Planet of Zeus, Μέμφις, Jaw Bones @ Principal Club Theatre, 10/12/16

Όλα τα σημάδια έδειχναν πως επίκειται σεισμός πολλών ρίχτερ· ε, τελικά οι Planet of Zeus το κατεδάφισαν, και με το παραπάνω

Από την Σεμέλη Τριτάκη, 12/12/2016 @ 12:04

Υπάρχουν εκείνα τα live που ξέρεις πως θα τα απολαύσεις με τη συνοδεία του ποτού σου στο χέρι, καθώς θα κουνιέσαι ανέμελα στους ρυθμούς της μουσικής. Υπάρχουν, όμως, και τα live!· σε αυτά τα τελευταία, το ποτό πίνεται συνήθως πριν βγει η μπάντα, και υπάρχει σοβαρός λόγος γι' αυτό. Ακόμα και αν εσύ ο ίδιος δεν το παρακάνεις με το κούνημα, οι γύρω σου δεν έχουν έρθει για να αστειευτούν. Στις περιπτώσεις αυτές, λοιπόν, τα «εύσημα» μοιράζονται εξίσου σε κοινό και μουσικούς· η ασύγκριτη αυτή χημεία που δημιουργείται και κάνει το βράδυ Σαββάτου να συζητιέται τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Δευτέρας ξεχωρίζει μερικές συναυλίες από κάποιες άλλες. Μια τέτοια ήταν και αυτή, και φάνηκε εξ αρχής.

Τον δρόμο γι' αυτό που θα επακολουθούσε τον έδειξαν τα φασαριόζικα καρντάσια, οι Jaw Bones, οι οποίοι εμφανίστηκαν στη σκηνή λίγο μετά τις 21:15. Μέχρι και τη στιγμή που μας αποχαιρέτησαν δεν άφησαν δευτερόλεπτο να πάει χαμένο και έτσι τροφοδοτούσαν ασταμάτητα με νεύρο και ενέργεια το κοινό. Εκείνο με τη σειρά του, φάνηκε να ανταποκρίνεται θετικά στο κάλεσμα της μπάντας και τα πρώτα δειλά σπρωξίματα της βραδιάς ξεκίνησαν, συνοδεύοντας τον σκληρό/βαρύ ήχο με τα τραχιά και πεντακάθαρα φωνητικά του.

Jaw Bones

Η heavy μπάντα από τη Θεσσαλονίκη με τα metal-stoner και grunge στοιχεία φαίνεται να κερδίζει σιγά σιγά τον χώρο που της αντιστοιχεί στο μουσικό στερέωμα, ενώ εάν ρίξει μια ματιά κανείς στο πρόσφατο παρελθόν της θα δει πως το «βιογραφικό» των live εμφανίσεών της είναι αρκετά εμπλουτισμένο, πράγμα που υποδεικνύει πως το σύντομο μέλλον φαίνεται να διαγράφεται ακόμη πιο ευοίωνο.

Μετά από σχεδόν μια ώρα τη σκηνή κατέλαβαν οι επίσης ντόπιοι και εξίσου «εκτός ελέγχου» Μέμφις. Την πεντάδα καλωσόρισε το κοινό με τέτοια θέρμη την οποία δεν τη συναντάς πολύ συχνά στα support συγκροτήματα, αλλά συνήθως στους headliners. Μας επεσήμαναν πως, μετά το ζέσταμα που μας επεφύλασσαν οι προκάτοχοί τους στο stage, δεν θα μας άφηναν να κρυώσουμε με τίποτα· προφητεία η οποία φυσικά βγήκε αληθινή. Οι Μέμφις αποτελούν ένα ιδιαίτερο μείγμα hard rock, groove metal, συνοδευόμενο, από το πλέον λιγότερο αναμενόμενο στοιχείο, το οποίο βέβαια τους καθιστά ξεχωριστούς, αυτό του ελληνικού στίχου.

Μέμφις

Όσοι από το κοινό δεν γνώριζαν τι επρόκειτο να ακολουθήσει, με την αλήθεια να λέγεται, αυτοί δεν ήταν και πολλοί, φάνηκε εκ πρώτης να ξαφνιάζονται, ενώ μέχρι το τέλος της εμφάνισής τους ο δυναμισμός, η αισθαντικότητα και η σιγουριά που απέπνεαν, φαίνεται να έπεισαν λιγότερο ή περισσότερο ένα σημαντικό κομμάτι των διστακτικών. Οι υπόλοιποι απλά άνοιγαν κύκλους  και το απολάμβαναν με την ψυχή τους. Οι Μέμφις, λοιπόν, μας παρουσίασαν μια ιδιαίτερη συνταγή η οποία φάνηκε να «έδεσε» αρκετά καλά με το κοινό, προ(σ)καλώντας όλο και περισσότερο κομμάτι του κόσμου να τους δοκιμάσει.

