Sarissa, Hancover @ Εν Πλω, Αγρίνιο, 28/12/12

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 09/01/2013 @ 15:00
Οι Θεσσαλονικείς Sarissa, μια από τις ιστορικότερες και πιο σημαντικές heavy metal μπάντες που έχει αναδείξει η χώρα μας, έχουν πλέον επιστρέψει δυναμικά στα συναυλιακά δρώμενα. Η προτελευταία εμφάνισή τους για το 2012 έλαβε χώρα στο rock 'n' roll café «Εν Πλώ», στη σκηνή του οποίου έχουν βρεθεί στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικά ονόματα όπως οι Iron Butterfly, Vietnam Veterans, Dead Moon, Martin Turner's Wishbone Ash, αλλά και οι Omen. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο live αποτέλεσε τη πρώτη διοργάνωση της νεοσύστατης, με έδρα τη πόλη του Αγρινίου, λέσχης φίλων hard rock & heavy metal μουσικής, Metal Union.

Hancover

Ο αρκετός κόσμος που βρισκόταν από νωρίς έξω από τον χώρο, προμήνυε ότι τουλάχιστον από άποψη προσέλευσης το live θα ήταν επιτυχημένο. Τη βραδιά άνοιξαν οι Hancover, τοπικό group με ειδίκευση, όπως προδίδει το ευφάνταστο όνομά τους, στις διασκευές. Στα 40 περίπου λεπτά που διήρκησε το set τους, μας πρόσφεραν άκρως ικανοποιητικές εκτελέσεις κλασσικών hard 'n' heavy κομματιών, προετοιμάζοντας κατάλληλα το έδαφος για την εμφάνιση των Sarissa. Πλέον περισσότερα από 100 άτομα βρίσκονται άνετα στριμωγμένα στα λίγα τετραγωνικά ενός μικρού και αυθεντικού rock bar και η προσμονή για ένα live «από τα παλιά» έχει φτάσει στο τέλος της.

Sarissa

Η τετράδα από τη συμπρωτεύουσα παίρνει τη θέση της στη σκηνή και από την εισαγωγή του "War For Peace" αντιλαμβάνομαι ότι όλα είναι ακριβώς όπως πρέπει. Ενθουσιώδες κοινό, εξαιρετικός ήχος και απίθανη απόδοση από τη μπάντα. Τα δύο ιδρυτικά μέλη, ο Δημήτρης Σελαλμαζίδης πραγματικός ογκόλιθος στο μπάσο και ο Γιώργος Συμεωνίδης με τη χαρακτηριστική του χροιά, η φωνή του ιστορικού demo '87 και έμπειρος frontman, δίνουν το σύνθημα. Τα νέα μέλη, ο Ορέστης Ναλμπάντης στη κιθάρα και ο Στέλιος Σιούλας στα τύμπανα, εξαιρετικοί μουσικοί και οι δυο τους, φαίνεται ότι έχουν δέσει άψογα με τους παλιούς, παρότι βρίσκονται μόλις λίγους μήνες στο συγκρότημα. Οι εκτελέσεις είναι ελαφρώς διαφοροποιημένες σε σχέση με αυτές του studio, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του live και χαρακτηρίζονται από μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Ενδεικτικό δε του επαγγελματισμού που διακρίνει το group είναι ότι και τα τρία μέλη (πλην του τραγουδιστή φυσικά), συνεισφέρουν με δεύτερα φωνητικά.

Sarissa

Τα έξι πρώτα κομμάτια προέρχονται ανά δύο από τις τρείς κυκλοφορίες του group και παρά την ατυχία του να σπάσει χορδή κατά τη διάρκεια του "Masters Of Sins", το κομμάτι διακόπτεται εντέχνως για να αποδοθεί ολόκληρο στο encore. Δύο ακόμη κομμάτια από το demo (ενδιάμεσα το καινούριο σε κλασσικό heavy ύφος "Into The Night") και άλλα δύο από το ομώνυμο του '94 γεμίζουν το set, προτού αποπειραθούν να μας καληνυχτίσουν με το μελωδικό "Turn The Power Up". To encore με την έννοια ότι το group πρέπει να αποσυρθεί δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, καθώς θα πρέπει να περάσει μέσα από το κόσμο. Κατόπιν «αντεγκλήσεων» ανάμεσα στο συγκρότημα και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές για το ποια κομμάτια θα κλείσουν τη βραδιά, αποφασίζεται εν τέλει να παιχτεί ακέραιο το "Masters Of Sins" και να κλείσει το live με το συναυλιακό και πολυαγαπημένο "Macedonian Army".

Sarissa

Τελικά δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο. Η απόδοση των Sarissa ήταν άψογη και ο κόσμος έδωσε το καλύτερό του εαυτό. Μάλλον με έκπληξη τα μέλη του group διαπίστωσαν ότι υπήρχαν αρκετοί που γνώριζαν και τραγουδούσαν του στίχους! Για να καταλάβετε τί κλίμα επικρατούσε, κάποιος «κανίβαλος» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Συμεωνίδης του άρπαξε το ένα παπούτσι και του το έδωσε πίσω μετά από τρία τραγούδια! Μοναδική ένσταση η μικρή σχετικά διάρκεια του set (75 περίπου λεπτά). Σίγουρα έλειψε το instrumental έπος "Sarissa", αλλά συνειδητοποιόντας ότι το παρών line-up μετράει λίγους μήνες και ότι μάλλον θα ήθελα ν’ακούσω όλα τα κομμάτια του demo και του πρώτου album, δεν μπορώ να μην είμαι ικανοιποιημένος. Αυτό το live των Sarissa θα μείνει σίγουρα σε όλους αξέχαστο, ήρθε για πολλούς από εμάς εκείνο το βράδυ με πολλά χρόνια καθυστέρηση και απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι το μοναδικό. Εχουμε ήδη ανανεώσει το ραντεβού για τις 8 του Μάρτη στο An!

SarissaSetlist:

War For Peace (Demo ’87)
Never Say No (Demo ’87)
Marathon (Sarissa)
Survival (Sarissa)
Masters Of Sins (cut) (Masters Of Sins)
Deathdance (Masters Of Sins)
Drum Solo
Electric Axes (Demo ’87)
Into The Night (new song)
Thunder (Demo ’87)
Giutar Solo
Immortal Souls (Sarissa)
King Of All Kings (Sarissa)
Turn The Power Up (Demo ’87)
------------
Masters Of Sins (Masters Of Sins)
Macedonial Army (Demo ’87 / Sarissa)

Κείμενο / φωτογραφίες: Θοδωρής Ξουρίδας

  • SHARE
  • TWEET