Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες @ Κύτταρο, 04/04/15

Mε την πρώτη ευκαιρία, θα μας πάρει και λαμπατέρ

Από τον Κώστα Σακκαλή, 06/04/2015 @ 13:33
Ήταν απαραίτητο. Ήταν απαραίτητο. Ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι βραδιές, οι δύο που πέρασαν και οι δύο που θα έρθουν. Όχι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι και τέτοιες βλακείες. Για να γιορτάσουμε όλοι τη μουσική, πάνω από όλα, του Τζίμη Πανούση και της εκλεκτής παρέας που συγκέντρωνε δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια. Για να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τον Πανούση ως stand up κωμικό ή σατιρικό καλλιτέχνη και να θυμηθούμε ότι υπήρξε τουλάχιστον εξίσου, αν όχι περισσότερο, ακραίος και ανατρεπτικός ως μουσικός και στιχουργός.

Κοντά τρεις ώρες προγράμματος χρειάστηκε αυτή η γιορτή για να καλύψει τα βασικά της πορείας του σε ένα κοινό που ήταν σίγουρα δικό του. Καμία σχέση με τους περαστικούς που πάνε να γελάσουν με τις πρόζες του. Στο Κύτταρο είχαμε αυτούς που ήξεραν τους περισσότερους από τους στίχους του απ' έξω. Που ήξεραν να χειροκροτήσουν το "Είμαι Γυφτάκι" από τις πρώτες νότες, που έδειξαν το σεβασμό που άξιζε στο "Ένα Τραγούδι Για Το Χειμώνα", που ζητούσαν επίμονα να παίξει το "Θα Σου Πάρω Λαμπατέρ", που ήξεραν πώς να τελειώσουν τη μοναδική πρόζα της βραδιάς, "Φάτε Μάτια Ψάρια".

Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες

Η παράσταση κύλησε με σχεδόν χρονολογική σειρά όπου στην αρχή την σκηνή κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης των Μουσικών Ταξιαρχιών που ηχογράφησε τον ομώνυμο δίσκο (απόντος του πρόσφατα χαμένου Βαγγέλη Βέκιου στον οποίο αφιερώθηκε η βραδιά μαζί και με τους υπόλοιπους απόντες). Το γεγονός ότι ακούστηκαν μαζεμένα όλα τα τραγούδια του πρώτου δίσκου μαζί με κάποια από την παράνομη κασέτα κάνει προφανές ότι, και μουσικά και συναισθηματικά αλλά και από άποψη συμμετοχής του κοινού, αυτό το μέρος της συναυλίας ήταν και το καλύτερο.

Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες

Ο Γιάννης Δρόλοπας μαζί με τον Σπύρο Πάζιο αναβίωσαν το καταπληκτικό κιθαριστικό δίδυμο που αποτελούσαν 35 χρόνια πριν και, αν εξαιρέσει κανείς ένα λαθάκι του Τζίμη, το συγκρότημα ήταν δεμένο σαν να παίζει έκτοτε αδιάλειπτα. Μέχρι και το "Ερωτικό" δεν υπήρξε τραγούδι που να μην τραγουδήθηκε σε κάποιο μέρος του και από τους θεατές εν μέσω ενθουσιασμού. Αυτό που έγινε όμως στο "Ερωτικό" δεν μπορεί να μην συγκινήσει ακόμα και τους μουσικούς στη σκηνή. Με αναμμένους αναπτήρες κατά προτροπή του τραγουδιστή, σύσσωμο το κατάμεστο Κύτταρο τραγουδούσε στίχο προς στίχο όλο το τραγούδι. Και μόνη αυτή η στιγμή άξιζε ολόκληρη τη βραδιά...

Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες

...η οποία όμως είχε πολύ ακόμα μπροστά της. Μπορεί τα καλύτερα να ακούστηκαν στην αρχή αλλά με το κέφι στα ύψη ήταν προφανές ότι και η συνέχεια δεν θα υπολειπόταν ιδιαίτερα. Ο Δρόλαπας έδωσε τη θέση του στον Στέλιο Φράγκο και η μουσική προχώρησε στην επόμενη φάση των Μουσικών Ταξιαρχιών, με τον δεύτερο και τρίτο δίσκο να έχουν πλέον την τιμητική τους και, ενδιάμεσα μετά από παροτρύνσεις θεατών, ο Τζιμάκος πετούσε και στροφές από «γνωστές λαϊκές επιτυχίες» προσαρμοσμένες στα μέτρα του.

Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες

Όταν σταδιακά μπήκαμε στην προσωπική του δισκογραφία, οι μουσικοί που έμειναν στη σκηνή ήταν το τρέχον σχήμα του ή αν θέλετε ή τρέχουσα εκδοχή των Μουσικών Ταξιαρχιών. Κάπου μεσολάβησε και μία ανακοίνωση που διαβάστηκε από μικροφώνου σχετικά με τους αναρχικούς απεργούς πείνας χωρίς να ενοχληθεί κανένας, αντίθετα αποσπάσθηκαν και μερικά χειροκροτήματα.

Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες

Κινούμενος εναλλάξ από τις χαμηλών τόνων στιγμές στις πιο κεφάτες, το συγκρότημα μας πήγαινε από το πανέξυπνα χαζοχαρούμενο "Αχ Ευρώπη" στο συγκινητικό "Μάγισσα Μανούλα" και από τα τσιφτετέλια της "Φυσικής Ιστορίας" σε δύο βήματα φτάσαμε στην αμερικανίλα του "We Are The World", όπου πλέον ξανανέβηκαν στη σκηνή όλοι οι συντελεστές για να κλείσουν φυσικά με το "Νεοέλληνας", χωρίς encore.

Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες

Ακόμα και οι πιο φανατικοί φίλοι του Πανούση πιστεύω ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει την δύναμη των τραγουδιών του, έτσι όπως είχαμε συνηθίσει αυτή να σπάει από τις πρόζες του. Αυτό το overdose που ρουφήξαμε με όλες μας τις αισθήσεις, όμως, επανόρθωσε την αδικία. Όσοι ήταν παρόντες στη βραδιά αυτή θα ξέρουν γιατί να λένε ότι οι Μουσικές Ταξιαρχίες και ο Τζίμης Πανούσης είναι από τα σημαντικότερα τοτέμ του ελληνικού ροκ.

Και είμαι σίγουρος ότι με την πρώτη ευκαιρία, θα μας πάρει και λαμπατέρ.
SETLIST

Disco Tsoutsouni
Μουσικές Ταξιαρχίες
One Song For The Kalavrita Place
Πάρε Το Χαπάκι Σου
Το Παιδί Του Σωλήνα
Εκλογές
Ζόμπι, Το Ξύπνημα Των Νεκρών
Για Τη Γιορτή Της Μητέρας
Ο Τεκές
Φάτε Μάτια Ψάρια
Πίσσα Και Πούπουλα (Γαμάτε Γιατί Χανόμαστε)
Νύχτες Της Μόσχας
Ερωτικό
Δεύτερη Προβολή
Μία Ασπρόμαυρη Μικρή Φωτογραφία
Νότιος Κώλος
Γιαγιά Πατίνι (Motorcycle Granny)
Νύχτωσε Χωρίς Φεγγάρι (απόσπασμα)
Κάγκελα Παντού
Στου Γιαλού Τα Βοτσαλάκια (απόσπασμα)
Ναγκασάκι
Δουλειές Του Κεφαλιού
Παρδαλό Τζιτζίκι
Πυγολαμπίδα
10.000 Watt (Όχι Άλλο Νταλάρα)
Ο Λάκκος Με Τα Αστεία
Φάτε Τους
Φασμπίντερ Και Ξερό Ψωμί
Ανακωχή
Αχ, Ευρώπη
Μάγισσα Μανούλα
Ouzo Power
Είμαι Γυφτάκι
Φυσική Ιστορία
Obi Obi Bi
Ένα Τραγούδι Για Το Χειμώνα
USA For Marketing
Σουζάνα
Νεοέλληνας

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET