Need @ KooKoo, 29/12/13

Release party για το νέο άλμπουμ από τους Need, οι οποίοι αποδεικνύουν πως είναι μια μπάντα που εξελίσσεται και διαπρέπει

Από τον Αντώνη Σουβατζή, 31/12/2013 @ 13:28
Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, αν όχι συγκινητικό, να βλέπεις μπάντες και -κυρίως- ανθρώπους που ξέρεις, να εξελίσσονται, να πασχίζουν και, εν τέλει, να διαπρέπουν. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η ελληνική σκηνή έχει να δώσει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα δείγματα τον τελευταίο καιρό. Οι Need, έχοντας δύο πολύ καλά άλμπουμ στο ενεργητικό τους, ωρίμασαν, δούλεψαν, άλλαξαν ήχο, άλλαξαν σύνθεση, δούλεψαν λίγο ακόμα και έβγαλαν (well, στις 10 Ιανουαρίου) το νέο, τρίτο άλμπουμ "Orvam: A Song For Home". Περισσότερα για το ίδιο το άλμπουμ θα διαβάσετε στo review του Χ. Καραδημήτρη. Εδώ θα μιλήσουμε για το live που έκαναν για την παρουσίαση αυτού του άλμπουμ.

Μαζευτήκαμε λοιπόν, Κυριακή βράδυ, στο ομιχλώδες Γκάζι και συγκεκριμένα στο KooKoo με αρκετή περιέργεια. Από τη μία οι φήμες και τα δείγματα για το νέο άλμπουμ, από την άλλη η μακρά περίοδος χωρίς live για το συγκρότημα και τέλος, η νέα σύνθεση. Ευτυχώς μέσα στο club δεν είχε ομίχλη. Πρώτη ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς: μαζί με το εισιτήριο της εισόδου παραλαμβάνεις και το νέο CD. Έξυπνη κίνηση από πλευράς συγκροτήματος, δείχνοντας έτσι και την ευγνωμοσύνη του προς τους πιο «φανατικούς» υποστηρικτές. Ο κόσμος αρκετός, και η ατμόσφαιρα αρχίζει να ζεσταίνεται γρήγορα. Στις 21:50, σβήνουν τα φώτα και με την οπτική και ακουστική συνοδεία του "Hotel Oniro" ξεκινάει το live.

Need

Υπό τους γνώριμους ήχους του "Lifeknot" (we have to thank facebook for that one) η μπάντα βγαίνει στη σκηνή. Ελαφρώς μουδιασμένοι στην αρχή, αναγνωριστικοί ίσως, δίχως ίχνος άγχους δε. Το γεγονός ότι είναι «εργάτες» της μουσικής και άριστοι μουσικοί τους φέρνει γρήγορα στο επιθυμητό επίπεδο και γρήγορα όλα δείχνουν πως θα έχουμε ένα πολύ καλό live. Το νέο rhythm section (Στέλιος - drums και Βίκτωρας - μπάσο) αποδεικνύεται μπετό αντικαθιστώντας επάξια το παλιό. Συνέχεια με το -επίσης- καινούργιο "Entheogen" και εκεί σκορπίζονται οι τελευταίες αμφιβολίες. Η μπάντα έχει δουλέψει πολύ τα -εξαιρετικά τεχνικά- κομμάτια. Οι ερμηνείες του Γιάννη στα φωνητικά έχουν ανέβει πολλά level από την τελευταία φορά που τον άκουσα live (με τους Need).

Need

Επιστροφή στο παρελθόν με τα "Siamese God" και "Inbetween" από το "Siamese God", γνώριμοι ήχοι και ευκαιρία για sing-along. Συνέχεια με άλλα τρία κομμάτια από το νέο CD, "Symmetrape", "Mother Madness" και "Construct". Δύσκολες συνθέσεις, αλλά η μπάντα στέκεται άριστα στη σκηνή, αποδίδοντας τα κομμάτια με πάθος και δύναμη. Ο ήχος είναι αξιοπρεπής, αλλά παρόλα αυτά, κάποια μέρη από τα δεύτερα φωνητικά και τα πλήκτρα κυρίως, χάνονται. Άλλο ένα πισωγύρισμα με το "Lie Before You Sleep", επίσης από το "Siamese God" (ένα από τα καλύτερα κομμάτια των Need κατά την προσωπική μου άποψη) και ένα διάλειμμα για να γίνουν οι συστάσεις της μπάντες και οι απαραίτητες ευχαριστίες πριν έρθει το κλείσιμο. Και για το κλείσιμο μας είχαν αφήσει τα καλύτερα.

Need

Το τελευταίο κομμάτι, το "Orvam", που κλείνει και το καινούργιο άλμπουμ, είναι το πιο σύνθετο, μεγαλύτερο σε διάρκεια και πιθανότατα το καλύτερο τραγούδι που έχουν γράψει (μέχρι στιγμής). Η παθιασμένη ερμηνεία του Γιάννη και το παίξιμο των υπόλοιπων απογειώνουν το κομμάτι και το live κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. (Μοναδικό μου παράπονο, που δεν παίξανε το αγαπημένο μου "Denmad" (νάτος ο πρωτοδισκάκιας...)).

Need

Μία ιδιαίτερη βραδιά για το συγκρότημα και ένα εξαιρετικά ευχάριστο live για όσους ήταν εκεί, αποχαιρετώντας συναυλιακά το 2013 με τον καλύτερο τρόπο. Περιμένουμε τώρα με αγωνία την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής (η μήπως παγκόσμιας;) περιοδείας τους. Αυτή η μπάντα προορίζεται για μεγάλα πράγματα.
SETLIST

Hotel Oniro
Lifeknot
Entheogen
Siamese God
Inbetween
Symmetrape
Mother Madness
Construct
Lie Before You sleep
Orvam

Αντώνης Σουβατζής

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET