Tricky, Spectralfire @ Fuzz Club, 11/04/14

Trickyμία από έναν σπουδαίο κατά τ' άλλα καλλιτέχνη

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 14/04/2014 @ 14:05
Για τους οπαδούς της trip hop σκηνής ο Tricky αντιμετωπίζεται σαν «ιερή αγελάδα». Η συνεισφορά του στον χώρο είναι αναμφισβήτητη και ειδικότερα άλμπουμ σαν το "Maxinquaye" υπάρχουν σε πολλές λίστες  για τα καλύτερα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας επισκέπτεται. Υπάρχουν εμφανίσεις του που έχουν γράψει ιστορία, κάποιες λιγότερο καλές αλλά καμία σαν και αυτή που είδαμε στο Fuzz Club. Λίγες μέρες πριν στην Σόφια είχε παίξει δεκατέσσερα τραγούδια και μια κλεφτή ματιά σε ένα setlist έγραφε για παραπάνω τραγούδια. Ο κόσμος είχε γεμίσει τον χώρο και όλα ήταν έτοιμα για την εμφάνισή του. Ώρα έναρξης είχε ανακοινωθεί για τις 22:45 και με μια δεκάλεπτη καθυστέρηση ο Tricky κάνει την εμφάνισή του από τα πλάγια της σκηνής και μοιράζει δύο μπουκάλια με ποτό στο κοινό.



Με το που αρχίζει το live καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Το προηχογραφήμενο μπάσο δεν κάνει την δουλειά του, ο φωτισμός είναι πολύ σκοτεινός και δεν βλέπεις τίποτα και ο Tricky αλλού πατάει και άλλου βρίσκεται. Τα «τσιγάρα» έδιναν και έπαιρναν και ειδικότερα στην αρχή ο Tricky το μόνο που έκανε ήταν να είναι κοντά στο μικρόφωνο, να κάνει συνεχώς μια κίνηση να βγάλει την μπλούζα που φορούσε, να κόβει στην μέση τα τραγούδια και να κάνει μόνο μερικές κινήσεις με το σώμα του. Έπρεπε να βγάλει την μπλούζα για να ζωντανέψει κάπως και να ζητήσει από τον κόσμο να ανέβει στην σκηνή στο "By Myself". Πράγματι καμιά δεκαριά θεατές ανέβηκαν στην σκηνή, ενώ στην συνέχεια ο Tricky πήγε μέσα στο κοινό για να τραγουδήσει.



Βλέποντας στη σκηνή την Francesca Bellmonte που ήταν μαζί του στα φωνητικά, σκέφτηκα ότι θα ήταν χίλιες φόρες καλύτερα να είχε αναλάβει αυτή το live και απλά ο Tricky να ήταν παρών και να κάνει τα δικά του στην σκηνή. Από την στιγμή όμως που προσπαθούσε να τραγουδήσει και λόγω καταχρήσεων δεν του έβγαινε, τότε αυτό που βλέπαμε ήταν κάτι που δύσκολα περιγράφεται. Με τα πολλά και αφού έπαιξαν όπως έπαιξαν το "Overcome", "Nothing Matters", "Puppy Toy", "Parenthesis", "Nothing's Changed", "Vent", "Gangster Chronicle", "Black Steel", μας αποχαιρέτησαν με την ώρα να έχει πάει 00:00.



Φυσικά το setlist που θεωρητικά ήταν προγραμματισμένο να παίξουν ήταν σαν να μην υπήρχε αφού η μπάντα θέλοντας και μη υπάκουσε στις διαταγές του τραγουδιστή και προσπαθώ να θυμηθώ εάν μια φορά έπαιξαν όλο κάποιο τραγούδι χωρίς να το κόψουν. Λίγο αργότερα ξαναβγήκαν με το "Ace Of Spades" και ξανά τον Tricky να καλεί κόσμο στην σκηνή για να μας αποχαιρετήσει οριστικά πάλι με το "By Myself".



Από όποια πλευρά και αν το δεις συναυλία δεν ήταν σε καμιά περίπτωση αυτό που παρακολουθήσαμε. Και είναι φυσικό το 95% του κοινού να κάνει δίκαια παράπονα για αυτό που είδε στο event page στο facebook. Δίπλα μου όμως υπήρχε ένα δείγμα από το υπόλοιπο 5%. Κάποιοι που έχουν μεγαλώσει με τον Tricky. Που έχουν ταυτιστεί με τους στίχους του. Που τον έχουν δει ξανά και ξανά και ξέρουν τι να περιμένουν. Που δεν μετάνιωσαν καθόλου για τα χρήματα που έδωσαν και εάν για παράδειγμα έρθει ξανά του χρόνου θα είναι πάλι εκεί. Τους καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά εάν κάποιος έβλεπε το live καθαρά συναυλιακά θα έγραφε τα παραπάνω και ίσως ακόμα περισσότερα.

Πριν από τον Tricky την συναυλία άνοιξαν οι Spectralfire, δηλαδή ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης μαζί με την μπάντα του. Η μουσική του Spectralfire χαρακτηρίζεται ως alternative / electronica / downtempo, αλλά ο ίδιος την αποκαλεί απλά pop μουσική. Μετά από αυτό που είδαμε από τον Tricky, το support group μπροστά του ήταν η μέρα με την νύχτα!



Παρ' όλο που ο χώρος που είχαν ήταν περιορισμένος και ο ήχος δεν ήταν σύμμαχος τους έπαιξαν σχεδόν όλα τα τραγούδια από το ομώνυμο άλμπουμ, δηλαδή τα "Underground Heathrow", "Body Weak", "Far And Away", "Bulletproof Beliefs", "Crystal", "This Mess", "Protagonist", "Tendency", "Lost In Space", "Trust In Time". Mας αποχαιρέτησαν μετά από 45 λεπτά παίζοντας σχεδόν τόσο όσο και ο Tricky, εάν σε μερικά τραγούδια δεν τα «ξεχείλωνε» για να περάσει η ώρα (θα έσκαγα εάν δεν το έγραφα!).

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com - Eleonora Georgakopoulou
  • SHARE
  • TWEET