Rockwave 2005: Marilyn Manson, Garbage, Matisse

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 25/06/2005 @ 06:56
Στα πλαίσια του Rockwave 2005 βρεθήκαμε στον όχι τόσο γνώριμο πια χώρο του Terra Vibe, για την πρώτη εμφάνιση του Marilyn Manson στη χώρα μας. Όσοι είχαν επισκεφτεί το χώρο κατά τη διάρκεια του Rockwave 2004 θα διαπιστώσουν αμέσως ότι η κατανομή έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο. Η σκηνή έχει μεταφερθεί και βρίσκεται σε ένα επίπεδο χώρο, περίπου 100 μέτρα από το σημείο που βρισκόταν πέρσι, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε περισσότερα από 20.000 άτομα, ενώ οι 2 οθόνες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της σκηνής βοηθούν στο να μπορούν να παρακολουθούν όλοι τις λεπτομέρειες του show. Τα γνωστά stand με cd και t-shirts, καθώς και οι καντίνες υπάρχουν σε διάφορα σημεία του Terra Vibe, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται μεγάλες ουρές.


Η ώρα είναι 18:15 και στη σκηνή ανεβαίνουν οι "δικοί μας" Matisse. Το επταμελές σχήμα (2 κιθάρες, μπάσο, τύμπανα, φωνή, 2 πλήκτρα) είχε αναλάβει να ζεστάνει το κοινό για την εμφάνιση των δύο μεγάλων ονομάτων της βραδιάς, δηλαδή τους Garbage και Marilyn Manson. Το έργο τους ήταν σίγουρα πολύ δύσκολο αλλά τα παιδιά προσπάθησαν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό μέσα στα 25 λεπτά που διήρκεσε το set τους... Μπροστά σε περίπου 2-3 χιλιάδες κόσμου απέδωσαν τις indie/pop συνθέσεις τους με ιδιαίτερη διάθεση. Σίγουρα το να δίνονται ευκαιρίες σε ελληνικά σχήματα σε τέτοια φεστιβάλ είναι θετικό, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο η εμφάνιση των Matisse έκανε την διαφορά. Ο τραγουδιστής, πάντως, του οποίου η φωνή θυμίζει κάτι από Smiths και Pulp, αφιέρωσε και ένα κομμάτι στην Εκκλησία της Ελλάδας, έτσι για να μας ετοιμάσει για τα υπόλοιπα σατανικά group του Rockwave Festival.

Μετά από μικρή αναμονή εμφανίζονται στη σκηνή οι Garbage. Ξεκινούν τη συναυλία με το γνωστό "Queer" από τον πρώτο τους δίσκο. Η πρώτη διαπίστωση είναι πως η Shirley Manson είναι όλα τα λεφτά, τόσο γιατί έχει πολύ καλή και ξεχωριστή φωνή, όσο και γιατί έχει μια απίστευτα έντονη σκηνική παρουσία. Πραγματικά πιστεύω πως οι Garbage δε θα είχαν την αναγνώριση που έχουν χωρίς την Σκωτσέζα τραγουδίστρια. Όχι πως οι υπόλοιποι δεν έχουν προσωπικότητα. Αλίμονο, τόσο ο Butch Vig όσο και οι Steve Markes έχουν το δικό τους στυλ και δεν κρύβονται στη σκηνή. Απλά την παράσταση την κλέβει η τραγουδίστρια η οποία σηκώνει και το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της επικοινωνίας με το κοινό. Ξέρει να "παίζει" με το κοινό αξιοποιώντας την εμφάνιση της, αλλά και τις φωνητικές της ικανότητες, πράγμα το οποίο έκανε καθ'όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Όταν για παράδειγμα στο "Do You Love Me" η Shirley ξαπλώνει κάτω, τραγουδάει και μετά σηκώνεται σιγά-σιγά, αφήνοντας τον ανδρικό πληθυσμό να χαζεύει, ε οι υπόλοιποι Garbage γνωρίζουν πως έτσι πάει το show. Γενικά το κοινό και το συγκρότημα διασκέδασαν στη συναυλία που βρίσκει τη μπάντα ακόμα ακμαία, μετά από 10 χρόνια καρίερας (την ημέρα που πέθανε ο Cobain ξεκίνησαν οι Garbage). Το set που διήρκεσε 70 λεπτά ήταν απολαυστικό και πραγματικά θα αποθεωνόμουν αν ο καιρός έκανε το χατίρι της Shirley και έβρεχε στο "I'm Only Happy When It Rains" (μαζεύτηκαν αρκετά σύννεφα σε κάποια φάση). Πέρα από τα 2 κομμάτια που αναφέρω παραπάνω, ξεχώρισα ιδιαίτερα το funky "Not My Idea" και "Sex Is Not The Enemy" που τα χώνει στους πουριτανούς Αμερικάνους.


Ορίστε και το πλήρες set list: "Queer", "Bad Boyfriend", "Not My Idea", "Stupid Girl", "Sex Is Not The Enemy", "Why Do You Love Me", "Hammering In My Head", "Cherry Lips (Go Baby Go!)", "When I Grow Up", "Vow", "Bleed Like Me", "I Think I’m Paranoid", "Run Baby Run", "Metal Heart", "Push It", "Only Happy When It Rains", "Right Between The Eyes". Τέλος, διαβάστε και την προτροπή της Shirley προς το κοινό ενώ το ευχαριστούσε για την υποστήριξη του: "Be safe, be good, be happy and get down to a lot of love and good spirit".


Μετά την πολύ καλή εμφάνιση των Garbage, στις 21:45 η σκηνή είχε καλυφθεί από μια τεραστία κουρτίνα και στα μεγάφωνα ακούσθηκε το intro που μετά από 5 λεπτά μας οδήγησε στην εμφάνιση του Marilyn Manson, κρατώντας ένα τεράστιο φανάρι, θυμίζοντας σκηνές από ταινίες θρίλερ. Αμέσως μετά, τα φώτα της σκηνής άνοιξαν, το 5μελες σχήμα του Manson έκανε την εμφάνισή του και το "The Love Song" ακούσθηκε. Η διάταξη του group ήταν ασυνήθιστη καθώς τα drums βρίσκονταν πίσω και αριστερά του Manson, ενώ τα keyboards ήταν πίσω και κρεμασμένα σε μια κούνια. Όποια και να ήταν όμως η διάταξη του group, αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ο Manson (και μάλιστα η περσόνα του).

Έχοντας πάρει τις καλύτερες στιγμές από το glam-rock των '70s και τα show του Bowie, Alice Cooper, τα έχει μετενσαρκώσει στο δικό του show. Γιατί πέρα από τη μουσική, που σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι, αυτό που είναι κοινά παραδεκτό είναι ότι ο Manson προσφέρει show στους οπαδούς και ειδικότερα στο ελληνικό κοινό που δεν έχει συνηθίσει τέτοιου είδος παραγωγές. Στο "Tourniquet” εμφανίσθηκε πάνω σε ξυλοπόδαρα, κατά τη διάρκεια του "Mobscene" και του "The Dope Show" στην οθόνη πίσω από τη σκηνή προβάλονταν μηνύματα (Drugs), στο "Beautiful People" διάφορες μορφές, όπως ο Μπους, ο Σταλιν, ο Τσε, έκαναν την εμφάνιση τους, στο encore εμφανίσθηκε πάνω σε ένα βήμα, θυμίζοντας δικτάτορα , ενώ στο τέλος έπεσε σαν μαριονέτα από τη σκηνή.

Τα διάφορα αλλά ειδικά εφέ καθώς και ο πολύ καλός φωτισμός με τη σωστή αλλαγή των χρωμάτων συντέλεσαν στο show. To κοινό, που την ώρα του Manson είχε ξεπεράσει τις 8000, δημιούργησε τον γνωστό ενθουσιώδη πυρήνα στις πρώτες σειρές, αλλά και στις πίσω σειρές κανείς δεν έμεινε αμέτοχος στις 3 διασκευές που ακούστηκαν ("Sweet Dreams", "Tainted Love", "Personal Jesus"), ενώ και σε κομμάτια όπως τα "The Fight Song", "Rock Is Dead" ακόμα και παραδοσιακοί μεταλάδες επιδόθηκαν σε ασταμάτητο headbanging. O ήχος ήταν πολύ δυνατός, σε σημείο που ακόμα και στην είσοδο του Terra Vibe ακούγεται ικανοποιητικά. Το σχήμα του Manson, παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές που έχει υποστεί, ήταν πολύ δεμένο.

Αυτό που ξένισε λίγο ήταν η διάρκεια του set list, η οποία ήταν 70 λεπτά, αλλά κάνοντας αργότερα ένα search στο internet και βλέποντας το set list από το Rock Am Ring, όπου τα μεγέθη είναι διαφορετικά, διαπιστώσαμε ότι παίζει το ίδιο set σε όλη την Ευρώπη.

Συμπερασματικά ήταν μια πολύ καλή εμφάνιση και ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει το festival, που προμηνύεται καυτό.

Setlist:

Prelude (The Family Trip)
The Love Song
Disposable Teens
mOBSCENE
Tourniquet
Personal Jesus
Great Big White World
Tainted Love
The Fight Song
The Nobodies
The Dope Show
Rock Is Dead
Sweet Dreams (Are Made of This)
The Beautiful People
Antichrist Superstar

  • SHARE
  • TWEET