Victor Wooten Band @ Αθηνά Live, 24/10/14

Όταν ο Άνθρωπος ξεπερνά τον κορυφαίο καλλιτέχνη

Από τον Χρήστο Κισατζεκιάν, 29/10/2014 @ 12:11
Όταν το 2005 είχα απολαύσει και τις δυο βραδιές της μπάντας του αγαπημένου μου μουσικοσυνθέτη -μα κυρίως μπασίστα- ήμουν που ήμουν ήδη βαμμένος οπαδός του, με το που του μίλησα πρόσωπο με πρόσωπο το πρωινό της δεύτερης μέρας στο lobby του ξενοδοχείου του, δήλωσα «ερωτευμένος» με ομόφυλο ον για πρώτη φορά στη ζωή μου! Ήταν δυνατόν να λείψω λοιπόν από την νέα του εμφάνιση; Και αν οι επίσης λατρεμένοι μου Saxon (για εντελώς διαφορετικούς λόγους) με ήθελαν μια από τις δυο νύχτες της επίσκεψης του Victor Wooten στο Ωδείο του Γιώργου Φακανά απών, την Παρασκευή μάζεψα καλή παρέα και έδωσα το παρών...

Φέτος ο έγχρωμος μάγος των χαμηλών συχνοτήτων είχε μαζί του στα τύμπανα και τον έτερο αδελφό του, τον Roy, η αλλιώς Future Man (βλέπε Bella Fleck & The Flecktones). Ο πρεσβύτερος αδελφός & μέντορας Regi Wooten ήταν εκεί για να ξεκατινιάσει για άλλη μια φορά την ηλεκτρική κιθάρα του. Μοναδικός μη συγγενής εξ' αίματος ήταν ο Karlton Taylor που όμως έλαμψε στα πλήκτρα με την λακωνική «σοφία» του.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα (βούιξε το πανελλήνιο!) ήθελαν τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινού να καθυστερεί εκ των πραγμάτων, γεγονός που ώθησε την παραγωγή να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα κατά τις 22:00 το βράδυ με σεβασμό στους απόντες, δηλαδή μια ώρα μετά την επίσημη ώρα έναρξης.

Το «περίμενε» δεν χάλασε κανέναν με το που ανέβηκε μόνος ο ήρωας μας... Χαμόγελο ζωγραφιστό, η θετική ενέργεια του απλώθηκε ολούθε μονομιάς. Και έβαλε το μπάσο να μας ζητήσει «συγνώμη» για την καθυστέρηση, γεγονός που έσβησε κάθε μα κάθε ανυπομονησία μας!

Victor Wooten Band

Το "2 Timers" άνοιξε καίρια την αυλαία της βραδιάς και έμπασε απριόρι το κατάμεστο θέατρο σε μια δεκτική, μα συγχρόνως διαδραστική στάση. Ακολούθησαν τα "Sex In A Pan", "My Life", "KT", "Singing My Song" & "Flex". Η φανερά ελεγχόμενη ένταση του ήχου, δε, άφηνε ακόμη πιο πολλά περιθώρια συναισθηματικής συμμετοχής από μέρους μας. Λίγα λόγια, πολύ μουσική.

Victor Wooten Band

Το Βασίλειο των Δυναμικών είχε την τιμητική του τούτη τη βραδιά! Και ο Victor το είπε (στην τηλεφωνική μας συνέντευξη) και το έκανε: τίμησε όχι μόνο τα είκοσι χρόνια της δισκογραφικής παρουσίας του ως solo καλλιτέχνης και ως μέλος των Bell Fleck & The Fleshtones, μα και σχεδόν όλους τους μέντορές του σε όποιο μουσικό ιδίωμα κι αν ανήκαν αυτοί. Διόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός του ότι ανάμεσα στους ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς που ορίζει η jazz και το πιο επιθετικό fusion, ακούσαμε έκδηλες έως και έντεχνα κεκαλυμμένες πινελιές από Led Zeppelin ("Kashmir"), Jimi Hendrix, Miles Davis, Jaco Pastorius, James Brown ("Get Up I Feel Like Being A Sex Machine"), Sly & The Family Stone ("Thank You")!

Victor Wooten Band

Όταν κατέβηκα στα παρασκήνια μετά το πέρας της λίγο λιγότερο από τρίωρης εμφάνισής του για να του ζητήσω το πολυποίκιλο setlist της μπάντας, ούτε ίδιος δεν το θυμόταν με ακρίβεια και μου έδωσε μια χαρτοπετσέτα όπου είχα μονάχα το πρώτο μέρος, και αυτό με την παράληψη του "Singing My Song" που με έβαλε να προσθέσω... Συμπαθάτε μας λοιπόν που για πρώτη φορά δεν έχουμε πιο κάτω ολοκληρωμένο τον κατάλογο των συνθέσεων της μαγικής εμφάνισης που, ούτως ή άλλως, στερείτο...καθωσπρεπισμού!

Victor Wooten Band

Το νόημα; Μουσικότητα, ελευθεριότητα έκφρασης και μοναδική τεχνογνωσία αιχμής που όμως όχι μόνο ΔΕΝ ευνουχίζει τον άκρατο αυτοσχεδιασμό, μα τον ενθαρρύνει με κάθε ευκαιρία εις το όνομα της διαρκούς καλλιτεχνικής αναζήτησης. Και ο Άνθρωπος (ναι, με άλφα κεφαλαίο!) Victor δεν παρέλειψε να μας την «πει» με τον κα-λύ-τε-ρο δυνατό τρόπο για τα αμέτρητα iPhones που μαγνητοσκοπούσαν κάθε του κίνηση: «το να μαγνητοσκοπείτε μέρη του σόου μας όχι μόνο δεν μας πειράζει, μα ίσως μας κάνει και καλό ως teaser για τους επόμενους ακροατές μας! Όμως το να βιντεοσκοπήστε ολόκληρο το πρόγραμμά μας και να το δημοσιοποιήστε την ίδια κιόλας βραδιά στο YouTube, καταρχήν απαξιώνει εσάς τους ίδιους που πληρώσατε για να μας δείτε, μα στη συνέχεια σκοτώνει κάθε δυνητικό οπαδό μας και εμάς τους ίδιους που ζούμε από αυτό που αγαπάμε περισσότερο από κάθε τι άλλο: τη μουσική αυτή καθαυτή, μα και τα παιδιά μας που έχουμε αφήσει πίσω και περιμένουν από εμάς να τα ζήσουμε...».

Κι όμως! Δυο καρέκλες πιο μπρος, αμέσως μετά από αυτή την από σκηνής εξομολόγηση, είδα τύπο να σηκώνει ευθαρσώς το κινητό και να τραβά στιγμιότυπα για να τον σταματήσει η υπεύθυνη παραγωγής... Ελλάς το μεγαλείο σου λέμε!

Victor Wooten Band

Μια ανεπανάληπτη διασκευή του "Amazing Grace" από τα αλάθητα δάχτυλα του ερωτεύσιμου Wooten «a capella on bass» με βρήκε αποσβολωμένο για το κλείσιμο του βασικού setlist και τα χέρια μου να χειροκροτούν αυτοβούλως... Αρμονικές, groove, slap, tapping, shredding, muting και όλα τα εις -ing εις γάμου κοινωνία. Mα το πιο σημαντικό; Με πρωταγωνιστή την ουσία!

Victor Wooten Band

Για encore η μπάντα επέλεξε να παίξει «επιδεικτικά» για άλλη μια φορά με τους χρόνους (από τα 11/8 έως και το 1/8!), αλλάζοντας τα φώτα στην πρωτόλεια σύνθεση του Victor "My And My Bass Guitar".

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, λέγανε οι παλαιοί. Αν δεν το βιώσεις αυτό που συμβαίνει με τούτη την παρέα χαρισματικών μουσικών, μην περιμένεις να στα πει κανένας μας όπως ήταν!

Κείμενο / φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET