Orquesta Buena Vista Social Club @ Mονή Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη), 06/07/11

12/07/2011 @ 12:44
H είδηση της επερχόμενης συναυλίας του Orquesta Buena Vista Social Club μού είχε προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό αρχικά, αλλά και ένα μικρό μούδιασμα για την απόδοσή του, υπό τη νέα σύνθεση. Τρεις προγραμματισμένες συναυλίες για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο είχαν προστεθεί στην περιοδεία της θρυλικής αυτής μπάντας για τα μέσα του καλοκαιριού. Στην πόλη μας ήταν η πρώτη φορά που είχε κάποιος την ευκαιρία να το απολαύσει και, απ' ό,τι φάνηκε, ο κόσμος περίμενε πολύ καιρό για την μεγάλη αυτή στιγμή.

Όποιος γνωρίζει την ιστορία του Buena Vista Social Club αρχικά θα είναι ενήμερος πως η παράδοση του ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '40, τότε που το πάθος και η θέληση κάποιων Κουβανών μουσικών υπερνίκησε τις απαγορεύσεις της εποχής, και έπειτα ότι από τη μεγάλη αυτή παρέα απουσιάζουν τα περισσότερα ιδρυτικά μέλη, έχοντας παραδώσει τη σκυτάλη σε νεότερους αξιόλογους μουσικούς, πλην των Barbarito Torres, Jesus "Aguaje" Ramos και Manuel "Guajiro" Mirabal.



Επιλεγμένος χώρος της fiesta που θα ακολουθούσε ήταν η Mονή Λαζαριστών, η οποία είχε γεμίσει με κόσμο σχεδόν δυο ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας. Κόσμος όλων των ηλικιών, που είχε ένα κοινό δεσμό, την αγάπη του για την αυθεντική μουσική της Κούβας. Καθώς περνούσε η ώρα, η συναυλία έγινε sold out και τότε δεν είχαμε τίποτα άλλο να περιμένουμε, παρά την είσοδο των δεκατριών στη σκηνή. Το σύνθημα δόθηκε με το "El Carretero" και ο μαγικός ήχος του "Aguaje" Ramos με το τρομπόνι του μας παρέσυρε σε μελωδίες γνωστές και αγαπημένες, συνοδευόμενος στα φωνητικά από τον Carlos Calunga και την Idiana Valdez, τον βιρτουόζο Barbarito με το laud του και τον μεγάλο "Guajiro" Mirabal με την τρομπέτα του. Δεκατρείς καταξιωμένοι μουσικοί, που ήρθαν για μια βραδιά να μας παραδώσουν μαθήματα ζωντάνιας, κεφιού, μαεστρίας αλλά και ήθους.



Και κάπου εκεί η αρχική μου επιφύλαξη έχει εξαφανιστεί, γιατί μπορεί να μου λείπει η μελαγχολική φωνή του Ιbrahim Ferrer, αλλά αυτό που παρουσιάζεται ευθύς μπροστά μου είναι εξίσου αντιπροσωπευτικό της μουσικής του Buena Vista Social Club. Η αποθέωση τους από το κοινό δεν άργησε να έρθει με το άκουσμα του πασίγνωστου "Chan Chan", όπου o κόσμος χόρευε και τραγουδούσε στη γιορτή που είχαν στήσει οι Κουβανοί, με τα κρουστά να δίνουν ρυθμό για salsa και guajira. Το setlist περιείχε τραγούδια από τη δισκογραφία της ορχήστρας αλλά και από προσωπικούς δίσκους των μελών της συνολικά. Για το κλείσιμο είχαν κρατήσει το "El Cuarto De Tula", που αποδείχτηκε το αγαπημένο του κοινού.



Ένα encore με το "Dos Gardenias" και το "Candela" δεν ήταν αρκετό. Δεύτερη φορά ξανά στη σκηνή, ύστερα από θερμή απαίτηση του κόσμου, δίνοντας την υπόσχεση «hasta proxima» για την επόμενη επίσκεψη στην πόλη μας.

Setlist:

El Carretero
Rincon Caliente
Pasaron Los Anos
El Platanal De Bartolo
Senor Trombon
Camino A La Vereda
Bodeguero
Quimbombo
Chanchullo
Bemba Colora
Chan Chan
El Carbonero
El Cuarto De Tula
-----------------------------
Dos Gardenias
Candela

Χαρά Ασλάνη
  • SHARE
  • TWEET