Vassilikos, Nayra @ Gazarte, 05/05/17

The Pleasure is ours!

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 09/05/2017 @ 15:12

Στα πλαίσια του εορτασμού των δέκα χρόνων του Gazarte, είχαμε δύο σπάνιες ευκαιρίες να επικαιροποιήσουμε τη στενή μας σχέση με μια από τις εντυπωσιακότερες φωνές της νεότερης φουρνιάς Ελλήνων ερμηνευτών, να ξαναθυμηθούμε το υλικό ενός πολύ ιδιαίτερου τραγουδοποιού και να θαυμάσουμε επί σκηνής έναν εξαίρετο κιθαρίστα. Γιατί ο Vassilikos είναι όλα αυτά μαζί...

Ο αγαπητός μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής τα τελευταία χρόνια ζει στο εξωτερικό και οι εμφανίσεις του είναι πάντα αξιοσημείωτες στο συναυλιακό καλεντάρι. Γι' αυτό και σπεύδουμε!

Vassilikos Nayra

Λίγο μετά τις 22:00, με το δύσκολο έργο της μουσικής αρχής μιας τέτοιας βραδιάς επωμίστηκε μια νέα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός που κυκλοφόρησε πρόσφατα το ντεμπούτο της.

Η Νayra μας ευχήθηκε να έχουμε μια ενδιαφέρουσα βραδιά και βοήθησε σημαντικά στο να γίνει κάτι τέτοιο. Με ωραία πλήκτρα, κιθάρα και sampling, το τριμελές opening σχήμα έδωσε εξαρχής το down tempo στίγμα του και διατήρησε εύκολα το ενδιαφέρον του κοινού στα 25 λεπτά που κράτησε τη σκηνή.

Αν και πολλοί θα νομίσουν ότι τόσο καλά τα κατάφερε η αναμφίβολα εντυπωσιακή φυσική παρουσία της Nayra, η πλάστιγγα γέρνει σαφώς προς την ακόμη εντυπωσιακότερη φωνή της και την dark, εύθραυστη pop της. Τα οπερατικά στοιχεία της ερμηνείας της θυμίζουν Klaus Nomi. Ελπίζουμε να γλυτώσει νωρίς από τα «κακά» της σκηνικής του παρουσίας.

Ένα τέταρτο πριν το ρολόι δείξει 23:00, με μια συντριπτική απλότητα που διήρκεσε όλο το βράδυ, ο Vassilikos βγήκε στη σκηνή του Gazarte συνοδευόμενος από τους Raining Pleasure, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τους Beatles, τον Leonard Cohen και μια παρέα εκλεκτών μουσικών.

Στη σκηνή μαζί του στάθηκαν ο Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος στα πλήκτρα, ο Γιώργος Γραμμόζης στην (ενίοτε, δεύτερη) ηλεκτρική κιθάρα αλλά και ο Jay (Ιάσονας Ζούμπος) των Raining Pleasure στα τύμπανα. Ο ίδιος ο Vassilikos έπαιξε όπως πάντα κιθάρα, αλλά αυτήν τη φορά «κέρασε» και λίγο ηλεκτρικό μπάσο.

Το "Sacrifice" σήμανε την αρχή μιας pleasuring μυσταγωγίας που συνεχίστηκε για το επόμενο δίωρο με περάσματα από όλους τους δίσκους των Pleasure και της προσωπικής του πορείας και κορυφώθηκε στην έκπληξη που μας επεφύλασσε: Δύο νέα, ακυκλοφόρητα τραγούδια από το επερχόμενο νέο του άλμπουμ που μας παρουσιάστηκαν ζωντανά. Ή, ίσως, σε ένα νεύμα όλο νόημα προς τον Jay με τη φράση «μέχρι τώρα» να κολλάει στην αναφορά στον τελευταίο δίσκο των Πατρινών ("Who's Gonna Tell Juliet?", 2007) με το "Rainbow", το τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ, να ακολουθεί τη συγκινητική αφιέρωση ενός κάπως βιαστικού "Dedication" προς τον φίλο του;

Σπουδαία ίσως, λοιπόν, τα νέα για τους εραστές της βροχής, σίγουρα ευοίωνες οι προθέσεις του frontman της αγαπημένης μπάντας, που τα έδωσε όλα και μας άφησε άλλη μια φορά άναυδους με τη χαρακτηριστική του τραγουδιστική άνεση που δένει ιδανικά κάθε επιρροή του και ομογενοποιεί θαυμάσια ένα εκ πρώτης όψεως ανομοιογενές υλικό.

Ευχαρίστησε πολλάκις το κοινό για την παρουσία του και μόνο και έδειξε να ταλαιπωρείται πραγματικά από ένα αχρείαστο άγχος επίδοσης, χαρακτηριστικό της φυσικής του σεμνότητας. Και όταν έφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού, που μας την ανακοίνωσε από νωρίς «για να μην τον κάνει πιο δύσκολο», αλλά στο encore μας έπαιξε πιάνο και μας έδωσε τη δική του εκδοχή στο "A Different Corner", πριν μας αποτελειώσει λίγο μετά τη μία με τους στίχους του "There Is A Light That Never Goes Out" των Smiths. Well, the Pleasure and the privilege are always ours!

SETLIST

Sacrifice [Raining Pleasure]
The Look Of Love 
Across The Universe
If You Go Away
Dedication
Rainbow
Αχάριστη
Song Of The Wolf
Νέο Τραγούδι
Moon River

Διάλειμμα

The Eyes Of Love
Luv 90 [Raining Pleasure]
Νέο Τραγούδι
Γκιουλμπαχάρ
I (Who Have Nothing)
Ζητάτε Να Σας Πω
You Are My Destiny
Αργοσβήνεις Μόνη
All Tomorrow's Parties [Velvet Underground]

Encore:

A Different Corner [George Michael]
There Is A Light That Never Goes Out [The Smiths]

  • SHARE
  • TWEET