The Last Drive, The Dead Dranks @ Gagarin 205, 15/05/15

Last Drive gone psychedelic ή rock 'n' roll ρε νιαμού;

Από τον Κώστα Σακκαλή, 18/05/2015 @ 11:59
Αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι εντυπωσιακό το ότι κάθε χρόνο, την ίδια περίπου εποχή, το Gagarin θα γεμίσει με κόσμο για να υποδεχτεί το ίδιο ελληνικό συγκρότημα που εδώ και δεκαετίες παίζει rock 'n' roll στην Ελλάδα. Εύκολο λέτε; Σκεφτείτε πόσα συγκροτήματα θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό από οποιοδήποτε rock παρακλάδι και το ξανασυζητάμε. Θέλετε και κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό; Μετά από κάθε συναυλία των Last Drive αρχίζεις νοητά να μετράς τις προηγούμενες και να αναρωτιέσαι αν η πιο πρόσφατη ήταν και η καλύτερη όλων, προφανώς πάντα υπό την επήρεια της σαρωτικής τους ενέργειας.

Η βραδιά είχε ξεκινήσει πάντως κάπως ανώμαλα, με τους προγραμματισμένους να παίξουν Noise Figures να μην εμφανίζονται και με τις εξηγήσεις για την απουσία τους να δίνονται μέσω facebook ενώ την επόμενη ημέρα ήρθε και η απάντηση από τους Last Drive.

Οι Dead Dranks όμως εμφανίστηκαν κανονικά και πολύ τους χαρήκαμε αφού το garage punk (με ψήγματα grunge;) τους ήταν ξεσηκωτικό και αποτελούσε από μόνο του έναν λόγο να έρθει κανείς στο Gagarin. Μεγάλο ατού τους όπως τους ακούσαμε στη σκηνή, ο συνδυασμός της ορμητικότητας με τα σαφή, ευμνημόνευτα, μελωδικά τολμώ να πω riff, προϊόν της πολύ καλής χρήσης των δύο κιθάρων.

The Dead Dranks

Έπαιξαν ένα σεβαστό σε διάρκεια set με τα τραγούδια τους να προκαλούν έναν σχετικό χορό στο κοινό και να αποσπούν πολλά χειροκροτήματα. Έκλεισαν με το "TV Eye" των Stooges το οποίο και ήταν η μόνη διασκευή που αντιλήφθηκα.

Σύντομα τη θέση τους πήραν στη σκηνή οι Last Drive και ενώ η slide του Ry Cooder που έπαιζε από τα ηχεία δεν είχε ακόμα τελειώσει την μουσική περιγραφή της ερήμου. Ανέλαβαν λοιπόν να το κάνουν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς με το δικό τους "Sidewalk Stroll". Από εκεί και μετά η βραδιά είχε διάφορα καλούδια. Όπως είχε «διαφημιστεί», ακούστηκαν τραγούδια που δεν είχαν ακουστεί ξανά ζωντανά στη δεύτερη καριέρα των Last Drive κι αυτό ήταν σίγουρα ένα δώρο στους φανατικούς ακροατές τους που τους βλέπουν ξανά και ξανά.

The Last Drive

Πέραν αυτού, παίχτηκε ολόκληρο το EP τους, "Time", που είχε την τιμητική του και στο merchandise, αφού αποτελεί την πιο πρόσφατη επανακυκλοφορία τους σε συνεργασία με την Labyrinth Of Thoughts και καθότι περιέχει μερικά από τα καλύτερά τους τραγούδια καθόλου δεν χάλασε κανέναν το γεγονός αυτό. Επιπλέον αυτών η βραδιά είχε και μία διασκευή-έκπληξη στο καταπληκτικό ούτως ή άλλως αλλά και φανταστικά εκτελεσμένο "Nile Song" των Pink Floyd (το punk τραγούδι τους).

The Last Drive

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι η εμφάνισή τους περιελάμβανε και τραγούδια που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα. Κι αν το "White Knuckles", ένα a la "One Of These Days" (πάλι Pink Floyd;) ορχηστρικό, έχει ακουστεί και στο παρελθόν και είναι η συνεισφορά των Last Drive στο ντοκιμαντέρ "Φασισμός Α.Ε.", υπήρξαν και τρία που παίχτηκαν σε αυτή την περιοδεία για πρώτη φορά. Και τι δώρο για τα αυτιά μας! Ειδικά το "Always The Sun" που ακούστηκε στην αρχή και δείχνει τους Last Drive να εξερευνούν νέο-ψυχεδελικές διαδρομές (τουλάχιστον έτσι ακούστηκε ζωντανά) προμηνύει σπουδαία πράγματα στον επερχόμενο δίσκο τους.

The Last Drive

Το γεγονός ότι η συναυλία σταμάτησε για πρώτη φορά ένα τέταρτο πριν συμπληρωθούν δύο ώρες μουσικής και χωρίς να έχουν παιχτεί πολλά, αν όχι τα περισσότερα, από τα χιτάκια των Drive και μάλιστα χωρίς αυτό να είναι καν εμφανές από πλευράς ροής και έντασης της συναυλίας, αποδεικνύει το βάθος του ρεπερτορίου που έχει αυτό το συγκρότημα. Πόσο μάλλον όταν εν τω μεταξύ κατάφεραν να πειραματιστούν και με τους νέους ήχους τους.

The Last Drive

Τα τρία encore όμως που ακολούθησαν έδειξαν γιατί κάποια τραγούδια τους δικαίως δεν λείπουν από τις συναυλίες τους ή αλλιώς τη δύναμη του rock 'n' roll. Ο χαμός του δίδυμου "Bad Roads" και "Gone Gone Gone" ήταν ασύγκριτος και το κλείσιμο με "Valley Of Death" ό,τι  έπρεπε για να αποχωρήσουμε από το Gagarin σιγοτραγουδώντας ακόμα το καλύτερο τραγούδι τους.
SETLIST

Sidewalk Stroll
Blue City Shores
Glass Of Broken Dreams
Sister Dawn
Always The Sun (ακυκλοφόρητο)
Butterfly 69
Drop
White Knuckles
Black Limo
Blood From A Stone
Snake Charmer (ακυκλοφόρητο)
Have Mercy
Nile Song (διασκευή Pink Floyd)
Killhead Therapy
Time Has Come Today (διασκευή Chambers Brothers)
Magdalene
Sinner
Desert Rose

Encore:
Baby It's Real
Bad Roads / Gone Gone Gone
I Love Cindy

Encore 2:
Every Night (διασκευή Hman Expression)
Louie Louie (διασκευή Richard Berry / Kingsmen)

Encore 3:
Valley Of Death

Φωτογραφίες: Chris Lemonis
  • SHARE
  • TWEET