Tankard, Mentally Defiled, Menace, Chronosphere, Fadom @ Kύτταρο Club, 14/12/14

Ένα πραγματικό thrash metal / beer festival, old school αισθητικής με απίστευτα καλή απόδοση από όλα τα συγκροτήματα που συμμετείχαν

15/12/2014 @ 19:47
Με μεγάλη ανυπομονησία, οι thrashers της πρωτεύουσας περίμεναν το live των Tankard στο Κύτταρο, πλαισιωμένων αυτή τη φορά από τέσσερις ορεξάτες ελληνικές thrash metal μπάντες, οι οποίες αποδείχτηκαν πανάξιες και αποφασισμένες να παρασύρουν το κοινό από νωρίς σε ξέφρενους βίαιους χορούς, ακούραστο headbanging και κατανάλωση του «εθνικού» ποτού της σκηνής: την παγωμένη μπύρα. Το ιδιαίτερα χαμηλό εισιτήριο και οι λογικές τιμές στο μπαρ συνέβαλαν στην πολύ καλή διάθεση του κόσμου, ενώ ο ήχος, σε ΟΛΕΣ τις μπάντες ήταν από πολύ καλός έως τέλειος, χωρίς τεχνικά προβλήματα και απρόβλεπτες αναποδιές.

Ο προγραμματισμός του mini-fest ήταν υποδειγματικός, και έτσι στις 19:19 το κουαρτέτο των Fadom ανέβηκε στη σκηνή του Κύτταρου, με πολύ κέφι και καλοπροβαρισμένο, απέδωσε δε εξαιρετικά το υλικό του, βασισμένο στο παλιακό (αμερικάνικο κυρίως) thrash metal, όπως αυτό δοξάστηκε από μπάντες όπως οι Anthrax, οι Nuclear Assault και οι Exodus με τις απαραίτητες τζούρες από Municipal Waste και Kreator της μέσης περιόδου. Υπερκινητικοί και άνετοι, με ένα μπασίστα-σωσία του Dan Lilker, με ωραία ψιλο-μελωδικά lead μέρη και περίσσιο groove, προκάλεσαν το πρώτο mosh pit της βραδιάς και παρέδωσαν τη σκυτάλη...

...στους Chronosphere, οι οποίοι, με ομοιόμορφο παρουσιαστικό (άπαντες φορούσαν κόκκινα, θεόστενα εννοείται, παντελόνια!), για τα επόμενα σχεδόν 40 λεπτά επιδόθηκαν στο λυσσαλέο και ταχύτατο thrash metal τους, με συνεχείς εναλλαγές ρυθμών και riffs a la Vektor, μολυσματικά solos και πραγματικά εντυπωσιακή σκηνική παρουσία, που θύμιζε πολύπειρη μπάντα! Στο stage ανέβηκε, προς το τέλος του show τους, και ο τραγουδιστής / κιθαρίστας των Fadom, τραγουδώντας μαζί τους, αποδεικνύοντας έτσι την ομοψυχία που επικρατεί στη νέα ελληνική thrash metal σκηνή αλλά και την αγάπη με την οποία αγκαλιάζουν αυτά τα παιδιά τη μουσική τους. ΆΞΙΟΙ, δηλώνω εντυπωσιασμένος.

Το intro των Menace ακούστηκε περί τις 20:35, και μέχρι τις 21:07, οι Κρητικοί είχαν την ευκαιρία να μας παρουσιάσουν το υλικό τους (εξαιρετικό το "Cosmic Conspiracy" άλμπουμ τους), το οποίο ήταν αρκετά πιο ογκώδες και «στρωτό» από τους προηγούμενους (και τους επόμενους...), με αρκετά στοιχεία speed αλλά και κλασικού metal στο thrash metal μίγμα τους. Ήταν πολύ πιο στατικοί και ντροπαλοί από τους προκατόχους τους επί σκηνής, αλλά, πιστέψτε με, δεν έκαναν καμία έκπτωση κατά την εκτέλεση των τραγουδιών τους.

Γύρω στις 21:15 έφτασε η ώρα των Mentally Defiled, της πιο brutal από τις ελληνικές μπάντες της βραδιάς. Κλασικοί old school thrash ύμνοι τα κομμάτια τους, με πιασάρικα refrain και αρκετές Slayer επιρροές στη ριφολογία τους, ενώ διέκρινα και κάποιες The Haunted / At The Gates «χουλιγκανικές» στιγμές. Πολύ ξύλο!

Και ενώ το κοινό είχε ήδη ζεσταθεί για τα καλά, ήρθε η ώρα (22:03 ακριβώς) για το κατάμεστο (αλλά όχι και ασφυκτικά / δυσάρεστα γεμάτο) Κύτταρο να παραδοθεί στους Γερμανούς βετεράνους Tankard, οι οποίοι ήταν τουλάχιστον σαρωτικοί. Καθ' όλη τη διάρκεια του show τους, αναρωτιόμουν για ποιόν άραγε λόγο είναι λιγότερο δημοφιλείς από τους συνοδοιπόρους τους Kreator, Sodom και Destruction, από τη στιγμή που φαίνεται ότι σε τίποτα δεν υστερούν: Ούτε σε κλασικούς δίσκους, ούτε σε επίδοση στα live, ούτε σε πληθώρα ύμνων, ούτε σε συνέπεια... Τέλος πάντων, είμαι σίγουρος ότι ο Gerre και η παρέα του, δεν πολυσκάνε για αυτό.

Tankard

Δεν ξέρω αν είναι εύκολο να αποτυπωθεί η ευδαιμονία την οποία απλόχερα πρόσφεραν στους fans τους οι Tankard αυτό το βράδυ. Η μπάντα διάλεξε κομμάτια από όλους σχεδόν τους δίσκους της, τιμώντας την κλασική εποχή της ("Zombie Attack", "The Morning After", "Maniac Forces", "Space Beer" μεταξύ άλλων) αλλά και την ύστερη, πιο κλασικομεταλλική της φάση ("R.I.B.", "Fools By Your Guts", "A Girl Called Cerveza" κλπ), αποδίδοντάς τα με ακρίβεια και λύσσα, σε σημείο που αναρωτιόμουν αν τα κουτιά μπύρας που κατέβαζαν όλοι τους (με πρώτο και καλύτερο τον ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ frontman τους Gerre) είχαν όντως μέσα μπύρα ή το μαγικό ζωμό του Asterix!

Tankard

Το κοινό συμμετείχε με όλη του την ψυχή και όλο του το σώμα (δεν θυμάμαι να έχω δει περισσότερο stagediving μέσα στο Κύτταρο άλλη φορά, από νέους και... «γέρους»), η μπύρα, κατά τας Γραφάς, έρρεε άφθονη  και ο ένας ύμνος διαδεχόταν τον άλλο, με τον Gerre να είναι μέσα στην τρελή χαρά, κάνοντας κουλές γκριμάτσες, δείχνοντάς μας την κοιλάρα του, τσουγκρίζοντας τη μπύρα του με τον κόσμο και αγκαλιάζοντας και φιλώντας (!) τους fans που ανέβαιναν στο stage για τη βουτιά τους. Χωρίς να καταλάβουμε για πότε πέρασε η ώρα, με το εμβληματικό “(Empty) Tankard” και γύρω στις 23:45, οι Tankard μας αποχαιρέτησαν (κάνοντας και το γνωστό Manowar χαιρετισμό με τα χέρια, κάθε άλλο παρά χλευαστικά, θα έλεγα!) με σχηματισμένο ένα τεράστιο χαμόγελο εκτόνωσης και ικανοποίησης.

Tankard

Θεωρώ αδύνατο να βρεθεί άνθρωπος που να έμεινε, κατά οποιονδήποτε τρόπο, ανικανοποίητος από αυτό που είδε στις 14/12/2014 στο Κύτταρο: Μια κλασική, εμπειρότατη και προπαντός ΤΙΜΙΑ μπάντα σε μεγάλη φόρμα (ίσως πιο φορμαρισμένη από ποτέ) και τέσσερις υπέροχες ελληνικές thrash metal μπάντες πάνω στη φούρια τους... και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής διοργάνωσης, από κάθε άποψη. Μόνο ένα παράπονο... μα γιατί Κυριακή ρε παιδιά;
SETLIST

Zombie Attack
Need Money For Beer
Fooled By Your Guts
The Morning After
Not One Day Dead (But One Day Mad)
The Beauty And The Beast
Stay Thirsty
Rapid Fire (A Tyrant's Elegy)
Rules For Fools
Maniac Forces
Die With A Beer In Your Hand
Minds On The Moon
R.I.B.
Space Beer
Rectifier
Chemical Invasion

Encore:
The Party Ain't Over Til We Say So
A Girl Called Cerveza
(Empty) Tankard

Κείμενο: Βασίλης Σκιαδάς
Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET