Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες @ Gagarin 205, 05/12/15

Ακόμα γελάνε τα τσιμέντα του Gagarin

Από τον Κώστα Πολύζο, 07/12/2015 @ 12:32

Δηλώνω απερίφραστα μεγάλος οπαδός του Τζίμη του Πανούση. Γελάω με τους στίχους των τραγουδιών του, αλλά παράλληλα αναγνωρίζω την ευφυΐα στη μουσική του. Τον παρακολουθούσα για χρόνια στο ραδιόφωνο, έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο δεν τον είχα δει ποτέ ζωντανά. Οπότε η ανακοίνωση των επερχόμενων συναυλιών του με τις Μουσικές Ταξιαρχίες, μετά τις απόλυτα επιτυχημένες προ εξαμήνου εμφανίσεις στο Κύτταρο θεώρησα πως ήταν το πονηρό κλείσιμο του ματιού του Τζίμη που μου έλεγε «τελείωνε βλάκα και έλα να μας δεις».

Η μεγάλη αλλαγή είναι πως αυτή τη φορά το σόου περισσότερο είχε να κάνει με τις εμφανίσεις του ως Τζίμης Πανούσης παρά σαν μια εξολοκλήρου συναυλία με τις Μουσικές Ταξιαρχίες. Φτάνοντας στο Gagarin είδα πως ο χώρος κάτω είχε γεμίσει με τραπεζοκαθίσμτα και οι όρθιοι οδηγούνταν στον εξώστη όπου η παρακολούθηση της συναυλίας είναι φύσει δύσκολη. Χαλάλι όμως καθώς αποζημιωθήκαμε πλήρως με την εμφάνιση του Τζίμη που μόνο Άγγλο στο ραντεβού του δεν τον λες, καθώς εμφανίστηκε με μισή ώρα καθυστέρηση στις 23:00 ακριβώς.

Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες

«Ντίνο κλείσε την μουσική», ακούγεται να λέει και το πανηγύρι ξεκινάει με το "Disco Tsoutsouni". Ο ήχος είναι φοβερός και η μπάντα αποδίδει άριστα το υλικό που έχει γραφτεί πριν 30 χρόνια, αλλά ακούγεται ακόμα φρέσκο, με τις ενορχηστρώσεις να έχουν πειραχτεί ελαφρώς για να ταιριάζουν καλύτερα στη ζωντανή τους παρουσίαση. Τσεκάροντας στο τέλος το setlist σε σχέση με το αντίστοιχο των προηγούμενων συναυλιών θα θεωρήσει κάποιος πως εμείς ήμασταν ριγμένοι, αλλά η αλήθεια είναι πως ανάμεσα σε κάθε τραγούδι ο Τζίμης μας κέρασε ισχυρές δόσεις από το βιτριολικό του χιούμορ, το οποίο κάποιες φορές φτάνει στα όρια της ύβρης, αλλά νομίζω πως όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν υποψιασμένοι του τι θα ακούσουν, και λογικά ελάχιστοι θα ήταν αυτοί που ίσως προσβλήθηκαν.

Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες

Οι Δρόλαπας και Πάζιος ήταν καταπληκτικοί, με τον πρώτο να είναι πιο στατικός και τον δεύτερο να δείχνει να το ζει περισσότερο. Γενικά το συγκρότημα απέδωσε λες και είναι μαζί από το 1982, χωρίς να μεσολάβησε κανένα κενό και οι επιτυχίες διαδέχονται η μια την άλλη χωρίς ποτέ να καταλάβω πότε πέρασε μια ώρα και είκοσι λεπτά, οπότε και μετά την πανέμορφη εκτέλεση του "Ερωτικό" ο Τζιμάκος ανακοίνωσε πως θα κάνουνε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα (εικοσάλεπτο τελικά).

Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες

Οι δύο κιθαρίστες της πρώτης εποχής του συγκροτήματος δεν εμφανίζονται στο δεύτερο μέρος της παράστασης, αλλά τη θέση τους παίρνει ο πιο «βαρύς» ηχητικά Στέλιος Φράγκος και οι πρώτες νότες του "Νεοέλληνα" ροκάρουν για τα καλά τον κόσμο. Έχει προηγηθεί μια «διαχρονική επιτυχία», το "Σε Έχω Κάνει Θεό". Η μια «επιτυχία» διαδέχεται την άλλη και ενδιάμεσα από κάθε τραγούδι ο Πανούσης δεν χάνει ευκαιρία να παρουσιάσει το σόου του και να μας κάνει να λυθούμε στα γέλια. Στην ατζέντα του πέρα της ομοφυλοφιλίας και του αυτοσαρκασμού περιέχεται πλέον και ο νυν πρωθυπουργός και γενικότερα η πολιτική σκηνή, ο Μέγας Αλέξανδρος, η Αλβανίδα μάνα του Ολυμπιάδα, ο αιδοιοφόρος Ηφαιστίωνας , η Αμφίπολη (η Μύκονος της αρχαιότητας), αλλά και ο γέροντας Παΐσιος για τον οποίο ο Τζίμης μας απέδειξε πως είχε προφητεύσει τον ερχομό του Τσίπρα στην εξουσία.

Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες

"Γιαγιά Πατίνι", πέρασμα από το "La Grange" των ZZ Top, νησιώτικα, καβλάντισμα με τον κόσμο, νέο τραγούδι σε ρυθμούς δημοτικούς όπως είχε προαναγγείλει και στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Κώστα Σακκαλή λίγες μέρες πριν, "Η Μικρη Τερέζα", "Ένα Τραγούδι Για Τον Χειμώνα" και τελευταίο τραγούδι με όλη την μπάντα να βγαίνει στην σκηνή το "Σουζάνα". Μάλιστα στο τέλος όλη η κομπανία (πλην του Δρόλαπα) τίμησαν τον τίτλο της παράστασης «Masturnation Hellass» με έναν ομαδικό και χορογραφημένο αυνανισμό υπό τους ήχους του "Ζορμπά".

Τζίμης Πανούσης & Μουσικές Ταξιαρχίες

Ο Τζίμης Πανούσης και οι Μουσικές Ταξιαρχίες δώσανε ένα χορταστικό σόου το οποίο διήρκησε τρεις ώρες (μαζί με το διάλειμμα), με τον Τζίμη να δίνει ρεσιτάλ με το χιούμορ του - έστω και όταν το αστείο ήταν τραβηγμένο από τα μαλλιά. Πρόκειται για μια παράσταση την οποία ο οπαδός του δεν πρέπει με τίποτα να χάσει, αφού εγγυημένα όχι απλώς θα διασκεδάσει, αλλά θα ψυχαγωγηθεί.

Υ.Γ.: Οδηγίες προς ναυτιλομένους: Κλείστε έγκαιρα τραπέζι γιατί στον εξώστη τα πράγματα είναι δύσκολα.

SETLIST

Disco Tsoutsouni
Μουσικές Ταξιαρχίες
One Song For The Kalavrita Place
Το Παιδί Του Σωλήνα
Εκλογές
Για Τη Γιορτή Της Μητέρας
Η Αυτοκρατορία Των Αισθήσεων
Ο Τεκές
Οι Κτηνοβάτες
Γαμάτε Γιατί Χανόμαστε
Ερωτικό
(διάλειμμα)
Νεοέλληνας
Αέρα
Κάγκελα Παντού
Ο Λάκος Με Τα Αστεία
Γιαγιά Πατίνι
La Grange (απόσπασμα)(ZZ Top)
Είμαι Γυφτάκι
Η Μικρή Τερέζα
Αχ, Ευρώπη
Ένα Τραγούδι Για Τον Χειμώνα
Σουζάνα

 

Φωτογραφίες: Iren Rys

  • SHARE
  • TWEET