Σέλας, New Old Stock @ Koo-Koo, 21/11/14

Ζωντανή παρουσίαση ενός ντεμπούτου που αξίζει να ακουστεί

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 28/11/2014 @ 15:39
Μετά από δέκα και πλέον χρόνια ύπαρξης, ως ιδέα και ως μπάντα, οι Σέλας γιόρτασαν την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου την κυκλοφορία του ολοκληρωμένου ντεμπούτου τους, "Δύο Αιώνες Μετά", με την επίσημη, ζωντανή παρουσίαση του δίσκου στο Koo-Koo.

Την βραδιά άνοιξαν οι New Old Stock, οι οποίοι παρουσίασαν σε λιγότερο από μία ώρα διασκευές σε κλασικά rock και blues κομμάτια, καταφέρνοντας να ζεστάνουν αρκετά το κοινό. Ανάμεσα σε μια δεμένη μπάντα που πληρούσε τις προδιαγραφές να αγγίξει κομμάτια ιερών τεράτων όπως οι Beatles, οι Rolling Stones και οι Cream, ξεχώρισε ο τραγουδιστής, και για τις ερμηνείες του, αλλά και για την άρθρωσή του. Καλύτερες στιγμές του set ήταν οι εκτελέσεις του "I Put A Spell On You" (Screamin' Jay Hawkins), του "Cocaine" που οδήγησε στο "Sunshine Of Your Love", και του αγαπημένου "Going Down" (Freddie King / πρώτη ηχογράφηση Don Nix), κομμάτι που είχαν αποδώσει έξοχα και οι Federal Charm, κατά την πρώτη τους εμφάνιση στην χώρα μας πέρυσι τον Απρίλιο.

Οι Σέλας βρέθηκαν στην σκηνή μετά από την προβολή ενός ατμοσφαιρικού video, και ξεκίνησαν την παρουσίαση του δίσκου με το παρόμοια ατμοσφαιρικό και ορχηστρικό "Στην Τροχιά Του Αέναου". Αρωγοί στην προσπάθειά τους ήταν μια ντουζίνα πετάλια για καθέναν από τους δύο κιθαρίστες (Ηλίας Πάλλας, Τόλης Μαΐστρος), και ένα διπλό set πλήκτρων στο μέσο, που θα χρησιμοποιούνταν ανά περίπτωση. Τον κιθαριστικό κατά βάση ήχο της μπάντας συμπλήρωναν ιδανικά ένα στιβαρό rhythm section (Γιώργος Γεραμάνης στο μπάσο και Χρήστος Κοντός στα τύμπανα), και ο πολύ ζεστός φωνητικά Παναγιώτης Βοσκός, που θα συνεισέφερε και στις κιθάρες.

Σέλας

Στα πιο υποτονικά "Δύο Αιώνες Μετά" και "Ασύρματος" ξεχώρισαν αντίστοιχα το σόλο και τα περίτεχνα τύμπανα, για να οδηγήσει το μεταβατικό "Πιο Μόνος Και Από Σένα" στα πιο γρήγορα "Μια Κουρασμένη Ανάσα" και "Ο Πλανήτης Της Χαράς", όπου αναμενόμενα ανέβηκαν οι τόνοι και η ένταση. Το σκηνικό έγινε και πάλι ατμοσφαιρικό με την απουσία του φωτισμού και το άναμμα των όμορφα τοποθετημένων ρεσώ στο πλαίσιο της σκηνής για τα "Κεριά". Τόσο το υπέροχο σόλο στο συγκεκριμένο κομμάτι, όσο και το εντυπωσιακό τελείωμα στο ομώνυμο της μπάντας, "Σέλας", άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις, σε «αντίθεση» με το "Ο Πιο Θλιβερός Άνθρωπος Του Κόσμου", που εντυπωσίασε καθ’ όλη την διάρκειά του.

Σέλας

Η περισσότερο pop διάθεση στην "Λάμψη" και τα κυρίαρχα πλήκτρα στην "Ζωή" φανέρωσαν δύο ακόμη πτυχές του πολυδιάστατου ύφους της πεντάδας, με το set να ολοκληρώνεται άτυπα στο "Τελευταίο Θλιμμένο Τραγούδι", όπου ξεχώρισαν η ψυχωμένη ερμηνεία και τα wah-wah που σφύριζαν μανιασμένα πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Πριν τον οριστικό επίλογο με τη "Ομίχλη", οι Σέλας παρουσίασαν τρεις πολύ καλές διασκευές σε Τρύπες, Placebo και Stooges ("Χάρτινο Τσίρκο", "The Bitter End" και "I Wanna Be Your Dog" αντίστοιχα), δηλώνοντας έμμεσα την μουσική τους προέλευση.

Σέλας

Όσον για την "Ομίχλη", δεν αναφέρεται τυχαία εις διπλούν, μιας και πρόκειται για υποδειγματικό σε δομή και εκτέλεση κομμάτι. Η επανάληψη των ίδιων στίχων σε διαφορετικό τέμπο, η παρεμβολή του μπάσου, η κορύφωση και το space στα χνάρια των Hawkwind τελείωμα με τον εξουθενωτικό ρυθμό στα τύμπανα, έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο μια πολύ όμορφη συνολικά βραδιά και την ζωντανή παρουσίαση ενός δίσκου που αξίζει να ακουστεί.
SETLIST

Στην Τροχιά Του Αέναου
Δύο Αιώνες Μετά
Ασύρματος
Πιο Μόνος Και Από Σένα
Μια Κουρασμένη Ανάσα
Ο Πλανήτης Της Χαράς
Κεριά
Σέλας
Ο Πιο Θλιβερός Άνθρωπος Του Κόσμου
Λάμψη
Ζωή
Τελευταίο Θλιμμένο Τραγούδι
Χάρτινο Τσίρκο (διασκευή Τρύπες)
The Bitter End (διασκευή Placebo)
I Wanna Be Your Dog (διασκευή The Stooges)
Ομίχλη

Φωτογραφίες: Panagiotis Douros
  • SHARE
  • TWEET