Maplerun, Ghost Season @ Six D.O.G.S., 26/11/16

Δυνατή alt-metal βραδιά σε φιλικό κλίμα

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 30/11/2016 @ 11:27

Πάντα είχα μια ιδιαίτερη συμπάθεια στις μικρές, παρεΐστικες συναυλίες. Δεν είναι απαραίτητα ότι τις προτιμώ από εκείνες που γίνονται σε κλαμπ που χωράνε τετραψήφιο αριθμό ατόμων ή σε πραγματικά μεγάλους χώρους. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, τέτοιου είδους καταστάσεις έχουν μια καθαρά δική τους αίσθηση που είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί αν υπάρχει μαζικότερη προσέλευση.

Έχοντας κατά νου το αδικημένο status των Maplerun ήταν δεδομένο ότι προς τέτοιες κατευθύνσεις θα πήγαινε το σαββατόβραδο. Παρ' όλα αυτά η εικόνα του six D.O.G.S. λίγο μετά τις 21.00 ήταν σχεδόν απογοητευτική. Πιθανότατα είχε να κάνει με το μοίρασμα του κόσμου στις συναυλίες που γίνονταν την ίδια ώρα, το φορτωμένο πρόγραμμα γενικότερα, τη βροχή ή ό,τι άλλο. Με το πέρασμα της ώρας ο αριθμός των παρευρισκομένων αυξήθηκε αρκετά, αλλά ακόμα κι έτσι δεν μπορώ να πω ότι η προσέλευση έφτασε στα επίπεδα που περίμενα.

Σε ένα χλιαρό κλίμα και με τον κόσμο ακόμα να μαζεύεται, την αρχή έκαναν οι Ghost Season. Μέσα στις ιδιοτροπίες της κατάστασης οι Αθηναίοι παρουσιάστηκαν καλά προετοιμασμένοι, τόσο μουσικά όσο και ψυχολογικά. Οι αποστάσεις αντιμετωπίστηκαν με κέφι και χιούμορ, ενώ το στιβαρό rhythm section βρισκόταν σταθερά στο επίκεντρο των συνθέσεων χωρίς να καλύπτει τα φωνητικά ή την κιθάρα. Ιδιαίτερα θετικό βρήκα το γεγονός ότι τα δεύτερα φωνητικά ακούγονταν πεντακάθαρα, ανεβάζοντας το σύνολο τουλάχιστον ένα επίπεδο.

Στα σαράντα πέντε λεπτά που βρέθηκαν στη σκηνή βασίστηκαν κατά κύριο λόγο σε κομμάτια από το επερχόμενο "Like Stars In A Neon Sky", με δύο περάσματα από το πρώτο τους EP. Από τις στιγμές που ξεχώρισα ήταν το (όχι ακριβώς) αφιερωμένο στον Lemmy "Break My Chains", η αναπάντεχα ευχάριστη διασκευή στο "Break Me Shake Me" των Savage Garden και το κλείσιμο του "The Highway" με το μεγάλο ρεφρέν και τον εναλλακτικό rock αέρα.

Γύρω στις 23.00, μετά από μια μισάωρη παύση και κάποια μικρά τεχνικά ζητήματα, είχε έρθει η ώρα των Maplerun. Μερικούς μήνες μετά την αγγλική περιοδεία της κι έχοντας ηχογραφήσει το τρίτο της άλμπουμ, η τετράδα παρουσιάστηκε καλά δεμένη και γεμάτη όρεξη. Το ξεκίνημα με δύο ολοκαίνουρια κομμάτια ήταν ξεκάθαρο δείγμα του πόσο οι ίδιοι πιστεύουν στο νέο υλικό τους, αλλά και απόδειξη ότι αυτό στέκεται επάξια στα υψηλά επίπεδα του εναλλακτικού σκληρού ήχου.

Maplerun

Πρώτο από τα «παλιά» κομμάτια ακούστηκε το "Everytime", μια από τις πιο μελωδικά φορτισμένες συνθέσεις του "Restless", για να ακολουθήσουν το ροκάδικο "Screamout" και το heavy "Unstable". Αυτού του είδους οι εναλλαγές στις εντάσεις, εκτός από αντιπροσωπευτικές του ήχου του σχήματος, λειτούργησαν όμορφα στο ζωντανό πλαίσιο στήνοντας μια όμορφη ροή. Κι αν οι περιορισμοί της σκηνής μεγάλωσαν κάπως τα κενά ανάμεσα στα τραγούδια, το φιλικά χαλαρό κλίμα που είχε δημιουργηθεί βοήθησε να μη χαθεί το παραμικρό.

Maplerun

Ο ήχος ήταν άψογα ισορροπημένος, με τις κιθάρες του Ορέστη Σίτη και τις μπάσογραμμές του Νίκου Λατζούνη να κλέβουν οριακά την παράσταση. Το κορυφαίο σημείο του σετ ήρθε λίγο μετά τα μέσα του? τα δύο πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια της μπάντας, το mid-tempo "Bombs" και το nu-ish "For You" αποδόθηκαν back-to-back και την τριπλέτα ολοκλήρωσε το οργανικό "Headtrip". Το τελευταίο με ξάφνιασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς παρουσιάστηκε προσαρμοσμένο σε πλήρως κιθαριστική λογική και είχε σε πρώτο πλάνο τα κλασικομεταλλικά στοιχεία του.

Maplerun

Λίγο πριν το κλείσιμο οι επιρροές του David Bottrill έγιναν εμφανείς στο "Wasted", ενώ το "My Own Summer" ήταν το κερασάκι σε μια εξαιρετική εμφάνιση. Η μία ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβω κι αν έχω ένα παράπονο μάλλον έχει να κάνει ακριβώς με αυτό. Από την άλλη, ένα spot-on τελείωμα ίσως να είναι προτιμότερο από ένα τραβηγμένο. Σε κάθε περίπτωση, η βραδιά κύλησε χωρίς υποψία αδύναμης στιγμής και η αναμονή για τον νέο δίσκο μόνο μεγάλωσε.

Φωτογραφίες: Θοδωρής Ρήγος

SETLIST

Krash
Keep On Staring
Everytime
Screamout
Unstable
Imperfection
So Sad
Bombs
For You
Headtrip
Wasted
My Own Summer [διασκευή Deftones]
  • SHARE
  • TWEET