Planet Of Zeus, Beggar's Blues Diary, Need @ Metropolis Live, Πάτρα, 09/05/14

Κάθε ζωντανή εμφάνιση των Planet Of Zeus είναι μια ακόμα απόδειξη ότι αυτοί έφτιαξαν το hype κι όχι το hype αυτούς. Και κάθε φορά είναι ακόμα καλύτεροι

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 12/05/2014 @ 13:13
Δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια όταν υπάρχει γνώση και θέληση να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει. Το απέδειξε για μια ακόμα φορά η Br3ak Ev3nt που σε χρόνο ρεκόρ πήρε έναν χώρο μάλλον ακατάλληλο για rock συναυλίες -καθώς δεν είχε γίνει ποτέ πριν τέτοιου είδους συναυλία εκεί- και τον μετέτρεψε σε ένα ωραιότατο μελλοντικό στέκι συναυλιακών εμπειριών στην πόλη της Πάτρας. «Metropolis: Scenes From A Memory». Μου αρέσει και μου θυμίζει κάτι...

Οι πρώτες αναμνήσεις πάντως από το εν λόγω venue είναι ιδανικές, καθώς έλαβε χώρα ένα εξαιρετικό live, με τρεις μπάντες που η κάθε μια είχε κάτι να παρουσιάσει και στο οποίο οι Planet Of Zeus δημιούργησαν ένα ακόμα sold out show, γνωρίζοντας την αναμενόμενη αποθέωση...

Τη συναυλία άνοιξαν οι Need και αν δεν έχετε ακόμα πάρει είδηση σε τι τροχιά έχει μπει αυτή η μπάντα, μάλλον ούτε παρακολουθείτε σωστά την εγχώρια σκηνή, ούτε διαβάζετε συστηματικά τούτο εδώ το site. Θα μπορούσα να σας πω πως έχουν κυκλοφορήσει ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, πως έβγαλαν το καλύτερο progressive metal άλμπουμ που έχει βγάλει αυτός ο τόπος, αλλά θα αρκεστώ να σας πω πως live είναι ακόμα καλύτεροι.



Στις 21:30 που ανέβηκαν στη σκηνή, ευτυχώς, υπήρχε αρκετός κόσμος και μέχρι να τελειώσουν 40 λεπτά μετά ο χώρος είχε γεμίσει. Το δε παρατεταμένο χειροκρότημα όταν τελείωσε και το ομώνυμο τραγούδι του "Orvam" ήταν η απόδειξη πως κανείς δεν μένει ασυγκίνητος όταν βλέπει κάτι τόσο καλό και ποιοτικό.



Ανοίγοντας με το "Lifeknot" ήρθαν αντιμέτωποι με μικρά ηχητικά θεματάκια, αν αναλογιστεί κάποιος πως ήταν η πρώτη μπάντα που ανέβαινε ποτέ στο εν λόγω σανίδι, αλλά όλα έφτιαξαν άμεσα. Το νέο rhythm section της μπάντας είναι μπετόν και τόσο ο Βίκτωρας (μπάσο), όσο και ο Στέλιος (drums) είναι αμφότεροι παικταράδες, ενισχύοντας τις συνθέσεις με δικές τους επεμβάσεις, ενώ ο Αντώνης σε πλήκτρα και δεύτερα φωνητικά δένει τον ήχο της μπάντας. Όμως, το show ανήκει στον Γιώργο (κιθάρα) και στον Γιάννη (φωνή). Ο πρώτος πέραν του καθαρού παιξίματος προσφέρει άπλετη τρέλα, με τις απίθανες εκφράσεις του (ηθοποιός ο άνθρωπος) και την επαφή του με το κοινό, ενώ ο  Γιάννης μεταμορφώνεται επί σκηνής, δίνοντας την αίσθηση πως ζει κάθε στίχο που ερμηνεύει, όντας πραγματικά σπουδαίος frontman, με μια από τις καλύτερες φωνές που παίζουν. Το "Mother Madness" είχε την καλύτερη ανταπόκριση όπως αναμενόταν και το "Orvam" καθήλωσε. Τα σπουδαία έρχονται.



Setlist: "Lifeknot", "Symmetrape", "Mother Madnes", "Orvam".

Εν συνεχεία, τη σκυτάλη πήραν οι Beggar's Blues Diary που είναι μια μπάντα που -αν μη τι άλλο- παίζει διαρκώς και παντού, γνωρίζοντας πως τα rock γαλόνια ράβονται στο δρόμο. Όπως μας ενημέρωσαν επί σκηνής, ήταν η έκτη φορά που εμφανιζόντουσαν πριν τους Planet Of Zeus στην τρέχουσα περιοδεία των τελευταίων και θεωρητικά το βρώμικο rock n’ roll που παίζουν ηχητικά ταιριάζει σε ένα βαθμό με των headliners.



Δεν ξέρω πάντως αν έφταιγε η πρώτη φορά που ερχόμουν σε επαφή με υλικό της μπάντας, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με την εμφάνισή τους, με κύριο σημείο ένστασής μου τα φωνητικά. Παρόλα αυτά, όπως ήταν αναμενόμενο, το τρίο έχει άνεση επί σκηνής και για 40 λεπτά κράτησε τον κόσμο ζεστό, ώστε να κυριεύσουν σκηνή και venue οι Planet Of Zeus...



