Red Fang, Lord 13, Phase Reverse @ AN Club, 22/04/12

Από τον Μανώλη Κληρονόμο, 25/04/2012 @ 12:02
Η επιστροφή στη βάση μου από τη μαμά-πατρίδα, Νάξο, ποτέ δεν ήταν πιο ανώδυνη, έχοντας στο μυαλό μου ότι, μόλις μερικές ώρες μετά την αφίξη μου στην Αθήνα, θα βρισκόμουν στο AN για να παρακολουθήσω ένα από τα πιο καυτά ονόματα της σημερινής hard rock, τους τιτανομέγιστους Red Fang.

Με μια μικρή καθυστέρηση, λόγω υποχρεώσεων, έφτασα στο AN γύρω στις 21:30 και προς έκπληξή μου, το βρήκα σχεδόν γεμάτο. Παρ' όλο που είχαν παίξει και πέρσι στον ίδιο χώρο, ανοίγοντας για Intronaut και The Ocean, με μόλις καμιά 30αριά νοματαίους από κάτω, μπορώ να πω ότι εξεπλάγην ευχάριστα βλέποντας όλον αυτόν τον κόσμο. Όχι βέβαια ότι οι Red Fang είναι και καμιά underground μπάντα, αφού έχουν δεχτεί αρκετή (λόγω Relapse), δικαιολογημένη προώθηση (αφού είναι μπαντάρα λέμε!), αλλά και πάλι δεν το περίμενα (την ίδια μέρα έπαιζαν και οι Amon Amarth στο Fuzz).

Lord 13

H βραδιά ξεκίνησε άσχημα γιατί, όταν μπήκα στο AN, έμαθα ότι μόλις είχαν τελειώσει το set τους οι Phase Reverse. Ξενερωμένος, γιατί πραγματικά ήθελα πολύ να τα δω τα παλικάρια, πήγα και χώθηκα μπροστά για να ευχαριστηθώ όπως πρέπει τους Lord 13. To ομότιτλο ντεμπούτο τους είναι διαμαντάκι από τα λίγα και live είναι κάτι παραπάνω από πωρωτικοί. Για 45 λεπτά περίπου μας ταρακούνησαν για τα καλά με το up-tempo heavy rock τους, η κιθάρα πέταγε τις ριφάρες τη μία μετά την άλλη, ψυχεδέλειες, νεύρο, πολύ όρεξη και αν εξαιρέσει κανείς τα ελαφρώς ξεψυχισμένα φωνητικά του Δημήτρη στα πρώτα δύο κομμάτια, που ανέβηκαν όμως κατακόρυφα στη συνέχεια, έδωσαν ένα εξαιρετικό και απολαυστικότατο show.

Red Fang

Γύρω στις 22:45, τα πράγματα άρχιζαν να ζορίζουν άσχημα μέσα στο club από την κοσμοσυρροή, οι Red Fang πήραν τις θέσεις τους στη σκηνή, αντάλλαξαν χειραψίες σαν κύριοι και τα πρώτα δείγματα για το πώς θα εξελισσόταν η βραδιά έγιναν φανερά από τις πρώτες νότες του "Reverse Thunder". Όλο το AN άρχισε να χοροπηδάει, δίνοντας το έναυσμα για ένα άνευ προηγουμένου πάρτι. Κρίνοντας από τις γκριμάτσες των μελών του συγκροτήματος, μάλλον δεν περίμεναν επ' ουδενί τέτοια αποθέωση. Οι κομματάρες από τους δύο καταπληκτικούς δίσκους τους διαδέχονταν η μία την άλλη με τον κόσμο να παραληρεί, με αρκετούς να επιδίδονται σε ανελέητο stage diving.

Red Fang

Κάτι που πρέπει να ξεκαθαριστεί για τους Red Fang είναι ότι οι τύποι είναι τέρμα κάφροι. Δεν κώλωναν στο ελάχιστο να θυσιάσουν τον ήχο τους για χάρη της ορμής και της ωμής δύναμης, γυρίζοντας στο τέρμα τους ενισχυτές και όλα τα πετάλια ανοιχτά ντουμανιάζοντας τον ήχο μέχρι εκεί που δεν πήγαινε. Στο "Wires" έγινε μακελειό, στο "Malverde" ξεχαρβάλωσαν σβέρκους, στο "Into The Eye" μάγεψαν με τις τέλειες πολυφωνίες, στο πολύ αγαπημένο μου "Humans Remain Human Remains" έδειξαν πώς μπορεί να προκληθεί πανικός ρίχνοντας τις ταχύτητες, το "Prehistoric Dog" το τραγούδησαν μέχρι και οι κολώνες, στο "Hank Is Dead" επιδοθήκαμε σε ασταμάτητο air guitar και στο "Throw Up" κοντεύαμε να βγάλουμε τις μπύρες που δεόντως είχαμε τιμήσει, από το πολύ χοροπήδημα.

Red Fang

Ο ήχος όπως είπα είχε αρκετά προβλήματα, οι κιθάρες «μπούκωναν» πολύ συχνά, ενώ πολλές φορές χάνονταν και τα φωνητικά, αλλά κλάιν μάιν που λένε και στο χωριό μου. Η δυναμική της μουσικής των Red Fang είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους απογοητεύσεις. Η διάρκεια ήταν μικρή (γύρω στα 75 λεπτά), αλλά αναλογιζόμενος ότι η διάρκεια και των δύο δίσκων τους δεν υπερβαίνει τα 80 λεπτά, κρίνεται ικανοποιητική και απόλυτα λογική. Εν κατακλείδι, εκπληκτικό live, από αυτά που θα συζητάμε χρόνια αργότερα και θα χρησιμοποιούμε κλισέ εκφράσεις τύπου, «ήμουν κι εγώ εκεί». Συγχαρητήρια στην P90 για την σεμιναριακή διοργάνωση (ευρηματική προώθηση με το teaser με τη γιαγιά, το φθηνό εισιτήριο, την ακριβέστατη συνέπεια, κ.α.). Πάντα τέτοια.

Red FangSetlist (με επιφυλάξεις):

Reverse Thunder
Dirt Wizard
Bird On Fire
Painted Parade
Malverde
Wires
Into The Eye
Humans Remain Human Remains
Good To Die
Sharks
Number Thirteen
Prehistoric Dog
Hank Is Dead
Throw Up
------------
Suicide (Dust cover)

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν

  • SHARE
  • TWEET