The Dubrovniks, Sisters Of Your Sunshine Vapor @ Κύτταρο, 12/06/15

Η συναυλία είχε, ακόμα και πριν ξεκινήσει, χαρακτήρα reunion, όχι τόσο της μπάντας με τους οπαδούς της, αλλά για μια ολόκληρη εποχή

Από τον Γιάννη Λυμπέρη, 15/06/2015 @ 10:28
Πολλοί λένε πως η νοσταλγία δεν κάνει πάντα καλό στη μουσική. Σε ότι όμως αφορά τις συναυλίες, εγχώριες και μη, παίζει τεράστιο ρόλο. Οι Dubrovniks κυριαρχούσαν στο πρώτο μισό των '90s στην «εναλλακτική rock κοινότητα», μέχρι και hits είχαν στα ραδιόφωνα, τα οποία είχαν οδηγήσει σε δύο sold out στο Ρόδον το 1992. Εκείνα τα live τα θυμάμαι αμυδρά (23 χρόνια είναι αυτά...), αλλά είχαν «καταχωρυθεί» στο νεανικό μου μυαλό ως δυνατά. Κάτι που επιβεβαίωσαν μερικοί -λίγο- μεγαλύτεροι από μένα το βράδυ της Παρασκευής.

Το Κύτταρο, μετά την αναγκαστική «μετακόμιση» από το Gagarin, δεν μπορούσε να φιλοξενήσει 700-800 άτομα σε συνθήκες ανθρώπινης συναυλίας. Νοσταλγούμε με αγάπη τις μπάντες που γουστάραμε στα '90s, όχι όμως και τις συνθήκες στις οποίες τις βλέπαμε...

Eρχόμενη από το Detroit, η τριπλέτα των Sisters Of Your Sunshine Vapor έδειχνε ευτυχής που ήταν στην Αθήνα και θα έπαιζε σε ένα γεμάτο μαγαζί. Στην αρχή του 40-λεπτου σετ τους, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στον νεοψυχεδελικό τους κάλεσμα. Τα τραγούδια, ωστόσο, πέρα από μια ξεκάθαρη «απόπειρα» πειραματισμού, δεν έκρυβαν άλλες εκπλήξεις, ικανές να μας ταρακουνήσουν.

Sisters Of Your Sunshine Vapor

Έμοιαζαν, στο μεγαλύτερο μέρος, να χτίζουν τα κομμάτια τους με απώτερο στόχο μια έκρηξη, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Βάλτε και στην εξίσωση το γεγονός ότι το Κύτταρο είχε τιγκάρει, η ζέστη και ο καπνός κυριαρχούσαν, οδήγησαν το κοινό περισσότερο στην γκρίνια, παρά στα όσα συνέβαιναν στη σκηνή. Ίσως την επόμενη φορά.

Ακριβώς στις 23:00, χωρίς τίποτα περιττό, ο πανήψυλος Boris Sujdovic των Dubrovniks βγήκε χαμογελαστός παρέα με τα αυθεντικά μέλη, James Baker, Peter Simpson, Chris Flynn, Glenn Armstrong και τρεις κοπέλες (από το Dubrovnik όπως μας είπαν) που έκαναν, που και που, φωνητικά. Με τρεις κιθάρες, μπάσο και ντραμς, οι πέντε πενηντάρηδες ήταν χαλαροί, χωρίς περιττές κολακείες.

The Dubrovniks

Έβλεπες στα πρόσωπά τους την ικανοποίηση και χαρά να παίζουν σε ένα γεμάτο Κύτταρο. Στο σύνολό του το reunion τους μετά από 20 σχεδόν χρόνια, έτσι είναι. Καλά καλά, δεν υπάρχει promo φωτογραφία τους στα social media! Μαζεύτηκαν, ξαναθυμήθηκαν τα τραγούδια τους και ξεκίνησαν. Άκουγες λαθάκια, μικροκαθυστερήσεις στο «μπάσιμο» οργάνων, αλλά δεν γινόταν να γίνεις «κακός».

The Dubrovniks

Η συναυλία είχε, ακόμα και πριν ξεκινήσει, χαρακτήρα reunion, όχι τόσο της μπάντας με τους άνω των 40 οπαδούς της, αλλά για μια ολόκληρη εποχή. Ο Sujdovic είχε πει πως θα παίξουν μαζί ξανά με τον όρο να επισκεφτούν ξανά την Αθήνα. Eπαιξαν δυνατά, χωρίς εντυπωσιασμούς, με μοναδικό όπλο τα τραγούδια. Όταν ξεκινάς με το φοβερό "Fireball Of Love" δείχνεις εμπιστοσύνη στο υλικό σου. Το rock 'n' roll των Dubrovniks, για όσους αδιαφορούν για αυτούς, είναι απλά... απλό. Σκεφτείτε όμως πόσες μπάντες θα «σκότωναν» να έχουν τρία-τέσσερα τραγούδια τους;

The Dubrovniks

To 80-λεπτο σετ τους (70 κανονικά, αλλά σιγά μην έφευγαν...) δεν έχασε στιγμή το πάθος και τον ρυθμό του. Πώς θα γίνει βέβαια όταν παίζεις τα "Audio Sonic Love Affair", "As Long As I Can Listen" (γραμμένο για τους Ramones) και "Holy Town". Το σετ βασίστηκε και στους τέσσερις δίσκους τους, με βάση όμως τον δεύτερο, "Audio Sonic Love Affair", από τον οποίο έπαιξαν εννιά τραγούδια.

The Dubrovniks

Τραγούδι με το τραγούδι, τα θυμόσουν όλα χωρίς δυσκολία. Πρέπει να σκέφτηκα μια-δυο φορές «έλα ρε, το είχα ξεχάσει αυτό»! Το "Love Is On The Loose Tonight" αποδείχθηκε μάλλον το πιο δημοφιλές και αγαπημένο, σε ίση κόντρα βέβαια με το "Like Fire", στο οποίο σε ανύποπτη στιγμή η μπάντα αστειεύτηκε προς οπαδό «όχι, δεν το παίζουμε αυτό».

The Dubrovniks

Τα "Christine" και "Dubrovnik Girls" παίχθηκαν στο encore αλλά βέβαια ο κόσμος δεν το κουνούσε. Ακόμα ένα, με τα "Somethings Not Right In This World" και "Promise Land" να κλείνουν μια βραδιά μιας τίμιας μπάντας που σε κάνει μόνο να χαμογελάς και να χορεύεις. Θες κι άλλο;
SETLIST

Fireball Of Love
Audio Sonic Love Affair
Cry Baby Killer
As Long As I Can Listen
Under Your Skin
French Revolution
Holy Town
Run Baby Run
Love Is On The Loose Tonight
Angel Of Love
Strange Kind Of Love
Down To The Sea
She's Got No Love
You Gonna Get Whats Coming
Like Fire
Speedway Girls

Encore 1:
Christine
Dubrovnik Girls

Encore 2:
Somethings Not Right In This World
Promise Land

Φωτογραφίες: Artemis Schubert
  • SHARE
  • TWEET