Ειλικρινά, είναι δύσκολο να περιγραφεί ο χαμός που επικράτησε από τις πρώτες νότες του "Macho Libre" μέχρι την τελευταία νότα του "Eat Me Alive" στα περίπου 80 λεπτά, κατά τα οποία τα τέσσερα μέλη των Planet μοίραζαν απλόχερα groove και ενθουσιασμό στους περίπου 350 παρευρισκόμενους. Το γεγονός πως η μπάντα ηχογράφησε το νέο άλμπουμ ζωντανά προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη άνεση στα μέλη επί σκηνής και ειδικά στο κομμάτι των φωνητικών που η συνεισφορά και των υπολοίπων πέραν του Μπάμπη, δίνει ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα των ζωντανών τους εμφανίσεων.



Το "Sky High Heels" είναι η αδυναμία μου μέσα από το "Vigilante" και αποδόθηκε όπως του άρμοζε ζωντανά, ενώ δεν χρειάζεται να σας πω τι έγινε στην τριάδα "Dawn Of The Dead", "The Great Dandalos" και φυσικά στο "Leftovers" που ακολούθησαν. Όπως είπε κι ο Μπάμπης πριν το τελευταίο -που θα είναι πάντα το highlight στις συναυλίες τους λόγω ανταπόκρισης του κόσμου- «είναι καιρός να αρχίσει αυτό το live» με τον κόσμο να ανταποκρίνεται δεόντως. Το νέο άλμπουμ προσθέτει δύο ακόμα τραγούδια, τα οποία εφεξής θα ανήκουν στα highlights των εμφανίσεων της μπάντας, το "A Girl Named Greed" και το ομώνυμο. Ίσως αυτό οφείλεται στο maiden-ικό φινάλε του πρώτου και στο εν γένει sing-along feeling που σου αφήνει το δεύτερο, αλλά όπως αποδείχθηκε κι από την ανταπόκριση του κόσμου αυτές οι δύο συνθέσεις θα ξεχωρίζουν επί σκηνής.



Το κοινό δεν σταμάτησε να γουστάρει σε κανένα τραγούδι, είτε παλιό, είτε καινούργιο και μεταξύ των υπολοίπων ξεχώρισαν το κλασσικά αγαπημένο "Space Loop 430" και το encore (που λέει ο λόγος) του "Vanity Suit". Όλα τα μέλη της μπάντας έδειχναν να απολαμβάνουν την φοβερή ανταπόκριση του κόσμου (και καλά έκαναν), γιατί αυτή η αμφίδρομη σχέση μεταξύ μπάντας κοινού είναι που δίνει την επιπρόσθετη αξία στις εμφανίσεις τους. Ενδεικτικό, το ότι ο  Μπάμπης δεν σταμάτησε να λέει «είστε οι Planet Of Zeus».



Μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι Planet γίνονται καλύτεροι σε κάθε live, χωρίς να σπεύδουν σε εφήμερους εντυπωσιασμούς για να τα καταφέρουν. Προσθέτουν μικρά στοιχεία σε πράγματα που κάνουν ήδη καλά και δε χάνουν ούτε την φρεσκάδα τους, ούτε αυτή την ειλικρινή αμεσότητα που βγάζουν τόσο ως μουσικοί, όσο και ως άτομα. Όσοι μάλιστα κάθισαν και στον μίνι χαμό που ακολούθησε μετά το live καταλαβαίνουν ακόμα καλύτερα τι θέλω να πω.



Για μια πόλη σαν την Πάτρα τέτοια live είναι σπουδαία και από πλευράς ονομάτων και από πλευράς προσέλευσης και από πλευράς αρτιότητας διοργάνωσης. Με μπάντες σαν τους Need και τους Planet Of Zeus η εγχώρια σκηνή ανεβαίνει επίπεδο και μπορεί στο μέλλον το hype να μειωθεί ή να χαθεί τελείως, αλλά οι Planet Of Zeus θα είναι και τότε εκεί, θα δίνουν τα δικά τους party και θα συνεχίσουν να αποθεώνονται όπως έγινε και αυτή τη βραδιά.



Το επόμενο πάρτι έρχεται σύντομα.

*Το setlist με μια μικρή επιφύλαξη γιατί ήταν ένα δύσκολο βράδυ από δημοσιογραφικής άποψης, όπως θα δείτε και από τη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί σύντομα.

** Ευχαριστούμε την Patras Events για το φωτογραφικό υλικό.
SETLIST

Macho Libre
Sky High Heels
Dawn Of The Dead
The Great Dandolos
Leftovers
A Girl Named Greed
Supernothing
Space Loop 430
The Ballad Of Boston George
Vigilante
Something's Wrong
Burn This City Down
Stab Me
Woke Up Dead (William H. Bonney)

Encore:
Vanity Suit
Eat Me Alive

Φωτογραφίες: Nikol Lou / PatrasEvents.gr
  • SHARE
  • TWEET