Mayhem, Ravencult @ Fix Factory Of Sound, 25/05/17

Επιβλητική ατμόσφαιρα από τους άρχοντες του Black Metal

Από τον Γιάννη Βόλκα, 29/05/2017 @ 11:16

Αν έχεις σκοπό να παρακολουθήσεις μια συναυλία, το ιδανικό είναι να πας στους καλύτερους του είδους. Οι Mayhem εδώ και τρεις δεκαετίες στρογγυλοκάθονται στον θρόνο του νορβηγικού black metal, ενός θρόνου που οι ίδιοι κατασκεύασαν. Όταν οι «άρχοντες» επισκέπτονται τη χώρα μας με σκοπό να παρουσιάσουν εξ ολοκλήρου το ιστορικό ντεμπούτο τους, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα.

Σε μια βραδιά τέτοιας ιστορικής βαρύτητας, πρέπει να είσαι προσεκτικός στα πάντα, ακόμα και στην επιλογή του opening act. Φυσικά δεν υπήρχε πιο ταιριαστή περίπτωση από τους Ravencult, ένος σχήματος που διαφημίζει το ελληνικό black metal στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο μέσω των ζωντανών εμφανίσεών του όσο και μέσω του συμβολαίου του με τη Metal Blade. Πρώτη εμφάνισή τους επί ελληνικού εδάφους και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία του "Force Of Profanation". Μας παρουσίασαν πρόσφατες και παλιότερες συνθέσεις και κέρδισαν τις εντυπώσεις με performance που θα ζήλευε οποιοσδήποτε headliner. Οι Ravencult αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές τόσο του black όσο και του ακραίου ήχου γενικότερα χωρίς να εγκλωβίζονται στα στενά όρια της ελληνικής σκηνής.

Ravencult

Η συνέχεια ανήκε στους Mayhem και στο θρυλικό "De Mysteriis Dom Sathanas", ενός αιματοβαμμένου δίσκου πάνω στον οποίο χτίστηκε όλοκληρο το οικοδόμημα του black metal. O καθεδρικός ναός Nidaros ως φόντο, ρασοφόροι σκελετοί και ένα γενικότερο εντυπωσιακό stage show είχε διακοσμήσει το Fix ώστε να μεταφερθεί απόλυτα η ατμόσφαιρα του δίσκου.

Mayhem

Επιβλητική έναρξη με το "Funeral Fog" και οι Mayhem επί σκηνής μέσα σε πυκνό παγωμένο καπνό. Η τελετή μόλις είχε αρχίσει για να συνεχιστεί εξίσου δυναμικά με το απόκοσμο hit "Freezing Moon". O κόσμος παρακολουθούσε αποσβολωμένος τα δρώμενα καθώς οι συνθέσεις του ιστορικού δίσκου διαδέχονταν η μία την άλλη.

Στο επίκεντρο της προσοχής ο ανίερος Ούγγρος Attila Csihar με την άκρως θεατρική εμφάνισή του. Οι Teloch, Ghul και φυσικά ο, εξίσου creepy, Necrobutcher τον πλαισίωναν σκεπασμένοι με τα δικά τους ράσα ενώ στην κορυφή του stage ο ,αναμφισβήτητης αξίας, Hellhammer «κοπανούσε» σαν να μην υπάρχει αύριο.

Mayhem

Στη σκηνή προστέθηκαν νεκροκεφαλές, κεριά και το κλείσιμο τoυ show ήρθε με το ομώνυμο "De Mysteriis Dom Sathanas". O διάρκειας 46 λεπτών δίσκος έφερε ένα σχεδόν μονόωρο σετ το οποίο έκλεισε με τον Attila γονατισμένος, να σβήνει ευλαβικά τα κεριά του πριν αποχωρήσει τελευταίος από τη σκηνή ως άξιος πρωταγωνιστής.

Γκρίνιες θα ακουστούν πολλές, τόσο για τον ήχο που παρουσίαζε προβλήματα σε διάφορα σημεία, όσο και για τη σύντομη διάρκεια της βραδιάς. Προσωπικά θα προτιμούσα να θυμάμαι τη συγκεκριμένη βραδιά ώς μια ακραία θεατρική παράσταση η οποία είχε εξαρχής συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Η επιβλητική εμφάνιση των Mayhem ούτως ή άλλως επισκιάζει οποιοδήποτε μειονέκτημα θα μπορούσε να προκύψει.

Mayhem

Ό,τι «τσιγκουνεύτηκαν» σε χρονική διάρκεια, το επέστρεψαν σε σκηνική παρουσία διώχνοντας έτσι οποιεσδήποτε υποψίες «αρπαχτής». Οι Mayhem παρουσίασαν επακριβώς το θέμα της συγκεκριμένης περιοδείας και η ατμόσφαιρα στο σύνολό της ήρθε να επισφραγίσει μια ιστορική βραδιά.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Funeral Fog
Freezing Moon
Cursed In Eternity
Pagan Fears
Life Eternal
From The Dark Past
Buried By Time And Dust
De Mysteriis Dom Sathanas
  • SHARE
  • TWEET