Ty Segall, Acid Baby Jesus @ An Club, 10/11/12

Από τον Κώστα Σακκαλή, 13/11/2012 @ 15:52
Μερικές φορές μια υπέροχη βραδιά φτάνει τόσο κοντά στο να χαλάσει από το τίποτα, από εκεί που δεν θα το περίμενες. Κάπως έτσι οι άνθρωποι του An (;) ή της διοργάνωσης (;) κόντεψαν να τινάξουν στον αέρα το κέφι και τη διάθεση όλων όσων ήμαστε εκεί το βράδυ του Σαββάτου, καταφέρνοντας να ανοίξουν τις πόρτες με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ ο κόσμος που περίμενε προμήνυε sold out καταστάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν το μισό τουλάχιστον κοινό έξω από τον χώρο όταν οι Acid Baby Jesus βγήκαν στη σκηνή. Ομολογώ ότι δεν μου έχει τύχει ξανά κάτι ανάλογο ούτε στον συγκεκριμένο χώρο ούτε από τη συγκεκριμένη εταιρία οπότε συγχωρεμένοι και οι δύο, για αυτή τη φορά. Από την άλλη βέβαια συχνά στις συναυλίες που παρευρίσκομαι με το ζόρι μαζευόμαστε αρκετοί για πρέφα, οπότε μπορεί αυτό να μην είναι και ακριβώς κριτήριο.

Acid Baby Jesus

Σε κάθε περίπτωση αφού ζητήσω συγνώμη και εγγράφως από όσους προσπέρασα στη σειρά για την είσοδο, να πω ότι κατάφερα να ακούσω περί τα πέντε τραγούδια των Ελλήνων πιτσιρικάδων και έμεινα το ίδιο εντυπωσιασμένος όπως ακούγοντας το δισκάκι τους πέρυσι, συν κάτι περισσότερο. Η εικόνα των τεσσάρων σχεδόν αμούστακων (ο μπασίστας προφανής εξαίρεση), που με το ζόρι θα πίστευα ότι είχαν τελειώσει το σχολείο αν τους έβλεπα στο δρόμο, να τα σπάνε στη σκηνή με όλη την ορμή που δικαιολογεί η ηλικία τους αλλά και με μία αυτοπεποίθηση και συναίσθηση που δεν ξέρω από πού τη βρήκανε με συνεπήρε όπως και όλους στο club. Δεν είναι μόνο το ταιριαστό στον Ty Segall του ήχου τους, είναι κυρίως ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την νέο-garage / νέο-psych σκηνή που περιέργως έχουμε τελευταία την τιμή να απολαμβάνουμε και από κοντά. Άρα ξέρουμε και για τι μιλάμε.

Ty Segall

Βέβαια, για να πω την αλήθεια, δεν είναι ότι δεν παρατηρήσαμε ένα διαφορετικό (προς τα πάνω) επίπεδο όταν ο φίλτατος Ty βγήκε στη σκηνή. Η σύγκριση όμως είναι και άδικη γιατί ο Segall δεν είναι τυχαίος και η συνθετική του δεινότητα ήταν αυτή  που ξεχώρισε εξαρχής με μία σειρά τραγουδιών παρμένα από την πρόσφατη δισκογραφία του (η φράση αποκτά κυριολεξία όταν φέτος μόνο έχει κυκλοφορήσει τρεις -ζωή να 'χει- δίσκους). Και εδώ έγκειται και η διαφορά του όχι μόνο με τους Acid Baby Jesus αλλά και πολλούς άλλους συντοπίτες του, ότι μπορεί να γράφει τραΓούδια (έτσι, με το γάμα κεφαλαίο). Και αν στο τελευταίο του πόνημα "Twins" η (ακόμα πιο) εμπνευσμένη σύνθεση ελαφρώς επισκίασε την τραχύτητα της μουσικής του, στο live τέτοια ζητήματα δεν υπήρχαν αφού ο ήχος του "Slaughterhouse" «μόλυνε» όλα του τα τραγούδια. Το γεγονός ότι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι συμμετείχαν στην ηχογράφησή του μόνο τυχαίο δεν είναι.

Ty Segall

Εννοείται ότι από την ώρα που πάτησαν το γκάζι δεν το άφησαν ποτέ ή έστω όχι πριν τα καταπονημένα όργανά τους (μουσικά ντε) ζητήσουν εκ νέου κούρδισμα. Κάπου σε τέτοια διαλλείματα χαζολογούσε ευχάριστα ο Ty όταν και (αν δε με γελάν τα αυτιά μου) έπιασε τον γνωστό blues ρυθμό και σιγοψιθύρισε «baby did a bad bad thing» ξεσπώντας μετά στα γέλια.

Ty Segall

Γενικώς το κέφι ήταν αμφίδρομο και ο παλμός συγκροτήματος - θεατών είχε σαφώς συντονιστεί, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Segall έπαιξε δύο encore κάτι που -κατά δική του ομολογία- μπορεί και να μην έχει ξανακάνει ποτέ. Το γεγονός ότι το πρώτο από αυτά περιλάμβανε μία εναμισάλεπτη εκτέλεση του "Paranoid" (πιθανότατα απλά γιατί μπορούσε) και τα "Diddy Wah Diddy" και "Oh Mary" (έτσι, για να νιώσω την ψωροπερηφάνια μου κι εγώ γι αυτά που έγραφα στο αντίστοιχο κείμενο) το ανακηρύσσει και στο ζενίθ της βραδιάς.

Το setlist που είχε στο μυαλό του να παίξει ο Ty ξεκινώντας τη συναυλία (αλλά, ως προς τη σειρά, ουδόλως πιστά ακολούθησε) είναι:

Ty SegallThank God For Sinners
You're The Doctor
I Bought My Eyes
Standing At The Station
Cents
Finger
Girlfriend
Imaginary Person
The Hill
Wave Goodbye
Tell Me What's Inside Your Heart
My Head Explodes
Skin
Ceasar
My Sunshine
Don't Do It
------------
Paranoid
Diddy Wah Diddy
Oh Mary

Ευχαριστώ τον Γιάννη Σαμούρκα για τη βοήθειά του και την παρέα του.

Κώστας Σακκαλής

  • SHARE
  • TWEET