Paul Banks, Wheatman @ Fuzz Club, 15/02/13

18/02/2013 @ 13:33
O Paul Banks και η τριμελής μπάντα του βρέθηκαν την επομένη του Αγίου Βαλεντίνου στο Fuzz Club για μία και μοναδική συναυλία στην Ελλάδα. Ο Banks, ευρύτερα γνωστός για την βαρύτονη φωνή που έδωσε ένα ξεχωριστό στίγμα στην νεοϋορκέζικη μπάντα Interpol με ήχους indie rock και post-punk που μας θυμίζει Joy Division και The Chameleons, ήρθε στην Αθήνα για να μας παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ, ως σόλο καλλιτέχνης αυτή τη φορά. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη του φορά ως σόλο καλλιτέχνης. Το 2009 ως Julian Plenti, το alter ego, του ξεκίνησε μια πορεία που από ότι φαίνεται είναι μόνο στην αρχή και έχουμε να ακούσουμε πολλά ακόμα.

Μπαίνοντας στο Fuzz Club, το σκοτάδι κάλυπτε κάπως τον άδειο χώρο. Πιο πολύ έμοιαζε για το τέλος μιας συναυλίας που όλοι έχουν φύγει παρά για την αναμονή της. Ο καιρός σίγουρα δεν ήταν σύμμαχος και οι Αθηναίοι μετά από μια πιθανή κραιπάλη -κυρίως οικονομική- της προηγούμενης ημέρας των ερωτευμένων, προτίμησαν να μην βγουν. Αυτό πέρασε από το μυαλό μου για μια στιγμή, αλλά με καθησύχαζε η γνώση ότι όλα τα εισιτήρια των 20 ευρώ είχαν ήδη εξαντληθεί. Κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος που σέβεται την εικόνα του δεν μπορεί να πάει ...από τους πρώτους. Έτσι δεν είναι; Όντως, περνώντας η ώρα ο κόσμος άρχιζε να έρχεται, μεταξύ των οποίων και πολλοί αγγλόφωνοι. Λέτε να έφερε τους φίλους του ο Paul; Δεν συνεχίζω άλλα τέτοια σχόλια γιατί κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα από τις ομολογούμενες πολλές και φανατικές θαυμάστριες του Paul.

Wheatman

Με αυτά και με εκείνα, λίγο από εδώ, λίγο από κει, η ώρα πήγε εννέα, εννέα και κάτι και στην σκηνή ανέβηκαν οι Wheatman. Μια εγχώρια μπάντα που το ευρύ κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει το καλοκαίρι που μας πέρασε στα πλαίσια του Ejekt Festival. Δεν πέρασε απαρατήρητη η φωνή του τραγουδιστή που μας ταξίδεψε σε σκοτεινά μονοπάτια με παρόμοιο τρόπο όπως κάνει ο Nick Cave. Συμφωνείτε; Αν όχι, κάτι μου συμβαίνει! Οι Wheatman παρέμειναν στη σκηνή για κάτι λιγότερο από μία ώρα παρουσιάζοντας το EP τους που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, καθώς και κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο τους.

Wheatman

Το επόμενο μισάωρο, οι συνεργάτες του Banks περνούσαν από σχολαστικό έλεγχο ότι είχε την τύχη να βρίσκεται επι σκηνής. Δηλαδή ...τα μικρόφωνα, τις κιθάρες και τα ντραμς. Γύρω στις δέκα και μισή ανέβηκε στην σκηνή και ο Paul Banks, κάτω από τα χειροκροτήματα και τις κραυγές κυρίως των κοριτσιών που είχαν πιάσει κυριολεκτικά τα κάγκελα που χώριζαν την σκηνή με το κοινό. Ξεκίνησε ως Julian Plenti με το "Unwind" και συνέχισε για περισσότερο από μία ώρα με τραγούδια τόσο από τον παλαιότερο δίσκο του "Julian Plenti Is... Skyscraper" (2009) όσο και από το νέο του προσωπικό άλμπουμ "Banks" (2012). Κατά τακτά χρονικά διαστήματα ευχαριστούσε το κοινό και την πανέμορφη Ελλάδα, υπενθυμίζοντάς μας πόσο σεμνός και ευγενικός καλλιτέχνης είναι.

Paul Banks

Όσο κι αν ήταν κρυφός πόθος πολλών από τους παρευρισκόμενους να ακούσουν έστω και ένα τραγούδι από τους Interpol, αυτό δεν έγινε. Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, δεν θα μπορούσε να τραγουδήσει επί σκηνής τραγούδια που έχουν συνδεθεί με μία άλλη μπάντα, όταν όλοι αυτοί οι μουσικοί δεν βρίσκονται επί σκηνής μαζί του. Δεν είναι προσωπική του επιτυχία, αλλά των Interpol. Μπορεί όμως άνετα πλέον να επωμιστεί την επιτυχία των τραγουδιών από τους δύο προσωπικούς του δίσκους και που είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την Παρασκευή. Ο ρυθμός πολύ γρήγορα συνεπήρε το κοινό που άρχισε να κινείται όλο και πιο έντονα.

Paul Banks

Κατά τις έντεκα και μισή, μας χαιρέτησαν και αποχώρησαν από την σκηνή. Όχι για πολύ βέβαια. Μετά από έντονο χειροκρότημα επέστρεψαν στην σκηνή, όπως ήταν αναμενόμενο. Μας κοίταξε και ...το αποφάσισε, αφού το σκέφτηκε λίγα δευτερόλεπτα όπως είπε, να μας ταρακουνήσει με το "Shake Me Skycraper". Έμεινε επι σκηνής για ακόμα δύο τραγούδια, τα "On The Esplanade" και "Games For Days", με το οποία ολοκλήρωσε τη συναυλία.

Paul Banks

Μπορεί η λαϊκή ρήση να λέει ότι οι ψηλοί είναι οι δούλοι των κοντών αλλά έχουν και τα καλά τους. Αφήνοντας την σκηνή ο Paul Banks και η μπάντα του, ένας αρκετά ευνοημένος άντρας από την φύση όσον αφορά το ύψος, άπλωσε το χέρι του και χαιρέτησε τον Paul Banks, κάνοντας τις νεαρές θαυμάστριες να ζηλέψουν. Αλλά όλα τα καλά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια! Θα περιμένουμε την επόμενη φορά οι υπόλοιποι. Και ας ευχηθούμε να είναι σύντομα.

Σαβίνα Ακουμιανάκη

Paul BanksSetlist:

Unwind
Fun That We Have
I' ll Sue You
Only If You Run
Arise, Awake
Fly As You Might
No Chance Survival
Young Again
Lisbon
Over My Shoulder
No Mistakes
The Base
Paid For That
Summertime Is Coming
Skyscraper
On The Esplanade
Games For Days

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com

  • SHARE
  • TWEET