Η ατμόσφαιρα, λοιπόν, συναρμολογημένη κομμάτι-κομμάτι, κυριολεκτικά, από τις δύο προηγούμενες μπάντες, ήδη μύριζε μπαρούτι και όλοι ήταν σε ετοιμότητα γι' αυτό που επρόκειτο να επακολουθήσει. Πραγματικά, στο διάλειμμα πριν, έβλεπα τις μπύρες να μοιράζονται από χέρι σε χέρι και να καταναλώνονται σε χρόνο ντε-τέ. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ακριβώς την κατάλληλη ώρα, η αγέλη των Planet of Zeus εμφανίστηκε στη σκηνή, και ξεκίνησε τη διαδικασία κατεδάφισης του χώρου με το ομώνυμο του νέου τους δίσκου "Loyal To The Pack"· φυσικά επικράτησε ένα μικρό πανδαιμόνιο.

Planet Of Zeus

Το πρόγραμμα είχε αναφορές σχεδόν σε όλα τα άλμπουμ της μπάντας, κάτι που φυσικά ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους φανατικούς της φίλους. Από τον νέο δίσκο, ο οποίος συζητήθηκε αρκετά από τη στιγμή της κυκλοφορίας του, ακούστηκαν το "Devil Calls My Name", το "Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself", το "Little Deceiver", και φυσικά το φρέσκο χιτάκι "Them Nights". Αν υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι διατηρούσαν ακόμη αμφιβολίες για το «πού το πάνε» οι Planet of Zeus με το φετινό άλμπουμ, το σίγουρο είναι πως αυτές δεν είχαν πολλά περιθώρια επιβίωσης. Γι' αυτό φρόντισαν η σιγουριά, η αυτοπεποίθηση τους και ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι γέμισαν μουσικά και φυσικά τη σκηνή.

Planet Of Zeus

Οι πρώτοι «κρατήρες» ανάμεσα στο κοινό άρχισαν να σχηματίζονται με το τρίτο κατά σειρά "Macho Libre", ενώ συνεχίστηκαν με σταδιακά κλιμακούμενη ένταση με το "Sky High Heels", το "The Great Dandolos", "A Girl Named Greed" και το εκρηκτικό "Leftovers" και το "The Beast Within" πριν από τα κομμάτια που παίχτηκαν στο encore κομμάτι. Ανάμεσα στις μικρές παύσεις μεταξύ των κομματιών το κοινό φώναζε το πλέον κλασικό σύνθημα και ο χώρος ξεχείλιζε από φερομόνες και τεστοστερόνη αναγκαστικά. Μετά τις επιτακτικές επικλήσεις των παρευρισκομένων, και το διαπλανητικό συμβούλιο της μπάντας στα backstage, αποφασίστηκε να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα με τα "Retreat", "Vigilante", και τέλος το "Vanity Suit". Δεν έμεινε κεφάλι που να μη κουνηθεί και νερό που να μη στροβιλιστεί προς κάθε κατεύθυνση.

Planet Of Zeus

Η διαπεραστική ενέργεια των Planet of Zeus, που όπως μας διαβεβαίωσαν και οι ίδιοι τα τριάντα προηγούμενα τους live, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής τους περιοδείας, δεν ήταν αρκετά για να την κατευνάσουν, αλλά και η όρεξη του κοινού το οποίο ήρθε για να τα δώσει όλα χωρίς ενδοιασμούς, δημιούργησαν την τέλεια ατμόσφαιρα· κρατάμε το «Ήσασταν οι Planet of Zeus» πριν μας αποχαιρετήσουν. Μετά τη λήξη της συναυλίας, και υπό τους ήχους του "Athens", μπορούσες να διακρίνεις μόνο χαμόγελα, και αυτό είναι που κάνει τέτοιου είδους live εξέχουσες περιπτώσεις στην ντόπια μουσική σκηνή.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

  • SHARE
  • TWEET