Rockwave Festival (Manu Chao La Ventura, Baildsa, Fundracar, Les SkartOi, DJ Spery) @ TerraVibe Park, 21/07/15

Η πιο πολιτική -και χορευτική- μέρα του επετειακού Rockwave

Με πανό διαμαρτυρίας για τις χρυσές Σκουριές της Χαλκιδικής, απαγορευτικά πάνω σε σβάστικες, ελληνικές σημαίες με μηνύματα «Liberta», «Όχι στον Φόβο» και πολλά άλλα τέτοια ήταν γεμάτη η τελευταία μέρα του φετινού, επετειακού Rockwave. Και πώς να μην είναι, αφού επρόκειτο εξαρχής για την πλέον πολιτική μέρα του εν λόγω φεστιβάλ. Και, φυσικά, την πλέον χορευτική...

Les SkartOi
Έχοντας φτάσει -και ω! του θαύματος, παρκάρει- πολύ άνετα στο Terra Vibe λίγο μετά τις 18:00, πρόλαβα να ακούσω και την πρώτη μπάντα της βραδιάς, τους Les SkartOi απο την Πάτρα.

Les SkartOi

Με αντρικά και -μάλλον ασταθή- γυναικεία φωνητικά σε ska, reggae και rocksteady ρυθμούς, αλλά και πολύ κόσμο με όργανα επί σκηνής (ντραμς, κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, σαξόφωνο, τρομπέτα, τρομπόνι) που ίσως τελικά κακό έκαναν στον τελικό ήχο, παρά καλό, δεν κατάφεραν να μ' εντυπωσιάσουν ιδιαίτερα, αλλά άρεσαν στο αραιό κοινό που είχε καταφτάσει στον χώρο από νωρίς, προφανώς για να χορέψει.

Les SkartOi

Δεδομένων των συνθηκών (ζέστη και καθημερινή), το ότι δεν έπαιξαν μπροστά σε άδεια αρένα δείχνει κι αυτό από μόνο του κάτι. Highlight της εμφάνισης, η διασκευή στον ογκόλιθο της reggae, "54-46 Was My Number" του Fred 'Toots' Hibbert.

Fundracar
19:17 και η προηχογραφημένη επιβλητική «αναγγελία» των Αθηναίων Fundracar μας σήκωσε από παγκάκια, δεντράκια και γρασίδια και μας έστειλε σούμπιτους στο έμπροσθεν μέρος της αρένας. Με σαφώς λιγότερα άτομα επί σκηνής και ακραίο ελληνικό στίχο κοινωνικοπολιτικής θεματολογίας a la Κλιντ, το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν βαρύ, βαθύ αλλά και αρχικά δύσκολο να το κατηγοριοποιήσεις.

Fundracar

Γιατί οι σκληροί, downtempo Fundracar μπλέκουν επιτυχώς reggae, hardcore και dub, αλλά η φάση ξεφεύγει στα πολύ ενδιαφέροντα ψυχεδελικά τους ξεσπάσματα. Βάλτε λίγο λαϊκό λυγμό των Βαλκανίων στο "Torero" των Ska-P, προσθέστε και τα μπιμπλικάτα μέρη του "OBI-OBI-BI" του Τζιμάκου, απλώστε και αρκετά καθαρά ή funkοψυχεδελικά ιντερμέδια και ίσως τότε αρχίζετε να πιάνετε το νόημα.

Fundracar

Εις αναμονή λοιπόν του επόμενου ολοκληρωμένου άλμπουμ τους, "L.U.X.", που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015, τους ξανάβλεπα σίγουρα!

Baildsa
Ένα τέταρτο πριν τις 21:00, ανέβηκαν στη σκηνή οι κάτοικοι U.S.B. (United States of Balkans) Baildsa, με το ακορντεόν, τα χάλκινά τους και τον σαφή balkan προσανατολισμό στην reggae τους. Για μπαϊλντισμένοι, μια χαρά χτυπιόσαντο κι εμείς μαζί τους, μιας κι είχε αρχίσει να κοπάζει η θερμαντική μανία του ζωοδότη και υπήρχαν και οι punk επιρροές.

Baildsa

Η ξεκάθαρα μεγαλύτερη άνεση των Θεσσαλονικέων στην επικοινωνία με το κοινό τους και η εμπειρία στα live μέτρησαν θετικά και όντως η συμμετοχή του κόσμου αυξήθηκε ανάλογα. Δεν έλειψαν και τα περί καιρών οικονομικού πολέμου, γενικά οι προτροπές για «Ψηλά το κεφάλι!» που υπαγορεύει το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα αλλά και ο τρόπος ζωής.

Baildsa

Ήρθε κι ένα γρήγορο, απολαυστικό πέρασμα απ' το "Φυσάει Κόντρα" των Active Member και το "Kalashnikov" του Bregovic για outro. Η καταγωγή από τα Νότια της Βαλκανικής Χερσονήσου ήταν παραπάνω από εμφανής, αλλά και τα ηπειρώτικά μας ακούσαμε ("Σκρόπιο") και τα τσάμικα ("Flower") και τα τούρκικα τσιφτετέλια μας ζαλίσαμε ("Jarnasali") κι όλα τα καλά μας παίξανε τα παιδιά. Νά' ναι καλά! Γκράο...

Κ.Μ.

Manu Chao La Ventura
Συνηθίζεται στις συναυλίες οι καλλιτέχνες να κρατάνε τα πιο δυνατά κομμάτια για το encore, έτσι ώστε η τελευταία εικόνα που θα έχει ο θεατής να είναι η καλύτερη δυνατή ανάμνηση από το συμβάν. Έτσι λοιπόν επιλέχθηκε και ο Manu Chao -γνωστός για τις εκρηκτικές εμφανίσεις του- να κλείσει το πάρτυ των 20ων γενεθλίων του Rockwave.

Manu Chao La Ventura

Ιδανική επιλογή αφού στο κοινό του Γάλλου θα πετύχεις άτομα που θα βρεθούν στις εμφανίσεις τόσο των Priest και Prodigy, αλλά και Μποφίλιου ή Χαρούλη. Πολυσυλλεκτικότητα πάνω αλλά και κάτω από τη σκηνή με άλλα λόγια. Μην έχοντας παρακολουθήσει τη περσινή συναυλία του στην Θεσσαλονίκη, η (πρώτη και) τελευταία εμφάνισή του που είχα παραβρεθεί ήταν το 2008 στο αντίστοιχο Rockwave. Αν η φετινή εμφάνισή του Manu Chao άγγιζε έστω το 60% εκείνης, τότε θα έφευγα αν μη τι άλλο ικανοποιημένος από το Terra Vibe.

Manu Chao La Ventura

Ο κόσμος παρά τις αντιξοότητες των ημερών (capital control και φωτιές) ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για πάρτι και δεδομένου του χαμηλού αντιτίμου, «πλημμύρισε» για ακόμα μια φορά τον χώρο. Έτσι λοιπόν το κυρίως πιάτο δεν παρέτεινε την προσμονή του πλήθους και γύρω στις 22:30 ο Manu Chao αυτή τη φορά συνοδευόμενος από τους La Ventura βγήκε στη σκηνή.

Manu Chao La Ventura

Στις δυόμιση+ ώρες που ακολούθησαν η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και ο κόσμος συνεπαρμένος από την ένταση και το πάθος με το οποίο απέδιδαν το ένα μετά το άλλο τα κομμάτια επί σκηνής οι μουσικοί, δεν έπαψε λεπτό να χορεύει και να τραγουδάει, αποφασισμένος να μην αφήσει έστω αυτό το λίγο διάστημα σε κανέναν να του χαλάσει τη διάθεση. Ο μικροσκοπικός Γάλλος αεικίνητος καθ' όλη τη διάρκεια του show έδωσε τον καλύτερο του εαυτό, ενώ δεν έχανε ευκαιρία να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο πλήθος που τον τίμησε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Και αυτό σε ένα βαθμό μας το ξεπλήρωσε με την παρουσία του.

Manu Chao La Ventura

Ο τρόπος που αποδίδονταν τα κομμάτια αρκούσε για να ανάψει το κέφι και να ανέβουν οι παλμοί, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο μεγαλύτερος χαμός έγινε όπως ήταν αναμενόμενο στο άκουσμα των "Clandestino", "Mala Vida" και "Me Gustas Tu" - όχι άδικα τα πιο εμπορικά κομμάτια της δισκογραφίας του.

Crowd

Συνολικά, η αυλαία του διακεκομένου Rockwave έπεσε με τον ιδανικότερο - αλλά και ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Μια δοκιμασμένη λύση, ικανή να μαζέψει κόσμο αντίστοιχο των Black Keys και Robbie Williams, με ιδιαίτερα προσιτό εισιτήριο. Οι περίπου 25.000 αν δεν κάνω λάθος θεατές που βρέθηκαν στο Terra Vibe επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις καθώς και το γεγονός ότι ο Manu Chao χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη χώρα μας και η ανταπόκρισή του κόσμου σε κάθε του εμφάνιση είναι εντυπωσιακή. Θα ήταν καλό να τον βλέπαμε συχνότερα από τα μέρη μας, έτσι για να ξεσκάμε λίγο από την καθημερινότητα. Η εμφάνισή του θα αποτελεί μέτρο σύγκρισης μέχρι την επόμενη φορά, που θα κληθεί να το ξεπεράσει.

Α.Κ.

SETLIST

(με επιφύλαξη)

Mr. Bobby
Se Fuerza La Maquina - Dia Luna, Dia Pena (+ Tadibobeira)
La Vida Tombola
La Primavera
Bongo Bong - Que Paso Que Paso
Les Rues De L' Hiver
Clandestino
Promiscuity
Mi Vida
King Kong Five (Mano Negra)
Politik Kills
Machine Gun (Mano Negra)
Bienvenida Α Tijuana
El Viento (+ Loiloiloi)
Fuera Monsanto (Perro Verde)
Minha Galera
Desaparecido
La Grimas De Oro
Rumba De Barcelona
La Despedida
Mentira
Mala Vida (Mano Negra)

Φωτογραφίες: Χριστίνα Αλώση
  • SHARE
  • TWEET