Stoned Jesus, Dopelord, Green Yeti @ An Club, 18/04/15

Οι Stoned Jesus κατάφεραν ακόμα και τον Χριστό να έρθει σε live τους

Από την Τόνια Πετροπούλου, 20/04/2015 @ 12:54
Τι κάνει μια ελληνική, μια πολωνική και μια ουκρανική μπάντα στο An; Παρ' όλο που όλο και κάποιο ανέκδοτο καραδοκεί να γίνει η απάντηση της παραπάνω φράσης, η πραγματικότητα είναι ότι οι τρεις μπάντες μας έδειξαν όλες τις πτυχές του stoner rock, σ' ένα απολαυστικότατο live.

Το πρώτο opening act ήταν οι Έλληνες Green Yeti, οι οποίοι εμφανίστηκαν με μισή ώρα καθυστέρηση, αλλά, επανόρθωσαν πλήρως με σαράντα λεπτά καθαρού doom stoner, αποτελούμενο από την κατάλληλη ποσότητα ψυχεδέλειας και ambient ψηγμάτων.

Green Yeti

Το trio μας άφησε να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά απ' την επερχόμενη πρώτη δισκογραφική δουλειά τους, και να ξεχωρίσουμε το single "Uppervols". Η σκηνική παρουσία τους ήταν σεμνή, αφήνοντας την μουσική να μιλάει για εκείνους, ενώ το άγχος της αρχής, που εκδηλώθηκε στα φωνητικά και στο μέτρημα, διορθώθηκε γρήγορα με την καλή διάθεση τόσο των ίδιων, όσο και του θερμού κοινού.

Η εισβολή των Πολωνών περιείχε όλα τα κλισέ και την καφρίλα του παραδοσιακού stoner. Βιντεάκι ψυχεδελικό ακαθορίστου υλικού στον τοίχο και βαριά αλλά, μελωδικά, riffs να συνάδουν με το κλίμα μυσταγωγίας. Οι Dopelord ήρθαν προετοιμασμένοι για το τι θα συναντήσουν, γνωρίζοντας τους βασικούς κώδικες επικοινωνίας «Στην υγειά σας μαλάκες» και «μπύρες και χόρτο», με την επίδραση του τελευταίου να γίνεται όχι μόνο φανερή, αλλά και αναγκαία, αφού από τότε που το «έσκασαν» επί σκηνής, βελτιώνονταν συνεχώς, με κάθε κομμάτι.

Dopelord

Μετά το "Children Of Haze", τα αδύναμα φωνητικά ενισχύθηκαν, το μονότονο μπάσο έγινε λιγότερο μονότονο, οι κιθάρες πιο δεμένες και τα drums εντονότερα. Στο τελευταίο δε, "Pass The Bong", η μπάντα έφτασε το peak της ενώ, το κοινό, αφού τους καταχειροκρότησε, ήταν έτοιμο για την υποδοχή του κυρίου ονόματος της βραδιάς.

Setlist: Distant Lights / Addicted To Black Magick / Ghost Cargo From The Bong / Lucifer's Son / Children Of Haze / Acid Trippin' / Green Plague / Preacher Electrick / Pass The Bong.

Οι Stoned Jesus στην περσινή παρθενική εμφάνισή τους σήκωσαν τον πήχη αρκετά υψηλά, με αποτέλεσμα να λαμβάνεται ως μέτρο σύγκρισης για τις μελλοντικές τους εμφανίσεις τους, στην χώρα μας. Αν και το μουσικό επίπεδο στάθηκε στο ίδιο ύψος με την πρώτη, το προχθεσινό live ξεχώρισε χάρη στην προσθήκη του καινούργιου δισκογραφικού υλικού τους, αλλά και για εκείνα, τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα, που συνέβησαν και χαράχτηκαν, επιτόπου, στην μνήμη μας.

Stoned Jesus

Από το εναρκτήριο "Rituals Of The Sun" το κοινό άρχισε να κουνιέται στον ρυθμό και να μουρμουρίζει τους τελευταίους στίχους «Rise up and fight for your Kingdom / Stand up and fight for your King». Στη συνέχεια, άρχισε τα headbangings στο "YFS", όπου τα ακριβή φωνητικά και η δυναμική κιθάρα, έκανε ακόμα και τον Χριστό να εμφανιστεί. Όχι, δηλαδή, τον original αλλά, μια άλλη version του, μαστουρωμένη και με την κατάλληλη ένδυση, η οποία ενσάρκωσε -κυριολεκτικά- το όνομα της μπάντας, χώθηκε παρά το κατάμεστο An στην πρώτη σειρά και έκανε τον Igor να αναφωνήσει «U guuuys Jesus is among us and he is stoned».

Stoned Jesus

Ακολούθησε το "Indian", στο οποίο φάνηκε, για άλλη μια φορά, πόσο δεμένη είναι η μπάντα, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, αλλά και πόσο «κόκκαλο» ήταν ο drummer, ο οποίος ομολογουμένως, δεν σταμάτησε να «τα δίνει όλα». Απ' το "Red Wine" και το to the point solo κιθάρας, στην αύξηση των δυναμικών με το μελωδικού "Silkworm Confessions" και απ' το pit του «βρώμικου» "Black Woods" στον Μαζωνάκη. Τι «ποιόν Μαζωνάκη»; Τον γνωστό και την επιτυχία του "Σάββατο". Αυτό που σου λέω. Αντί της εισαγωγής του "I'm The Mountain", μπήκε αυτή του Μαζώ και, σαν να μην έφτανε αυτό, ξεκινά ο Igor να το τραγουδάει στα ελληνικά. Εντάξει, είχα καταλάβει ότι είναι πολυτάλαντος ο τραγουδιστής, αλλά, δεν φανταζόμουν ότι θα μας ετοίμαζε τέτοια έκπληξη και μάλιστα σε τόσο καλά ελληνικά. Όπως φάνηκε, ούτε οι υπόλοιποι καθώς, όλοι άρχισαν να κοιτάζουν τους γύρω τους με το ίδιο ανυποψίαστο ύφος του «τι γίνεται; Ακούω αυτό που νομίζω ότι ακούω;», προτού ενωθούν, φανατιστούν και sing-along.

Stoned Jesus

Το setlist τους ήταν μια προσεγμένη μείξη απ' την εξίσου προσεγμένη δισκογραφική δουλειά τους που δεν άφησε τη διάθεση να «πέσει». Ο ήχος τους, που είναι καθαρόαιμος stoner, αλλά με στοιχεία doom, prog και grudge τα οποία κάνουν τη διαφορά, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και η ενέργειά τους πάνω στην σκηνή ήταν φανταστική. Τόσο φανταστική, που η ώρα κόντευε 02:00 και το pit γύρω απ' τον "Stoned Jesus" υπό το "Electric Mistress" δεν έλεγε να σταματήσει και ο κόσμος προτιμούσε να χάσει το μετρό παρά να φύγει.

Stoned Jesus

Μεγάλο μπράβο τόσο στην Smoke The Fuzz που τους έφερε, κάνοντας το τρίτο συνεχόμενο sold-out μετά τους Blues Pills και τους Earth, όσο στο κοινό, το οποίο έδειξε τρομερή αγάπη σε μία μπάντα που αν και ήρθε πριν λίγους μήνες, έχει μεράκι και παίζει πρώτα για την πάρτη της και μετά για τους άλλους. Να, που η Ελλαδίτσα έμαθε να στηρίζει μικρές και όχι τόσο γνωστές προσπάθειες που, όμως, αξίζουν την προσοχή της.
SETLIST

Rituals Of The Sun
YFS
Indian
Red Wine
Silkworm Confessions
Black Woods
I'm The Mountain
Bright Like The Morning

Encore:
Go (διασκευή Pearl Jam)
Electric Mistress

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET