Rock 'N' Roll Children @ Κύτταρο, 18/05/13

«Πάνω από 50 τραγουδιστές και τεσσεράμιση ώρες συναυλίας για φιλανθρωπικό σκοπό»

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 21/05/2013 @ 13:30
Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν την Πέμπτη που μας πέρασε από τον θάνατο του Ronnie James Dio και για τρίτη φορά πραγματοποιήθηκε στο Κύτταρο η ετήσια, φιλανθρωπικού χαρακτήρα συναυλία των Rock 'N' Roll Children. Το 2011 όλα τα έσοδα είχαν διατεθεί στο παιδιατρικό-ογκολογικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ, πέρυσι στο σύλλογο ΦΛΟΓΑ για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες, ενώ φέτος θα διατεθούν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ο στόχος των Rock 'N' Roll Children ήταν και αυτή τη φορά πολλαπλός. Ήθελαν να τιμήσουν με τον μοναδικό τους τρόπο τη τεράστια φωνή και τη μουσική του Dio, ήθελαν, όπως έκανε και ο Dio όσο ζούσε, να συνεισφέρουν σε έναν κοινωφελή σκοπό, ήθελαν να φέρουν στην ίδια σκηνή την αφρόκρεμα της ελληνικής hard rock και heavy σκηνής, ήθελαν να προσφέρουν μία συναυλιακή εμπειρία που σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να ζήσουμε. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τελικά κατάφεραν όλα τα παραπάνω.

Τους Rock 'N' Roll Children αποτελούν οι: Γιάννης Παπανικολάου στα φωνητικά (τραγουδιστής στο ιστορικό πρώτο άλμπουμ των Inner Wish), Μανώλης Τσίγκος στη κιθάρα (Inner Wish), ο Γιάννης 'Luna' Τσιμάς στο μπάσο (ex Airged L'amh, Dexter Ward), ο Νίκος Αναστασιάδης στα τύμπανα (πρώην Dream Weaver) και ο Γιώργος Γεωργίου στα πλήκτρα (Inner Wish). Και μπορεί ο ρόλος του Παπανικολάου αυτή τη φορά να ήταν περιορισμένος, καθώς δεκάδες τραγουδιστές συνεισέφεραν στα φωνητικά, οι υπόλοιποι τέσσερις όμως πραγματικά έκαναν κατάθεση ψυχής. Έχω δει μπάντες να παίζουν δυόμιση και τρεις ώρες, καθαρές τέσσερις ώρες, τεσσεράμισι σχεδόν μαζί με ένα υποτυπώδες διάλειμμα δεν έχω δει.

Λίγο μετά τις εννιάμισι και αφού η εκπρόσωπος-κοινωνική λειτουργός της «Κιβωτού του Κόσμου» αναφέρθηκε στο έργο που ξεκίνησε και συνεχίζει ο πατέρας Αντώνιος και στη σημασία της βραδιάς, τα μέλη της μπάντας πήραν τις θέσεις τους και το ατελείωτο κονσέρτο ξεκίνησε.

Rock 'N' Roll Children

Μετά από τα δύο πρώτα κομμάτια με τον Παπανικολάου στα φωνητικά ξεκίνησε ο χορός των συμμετοχών. Τραγουδιστές και τραγουδίστριες από όλο το φάσμα της ελληνικής hard 'n' heavy σκηνής (σε ντουέτα για να χωρέσουν όλοι) βρέθηκαν στη σκηνή του Κυττάρου. Υπήρξαν βέβαια φωνές που ξεχώρισαν, ενώ οι περισσότεροι ήταν εξαιρετικοί. Ακόμη και αν κάποιοι δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο οι υπόλοιποι, ο σκοπός ήταν πολύ πιο σημαντικός από το αποτέλεσμα και δεν ήταν μικρό πράγμα να βλέπεις τόσους πολλούς καλλιτέχνες να λειτουργούν όχι απλά σαν ομάδα, αλλά σαν μία και μοναδική οντότητα.

Rock 'N' Roll Children

Την πιο ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς και μία από τις πιο φορτισμένες που έχω ζήσει ποτέ σε live αποτέλεσε το "Stargazer". Ακούγοντας τα λόγια με τα οποία ο Μανώλης Τσίγκος προλόγισε τους δύο τραγουδιστές σκέφτηκα για να είμαι ειλικρινής ότι υπερέβαλε. Κατά τη διάρκεια του κομματιού δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που άκουγα. Ο Στρατής Steele και ο Γιώργος Εικοσιπεντάκης κατέθεσαν τη ψυχή τους και απέδειξαν ότι αποτελούν χωρίς ίχνος υπερβολής τεράστιες φωνές.

Rock 'N' Roll Children

Εξαιρετικό ήταν το "Mistreated" με τον Μιχάλη Δανδουλάκη και τον Τάσο Ιωαννίδη να δίνουν πόνο, ξεχωριστή η συμμετοχή της δωδεκάχρονης κόρης του Φοίβου Ντόκου μαζί με τον πατέρα της φυσικά στο "Self Portait" και ότι κοντινότερο φυσιογνωμικά είδαμε στον Dio o Βίκτωρας Αναστασόπουλος. Η πιο διαφορετική αλλά όχι εκτός κλίματος στιγμή ήρθε λίγο μετά από το πολύ μικρό διάλειμμα, καθώς είχαμε την ευκαιρία ν' ακούσουμε το "Raibow Eyes" με τη συνοδεία βιολιού και φλάουτου (όσο πιο κοντά στην πρωτότυπη εκτέλεση γινόταν δηλαδή) και τις οπερετικές ερμηνείες της Ανδρονίκης Σκουλά και της Ιλιάνας Τσακιράκη.

Rock 'N' Roll Children

Με το setlist να περιλαμβάνει 40 κομμάτια, είναι αυτονόητο ότι ακούστηκαν όλα τα κλασικά και αρκετά από τα λιγότερο γνωστά κομμάτια που τραγούδησε ο Dio, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν από τη μπάντα κομμάτια των οποίων η πρώτη εκτέλεση άνηκε σε άλλον καλλιτέχνη ("Mistreated", "Dream On"). Ο ήχος ήταν φυσικά πάρα πολύ καλός ενώ για ακόμη μία φορά όλες οι εκτελέσεις εξαιρετικές. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτοαναφέρω. Το sing-along στο "Still I'm Sad" και το "Rainbow In The Dark"; Τη μαγεία του "Lady Of The Lake" και του "Gates Of Babylon"; Tο συναίσθημα του "Dream On", του "All Τhe Fools Sailed Away" και του "Don't Talk To Strangers"; Την πώρωση στο "Falling Off The Edge Of The World", το "Die Young" και το "We Rock"; Το feeling του "Tarot Woman" και του "Long Live Rock 'N' Roll"; Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος όσων ακούσαμε το Σάββατο το βράδυ στο Κύτταρο.

Rock 'N' Roll Children

Και τι να πεις για την μπάντα; Ο Τσιμάς και ο Γεωργίου, αν και περιορισμένοι στους ρόλους τους έφεραν με χαρακτηριστική άνεση την αποστολή τους εις πέρας. Αυτοί όμως που πραγματικά όμως έδωσαν τα ρέστα τους ήταν ο Τσίγκος και ο Αναστασιάδης. O πρώτος διαθέτει σαν κιθαρίστας φοβερό ήχο, όσο δυνατό και όσο καθαρό χρειάζεται, και σου δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να παίξει οποιοδήποτε κομμάτι. Ο δεύτερος, έχει το ιδανικό στυλ παιξίματος στα τύμπανα, όσο απλό χρειάζεται για να μην είναι ούτε φορτωμένο και κουραστικό, αλλά ούτε απλοϊκό και επαναλαμβανόμενο. Ο Γιάννης Παπανικολάου τέλος ήταν (όσο έπαιξε γιατί αναγκαστικά έπρεπε να γίνεται κάθε τόσο αλλαγή!) μοναδικός και προφανώς ο καταλληλότερος για τη θέση που βρίσκεται.

Rock 'N' Roll Children

Encore φυσικά δεν υπήρχε, πλησιάζοντας όμως προς το τέλος και ενώ ο διάσημος σε όλους γιατρός της ελληνικής σκηνής μας ενημέρωνε διαρκώς πόσα κομμάτια απομένουν, ήταν φανερό ότι το set θα έκλειναν το "Heaven And Hell" και το "Stars". Απίθανο, αν και αναμενόμενο το sing-along στο πρώτο, αποθέωση και grand finale στο δεύτερο. Όλοι όσοι συμμετείχαν στα φωνητικά για τις προηγούμενες τέσσερις και κάτι ώρες βρέθηκαν όλοι επάνω στη σκηνή και αποτέλεσαν τη χορωδία στο ρεφρέν. Η ατάκα «Θα πέσει η σκηνή, θα πέσει η ελληνική σκηνή!»  περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τι συνέβη στο τέλος!

Rock 'N' Roll Children

Εκτός από τους Rock 'N' Roll Children που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας, πολλά συγχαρητήρια αξίζουν όλοι οι τραγουδιστές και οι τραγουδίστριες που συμμετείχαν, όσοι έτρεξαν για να είναι όλα όπως πρέπει, το ένθερμο κοινό που γέμισε το Κύτταρο και όλοι εν τέλει όσοι βοήθησαν να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία ένα αυτή η υπέροχη βραδιά. Για όσους αναρωτιούνται πόσο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα του Χρόνου, ο Τσίγκος άφησε ένα υπονοούμενο, λέγοντας ότι ήδη κάτι έχει σκεφτεί. Εξάλλου «μπάντα που έχει γιατρό και παπά στη σύνθεσή της μην τη φοβάστε»! Επειδή όμως η ιδέα έχει πέσει ήδη στο τραπέζι, ένα διήμερο δεν θα 'ταν καθόλου άσχημη ιδέα. Μέχρι τότε οι μουσικές του Dio και οι αναμνήσεις ενός καταπληκτικού live θα μας συντροφεύουν στα καλά και τα άσχημα. «So it's on and on and on, it's heaven and hell».
SETLIST

Children Of The Sea - Γιάννης Παπανικολάου
Breathless - Γιάννης Παπανικολάου
Man On The Silver Mountain - Λευτέρης Πλέτσης / Κώστας Κουναδίνης
One Night In The City - Γιώργος Δριμύλης / Bill Colin
The Last In Line - Φώφη Ρούσσου / Θοδωρής Γουρλομάτης
Egypt - Παναγιώτης Παπαγεωρίου / Νίκος Ρουσσάκης
Voodoo - Βίκτωρας Αναστασόπουλος
Stargazer - Γιώργος Εικοσιπεντάκης / Στρατής Steele
Lady Of The Lake - Εύα Σακελλάρη / Νατάσα Μπάστα
Mistreated -Μιχάλης Δανδουλάκης / Τάσος Ιωαννίδης
Self Portrait - Φοίβος Ντόκος / Μικαέλα Ντόκου / Νεκτάριος Πουλάκος
Like The Beat Of A Heart featuring Night People - Διονύσης Κόντης / Ηρακλής Ζώτος
Still I'm Sad - Γιώργος Σταυρόπουλος / Γιάννης Παπανικολάου
As Long As It's Not About Love (intro) / Mob Rules - Κώστας Τόκας / Γιάννης Σωτηρόπουλος
Holy Diver - Άγγελος Ιωαννίδης / Νίκος Τραγάκης
Evil Eyes - Γιώργος Ασπιώτης / Νίκος Συράκος
Temple Of The King - Βίκυ Αρχοντούλη / Αντρι Λάγιου
Naked In The Rain - Δημήτρης Θεοδώρου / Στέργος Βόλας
A Light In Black - Γιάννης Παπανικολάου
Neon Knights - Ραφαήλ Κριτούλης / Μιχάλης Λίβας
Rainbow In The Dark - Πέτρος Καραλής / Γιάννης Καλύβας
Falling Off The Edge Of The World - Γιάννης Παπαδημητρίου
Tarot Woman - Billy Vass / Χρήστος Κατσιρέας
All The Fools Sailed Away - Γιάννης Παπανικολάου / Χριστιάννα Χατζημιχάλη
Gates Of Babylon - Μάνος Φάτσης / Μάριος Καραναστάσης
Rainbow Eyes  - Ανδρονίκη Σκουλά / Ιλιάνα Τσακιράκη
Sunset Superman - Γιάννης Παπανικολάου
Sixteenth Century Greensleeves - Αλίκη Κωστοπούλου / Βαγγέλης Κρούσκας
Die Young - Νεκτάριος Σανταμούρης / Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Dream On - Ανδρέας Καπάταης / Μηνάς Τσίγκος
Shame On The Night / Hide In The Rainbow (medley) - Γιάννης Παπανικολάου / Γιάννης Παπαδόπουλος
Killing The Dragon - Γιάννης Παπανικολάου / Νίκος Συράκος
Long Live Rock 'N' Roll - Μίνα Γιαννοπούλου / Ελίνα Laivera
We Rock - Χρήστος Κουνέλης / Τάσος Κροκόδειλος
Love Is All - Γιάννης Παπανικολάου (φωνητικά: Εύα Σακελλάρη / Νατάσα Μπάστα)
Don't Talk To Strangers - Maxi Nil
Heaven And Hell - Γιάννης Παπανικολάου / Στρατής Steele
Stars - Γιάννης Παπανικολάου / Στρατής Steele / Τάσος Κροκόδειλος

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET