Moonspell @ Stage Volume 1, 24/05/14

Το «Night Of The Wolf» μπορεί να θεωρηθεί τιμητική διάκριση που κέρδισε το ελληνικό... καλό, καθαρό μεταλλικό κοινό

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 26/05/2014 @ 14:12
Βράδυ Σαββάτου αλλιώτικο από τα συνηθισμένα έζησαν οι τυχεροί που αποφάσισαν -παρά τις ποδοσφαιρικές και ψηφομεταναστευτικές αντιξοότητες-  να παρακολουθήσουν το vintage set των αγαπημένων του ελληνικού κοινού Moonspell στο Stage Volume 1 προχθές. Αν και ο τελικός ήταν εξ' αρχής ισπανική υπόθεση, η βραδιά εξελίχθηκε σε ολοκληρωτικό μονότερμα της ιβηρικής χερσονήσου, με τους fans των Πορτογάλων να γεμίζουν τον χώρο πολύ πριν το τελευταίο σφύριγμα στο στάδιο του Φωτός στη Λισσαβώνα. Το «Night Of The Wolf» μπορεί να θεωρηθεί τιμητική διάκριση που κέρδισε το ελληνικό κοινό της μπάντας, μιας και οι δύο πρώτοι δίσκοι τους σπάνια παρουσιάζονται μαζί και live.

Η προσέλευση του κοινού, αν και χαλαρή στην αρχή, πύκνωσε αισθητά μετά τις 23:00. Με το που μπήκε το γκολ της ισοφάρισης, η κουρτίνα της σκηνής έκλεισε -μαζί της και η αναμετάδοση του ματς για τους παρευρισκόμενους- και ξανάνοιξε γύρω στις 00:00 για να αποκαλύψει τα ξόρκια της Σελήνης.



Ο Fernando Ribeiro βγαίνει στη σκηνή με δερμάτινο αμάνικο τζάκετ και κάπως έτσι αρχίζει το vintage ταξίδι στο μακρινό (;) 1995 και το "Wolfheart". Υπό το άγρυπνο βλέμμα λύκων στο background, το headbanging απ' τα πρώτα κιόλας τραγούδια ήταν τόσο συγχρονισμένο, που ήταν άξιον απορίας αν είχε προβαριστεί. Μικρό pit σχηματίστηκε στις μπροστινές σειρές ήδη από το πέμπτο λεπτό και ακολουθήθηκε από άλλα διάσπαρτα καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας.



Απ' τα highlights του πρώτου μέρους, το άκρως χορευτικό και σπάνια εκτελεσμένο ζωντανά bonus track του δίσκου "Ataegina", που χαρακτηρίστηκε ως «ιδανικό για πιώμα» (σε κάπως ελεύθερη μετάφραση), αλλά και τα αγαπημένα του κοινού "Vampiria" και "Alma Mater". Ο απόλυτα επικοινωνιακός φρόντμαν με πολλά σπαστά ελληνικά -όπως το κλασικό πλέον λάθος «καληνύχτα» αντί του «καλησπέρα»- και δηλώσεις σαν το «έχω περάσει τόσο καλά εδώ, πολλά πρωινά στην Αθήνα δεν θυμάμαι καθόλου τι έχει προηγηθεί», μας γίνεται ολοένα πιο συμπαθής, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας - που ήταν πολύ φορμαρισμένη, για να χρησιμοποιήσουμε και επίκαιρη ποδοσφαιρική ορολογία.



Στο διάλειμμα έγινε αναγγελία του επερχόμενου νέου τους άλμπουμ, που αναμένεται «το καλύτερο μεχρι τώρα», σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Fernando. Κατά τη μία, περάσαμε σε αλλαγή δίσκου, μπλούζας του τραγουδιστή και ατμόσφαιρας, γενικότερα, αφού το goth στοιχείο ήρθε στο προσκήνιο με το "Irreligious" του '96. Το θηλυκό στοιχείο παίρνει τη σκυτάλη με τις κυρίες στο κοινό καταφανώς ενθουσιασμένες και την Κορσικανή τραγουδίστρια των Tristania, Mariangela DeMurtas στα γυναικεία φωνητικά (δυστυχώς ακούστηκε καθαρά μόνο στο τελευταίο τραγούδι του show). Με το αλύχτισμα του λύκου στο κλείσιμο και το "Full Moon Madness", είχαμε και μεταμόρφωση μέλους του κοινού σε λυκάνθρωπο κάτω από την πανσέληνο του προβολέα. Μιλάμε για πολύ μεράκι ο τύπος, εύγε του! Για το τέλος, το απαραίτητο διπλό encore περιελάμβανε το δυναμικό "Everything Invaded" και το μελωδικό "Scorpion Flower" και ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για τον κοσμό, όπως και όλο το «Night Of The Wolf».



Εξαιρετική εμφάνιση μιας μπάντας που έχει διατηρήσει την ποιότητα του ήχου της και γι' αυτό τον αμείωτο σεβασμό του κοινού. Τελικά, μάλλον περνάμε καλύτερα μ' ένα καθαρά μεταλλικό κοινό σε μια καθαρόαιμη μεταλλική συναυλία, ακόμη κι αν αυτή χαρακτηρίζεται εξ' αρχής ως vintage. Το κρατάμε σαν υπόθεση προς απόδειξη και μας ευχόμαστε καλό συναυλιακό ελληνικό καλοκαίρι. Και εις άλλα με υγεία!
SETLIST

Wolfshade
Love Crimes
Of Dream And Drama
Lua D'inverno
Trebaruna
Ataegina
Vampiria
An Erotic Alchemy
Alma Mater
Perverse...Almost Religious
Opium
Awake!
For A Taste Of Eternity
Ruin And Misery
Raven Claws
Mephisto
Herr Spiegelmann
Full Moon Madness

Encore:
Everything Invaded
Scorpion Flower

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET