The Growlers, The Noise Figures @ Gagarin 205, 16/04/15

Η δουλειά που χρειάζεται, πέρα απ' το hype και τις καλές ιδέες

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 18/04/2015 @ 16:25
Δέκα παρά τέταρτο και οι The Noise Figures ήταν ήδη στη σκηνή ενός ικανοποιητικά γεμάτου venue. Το κοινό -με εμφανή τη διάθεσή του να παρτάρει- δεν βρέθηκε εκεί μόνο για τους headliners, γι' αυτό και ήταν στην ώρα του. Το παρατήρησε και ο Γιώργος Νίκας -ντράμερ και η φωνή του αθηναϊκού ντουέτου- με την φράση «είναι ωραία να παίζεις σε γεμάτο Gagarin» κι εμείς δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε.

The Noise Figures

Με κάποια ζητήματα στην μεταξύ τους συνεννόηση, που όμως λόγω κλίματος και μουσικού ύφους δεν ήταν τίποτα άλλο παρά χαριτωμένα και τον ιδιαίτερο, «άδειο» ήχο της μίας μοναδικής κιθάρας και των κοφτών έντονων ρυθμικών ντραμς που μας αρέσει σ' αυτούς, μας χάρισαν παραπάνω από ένα μισάωρο rock 'n' roll made in Greece.

The Noise Figures

Με νέο δίσκο στα σκαριά, εδραίωσαν το μέχρι σήμερα  υλικό τους ("Black Caravan", "We Look Better In The Sun", "Out Of Your Mind", "Rollin'", "Turn Off The Lights") στη μνήμη του εναλλακτικού κοινού. Έχοντας παρακολουθήσει αντίστοιχο setlist από τη μπάντα στο Up Festival πέρσι στα Κουφονήσια, έχω σοβαρές υποψίες ότι ο ανοιχτός χώρος τελικά τους πάει καλύτερα.

Μισή ώρα μετά το πέρας του opening act (ήτοι 11 παρά δέκα καθημερινής, γεγονός που ίσως οφείλεται στον αναμενόμενο ηλικιακό μέσο όρο του κοινού), οι The Growlers βγήκαν με τον τραγουδιστή να εξηγεί τους λόγους της μικρής καθυστέρησης: χυμένο ποτό στο εμπρός μέρος του παντελονιού του! Μετά, μας διαβεβαίωσε στα ελληνικά ότι «μας αγαπάει» κι όλα έφτιαξαν! Οι beach gothers από την Καλιφόρνια παρατάχθηκαν σε σειρά, με νέα τραγούδια από το «Κινεζικό Συντριβάνι» τους και κάπως έτσι το πάρτυ ξεκίνησε. Η στατική κατά τ' άλλα σκηνή «γέμιζε» μόνο με τις freestyle χορευτικές φιγούρες του Brooks Nielsen και την αναμετάδοσή τους από το ενθουσιώδες και ευγενικό κοινό, που έτσι κι αλλιώς είχε έρθει για να χορέψει.

The Growlers

Είναι πρωτόγνωρο για μένα να γράψω παράπονα που δεν οφείλονται σε ηχολήπτη ή την ακουστική του εκάστοτε χώρου, αλλά για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά: η μπάντα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους γρήγορους, εντονότερους παικτικά ρυθμούς που της επέβαλε η αρκετά πιο «δυνατή» από αυτήν των δίσκων ενορχήστρωση των τραγουδιών, όπως συνηθίζεται να γίνεται στα live, με αποτέλεσμα να έχουμε αρχικά αστοχίες στις συνδέσεις με τον ενισχυτή και αργότερα συχνές παραφωνίες μεταξύ των οργάνων, που κάλυπτε ιδανικά ο έξυπνος frontman, είτε με φωνητικές παραλλαγές του μουσικού θέματος, είτε ακόμα και με θεατράλε παύσεις!

The Growlers

Αν και κατά καιρούς έχουν ακουστεί αρκετά αρνητικά σχόλια για την αξία του Nielsen σαν τραγουδιστή, προσωπικά πρέπει να ομολογήσω ότι μόνο η ιδιαιτερότητα της φωνής του, η θετική αύρα του και ο ωμός αλλά αθώος ρομαντισμός της ερμηνείας του με κράτησαν εντός των τειχών του Gagarin. Για μένα, ο Nielsen σαν παρουσία είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το ίδιο το live κι αυτό όταν συμβαίνει με μια μπάντα δεν είναι ποτέ καλό.

Οι συνθέσεις βρίθουν έξυπνων μουσικών μέτρων και εξαιρετικών μελωδικών στοιχείων και τα μουσικά ιδιώματα που τις γέννησαν μπλέκονται εντός τους αξιοζήλευτα φυσικά και αβίαστα, γι' αυτό και είναι κρίμα να χάνουν εκτελεστικά, ιδίως όταν είναι σχετικά απλές τεχνικά, παρ’όλο που το συγκρότημα έδειξε να έχει αποκτήσει καλύτερη αίσθηση των ιδιαίτερων πραγμάτων που γίνονται στις μουσικές του.

The Growlers

Για να μην παρεξηγηθώ, όλα τα παραπάνω τα γράφω από καθαρά τεχνική σκοπιά. Σαν παρουσία, το group είναι παραπάνω από συμπαθές και η ατμόσφαιρα στη συναυλία πολύ ευχάριστη και ταξιδιάρικη. Η βραδιά διήρκεσε κοντά μιάμιση ώρα και κύλισε χωρίς ιδιαίτερα «έκτροπα» -ούτε high peek, αλλά ούτε και «κοιλιά»- μέχρι το τέλος της. Έλειψαν οι εκπλήξεις, πέραν της σύντομης «επίθεσης» από κορασίδα και του μωβ ευμεγέθους στηθόδεσμου που εκσφενδονίστηκε μεταξύ κανονικής διάρκειας και encore προς το μέρος του υποψιασμένου τραγουδιστή, ο οποίος έφερε το εσώρουχο πάνω του για αρκετή ώρα και έδειξε να το διασκεδάζει.

The Growlers

Οι υπερ-εκκεντρικές εμφανίσεις φάνηκε να αποτελούν παρελθόν για του Growlers, όπως άλλωστε μας είπαν και οι ίδιοι λίγες μέρες πριν επισκεφθούν για ακόμη μια φορά την χώρα μας, «[...] έσφιξαν τα λουριά και έμαθαν να παίζουν καλύτερα», αλλά το σκεπτικό δεν έδειξε να αποδίδει. Λόγω της ιδιαίτερης φωνής και του καλού feeling, θα ξαναέβλεπα Growlers, ίσως ως μέρος ενός φεστιβαλικού line-up αυτήν τη φορά.

Εις το επανιδείν, λοιπόν!
SETLIST

(με πολλές επιφυλάξεις για την σειρά των τραγουδιών και μια-δυο ελλείψεις):

Big Toe
Wandering Eyes
Graveyard's Full
Naked Kids
Chinese Fountain
Dull Boy
Love Test
Empty Bones
Hiding Under Covers
Wet Dreams
Not The Man
One Million Lovers
Tell It How It Is
Purgatory Drive
Something Someone Jr.
Good Advice
Barnacle Beat
Red Tide
Going Gets Tough
Someday

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET