Suma, Mogg @ Six D.O.G.S., 01/11/14

Τίμιο σουηδικό υποχθόνιο και βρώμικο metal

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 03/11/2014 @ 17:57
Αν και χωρίς κυκλοφορία τα τέσσερα τελευταία χρόνια και με επίσκεψη ακριβώς έναν χρόνο πίσω, οι Σουηδοί Suma ήταν πάλι εδώ να παίξουν πάλι τα ίδια περίπου κομμάτια μπροστά σε περίπου 150 άτομα το πολύ. Ευτυχώς που η μουσική τους και η όρεξή τους μας αρέσει και κατάφεραν για άλλη μια φορά να μας διασκεδάσουν και να μας κατεβάσουν τα σαγόνια στο πάτωμα.

Την βραδιά άνοιξε μια καινούργια μπάντα η οποία, από ότι πληροφορήθηκα, ανέβηκε σε σκηνή για πρώτη φορά. Οι Mogg αναλώθηκαν σε αργόσυρτες κυρίως συνθέσεις γεμάτες δυνατά και ρυθμικά τύμπανα με ιδιαίτερη ένταση στα έγχορδα.

Mogg

Τα φωνητικά σχεδόν ανύπαρκτα είχαν ρόλο κομπάρσου και αρκέστηκαν σε μερικά ουρλιαχτά σε ελάχιστα σημεία των συνθέσεων. Ο ήχος τους ήταν ιδιαίτερα προσεγμένος και οι συνθέσεις έδειχναν έμπνευση και προσπάθεια δημιουργίας με βάσει τα τύμπανα και την lead κιθάρα. Ανά φάσεις παρατράβαγαν λίγο την μονοτονία, αλλά οι έγκαιρες και έξυπνες αλλαγές ρυθμού και έντασης κατάφεραν να μας πείσουν.

Στην συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκαν οι μάστορες του stoner-ο-sludge underground στην Ευρώπη, Suma. Αυτά τα καθίκια άμεσα χωρίς πολλά πολλά ξεκίνησαν τα χτυπήματα.

Suma

Κομμάτια σαν τα "Headwound", "Justice" και "Hypno Assassin" δεν χρειάζονται και πολλή προσπάθεια για να σε πωρώσουν. Τα περάσματά τους, το βάρος τους και οι τρελαμένες riff-άρες τους είναι βγαλμένες από σκονισμένες και λασπωμένες πτυχές του μυαλού τους. Στο ξεκίνημα νομίζω ότι μπήκαν με ακυκλοφόρητο κομμάτι (άντε ρε παιδιά βγάλτε τίποτα καινούργιο). Ο ήχος, αν και καλός, νομίζω έθαβε τα φωνητικά που σε στιγμές δεν άκουγα καθόλου. Ίσως είναι επιλογή της μπάντας μιας και πλέον οι φωνές δεν είναι το κύριο μέλημά τους, όμως τα a la Kylesa φωνητικά του Johan κάθε άλλο πάρα άσχημα μου ακούγονται και θα προτιμούσα να τα ακούω πολύ πιο μπροστά.

Suma

Επί μιάμιση ώρα τα χτυπήματα ήταν δυνατά. O drummer, στο κέντρο της σκηνής, πιο μπροστά από όλους, έσκαβε με χέρια και με πόδια και ήταν έτοιμος να εκτοξευτεί στον ουρανό. Παρατήρησα τους μύες στα πόδια του και παραλίγο να τρομάξω. Τα εξογκώματα στους τετρακέφαλους ήταν εντυπωσιακά και θύμιζε επαγγελματία ποδηλάτη. Sludge, doom και stoner λοιπόν ήχοι καραγέμισαν την ψυχή μας και ο κόσμος, αν και λίγος, απολάμβανε κάθε νότα. Έκπληξη μου έκανε το παίξιμο του "I Am The Spiritual Shepherd", το οποίο δεν μου κάνει για συναυλιακό κομμάτι και αν και αρκετά αργό, έδωσε με το βάρος του, το ανυπέρβλητα μεγάλο βάρος του, μια άλλη αίσθηση στην βραδιά. Από το πολύ καλό ομολογουμένως set, νομίζω έλειψε μόνο το "Blood Pony". Το κλείσιμο με το "Let The Churches Burn" ήταν ό,τι έπρεπε. Μας κατεδάφισε και μας άφησε ζεστούς να βγούμε στην κρύα βραδιά της Αθήνας για να συνεχίσουμε τις μπύρες μας.

Suma

Από τους Σουήδους δεν μπορείς να έχεις παράπονο. Από την διοργάνωση επίσης κανένα. Μόνο που μάλλον θα θέλαμε και μια καινούργια κυκλοφορία να μας συντροφεύει στις εμφανίσεις τους. Αν κρίνω από τα άγνωστα κομμάτια του set, ήδη γράφουν υλικό, το οποίο αφήνει υποσχέσεις. Ελπίζουμε λοιπόν την επόμενη φορά να τους απολαύσουμε με νέα κυκλοφορία στην βαλίτσα.
SETLIST

Bait For Maggots
Justice
War On Drugs
S
I Am The Spiritual Shepherd
Hypno Assassin
Ashes
Headwound

Encore:
Let The Churches Burn

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET