάζει και τους εαυτούς τους και εμάς. Ο Jack έπαιξε μπάσο και στους Despite και στους Vodka και του αξίζουν διπλά συγχαρητήρια. Ο κόσμος, άντρες, γυναίκες, μικροί και μεγάλοι αξίζουν επίσης συγχαρητήρια γιατί ήταν εξευτελίστηκα κεφάτοι και παρόλο το ξύλο και τον πανικό, επιεικώς κόσμιοι. Ο Ορέστης (τύμπανα), είχε γενέθλια και όλο το μαγαζί του τραγούδησε το «να ζήσεις» και τελικά όλοι φύγαμε, χαρούμενοι, μεθυσμένοι, κεφάτοι, γλυκά κουρασμένοι και ικανοποιημένοι καθόλα.

Πάντα τέτοια!

SETLIST
Heart And Soul (intro)
Champions
Last Chance
Can We Play Now?
Remains
Count On Me
Rise Up
Break The Silence
King Of The Street
Gasoline
What Freedom
Against The World
Slowly Fading Away
Rebirth (feat. ΒηταΠεις)
Deep Chaos
We're All Going To Hell
Too Drunk To Fuck (διασκευή Dead Kennedys)
Rollercoaster
For The Kids
Heroes
In Rough Seas We Sail
Whiskey And The Rain
All By Myself
Shadows In The Sunset
Down South
Gold Cage Freedom

Encore:
Last Chance
  • SHARE
  • TWEET