Magic De Spell & Γιάννης Παλαμίδας @ Κύτταρο, 16/01/15

Στην πρώτη εμφάνισή τους για την επίσημη παρουσίαση του νέου, κοινού τους δίσκου, υπνώτισαν το κάθε μας κύτταρο, ξεδιπλώνοντας τις 14 μικρές ποιητικές τους ιστορίες

Από την Κέρη Καραλή, 19/01/2015 @ 10:35
Τελικά, σχεδόν τίποτε δεν έχει λεχθεί τυχαία, όπως η λαϊκή ρήση «η ιστορία το αποδεικνύει!». Σε περιόδους ηθικής και κοινωνικής αποσυνθετικής κρίσης, σε χαλεπούς και οδυνηρούς καιρούς, σ' εκείνα τα διαστήματα χρόνου όπου η ενατένιση της ομορφιάς φαντάζει αλλόκοτο όνειρο, οι δυνάμεις της δημιουργίας συντάσσονται, αναδιαμορφώνουν την σύνθεσή τους, και εκτοξεύουν -απρόσμενα- το νέκταρ της αγωνίας και της ύπαρξής τους εις το ακροατήριον! «Και με το φως του λύκου επανέρχονται», γράφει η Ζυράννα Ζατέλη στο ομώνυμο μυθιστόρημά της σε δέκα ιστορίες, κι αν το ερμηνεύσουμε από μια άλλη σκοπιά, τότε ίσως εισέλθουμε στον κόσμο, που ανοίχθηκε -μπροστά μας- το βράδυ της Παρασκευής, στον συναυλιακό χώρο του Κύτταρο Live Club. Εκεί, οι «λύκοι», αφημένοι σε μια σκηνή, υπό την επιγραφή Magic De Spell, επανήλθαν για να διαλύσουν το περίσκιο «σκοτάδι» του 21ου αιώνα, ανταμώνοντας στο διάβα τους τον μοναχικό περιδιαβάτη Γιάννη Παλαμίδα.

Στην πρώτη εμφάνισή τους, για την επίσημη παρουσίαση του νέου, κοινού τους δίσκους, "Πρόγονε Πίθηκε Εσύ Τι Λες;", οι Magic De Spell και ο Γιάννης Παλαμίδας υπνώτιζαν το κάθε μας κύτταρο, ξεδιπλώνοντας τις 14 μικρές ποιητικές τους ιστορίες, μέσα από τον λόγο των Πάμπου Φιλίππου, Δημήτρη Ποντίκα, Ρόκε Ντάλτον, Γιώργου Χρονά, τη δική τους μουσική επένδυση, την υπέροχη φωνή του Παλαμίδα, που σχηματοποιούσε και απογείωνε την κάθε λέξη, την κάθε νότα, την κάθε -εν γένει- μουσική αίσθηση!

Magic De Spell & Γιάννης Παλαμίδας

Είναι από τις λίγες φορές, που αναφώνησα για κάτι το εγχώριο, καινούργιο που κατέφθασε στ' αφτιά μου. Μπορώ να φανταστώ ποιος πλησίασε ποιον, αλλά εν τέλει, καμιά σημασία δεν έχει, αφού το ηχητικό αποτέλεσμα αξίζει την προσοχή μας, αλλά κι ένα μπράβο! Αφού κατέφθασε με την ταχύτητα κομήτη, συγκρούστηκε με τον πλανήτη Γη, και σπέρνει φωτιά, αλήθεια, φαντασία και έμπνευση. Γιατί μόνο ως «Στιγμιαία Έμπνευση», μπορώ να χαρακτηρίσω αυτήν την καλλιτεχνική σύμπραξη και συνεργασία, κι έτσι να την μοιραστώ μαζί σας!

Magic De Spell & Γιάννης Παλαμίδας

Στην αρχή, η σκοτεινή εισαγωγή του «Παράσταση 1933», που ωσάν αερικό απλώθηκε στο χώρο, μ' έκανε να αναλογιστώ κατά πόσο, ύστερα από τόσα χρόνια παρουσίας, ένα συγκρότημα που έχει ασπαστεί μια πιο αμιγώς ροκ-ποπ πρόταση, θα μπορούσε, ξεφεύγοντας από τις νόρμες και τις επιταγές του ακροατηρίου του, να δημιουργήσει κάτι σχεδόν ολότελα νέο. Γιατί, η εν λόγω συνεργασία είναι κάπως ακραία, ως προς την προσέγγισή της, κυρίως για όσους προσέμεναν πιο στακάτες, άγριες, «καταγγέλλουσες» φωνές, και όχι τόσο μελωδικές σαν του Παλαμίδα.

Magic De Spell & Γιάννης Παλαμίδας

Πάντως, θεωρώ, πως ακόμα και οι δυσπιστότεροι όλων, θα προθυμοποιηθούν να επανεξετάσουν το όνομα Magic De Spell. Ύστερα, ήρθε η ιδιότυπη και άκρως επιτυχημένη διασκευή του τραγουδιού "Σαμποτάζ" (Λένα Πλάτωνος, Μαριαννίνα Κριεζή, από το δίσκο "Σαμποτάζ", 1981), το οποίο ερμήνευσαν ο Γιάννης Παλαμίδας και ο Γιώργος Λαγγουρέτος, υπό την έντονη σκηνική παρουσία του πρώτου και τα castrati φωνητικά του.

Magic De Spell & Γιάννης Παλαμίδας

Τα λόγια για τον Γιάννη Παλαμίδα είναι -τουλάχιστον- περιττά. Αφού πρόκειται για έναν πραγματικά μεγάλο καλλιτέχνη, πράγμα που το δηλώνουν τόσο οι συνεργασίες του, Λένα Πλάτωνος, Σταύρος Ξαρχάκος, Κ. Βήτα, όσο και το προσωπικό του μουσικό όραμα, Apocalypsis. Εν προκειμένω, κατάφερε να φέρει τους Magic De Spell στα δικά του μέτρα και επίπεδα, αλλά και να ακουμπήσει στην ουσία των τελευταίων. Έτσι, τον ακούσαμε και σε πιο κλασικά τραγούδια, εναρμονισμένα με το γνωστό ύφος των Magic De Spell, όπως τα "Κοίτα Ψηλά", "Θυμωμένος Άνεμος" τραγουδώντας τα όμως με τον ίδιο ζήλο και την ίδια χαρά, όπως και τα "Στο Όνομα Εκείνων (Κατηγορητήριο)", "Αλαφροΐσκιωτος", που πλησίαζαν την δική του ερμηνευτική αισθητική.

Magic De Spell & Γιάννης Παλαμίδας

Ξεχώρισα μεταξύ άλλων, το "Δεν Μπαίνω Στον Παράδεισο", όπου ο Θοδωρής Βλαχάκης άφησε τα τύμπανα και προσέγγισε το μικρόφωνο μόνο για την εισαγωγή του τραγουδιού, και το ομώνυμο, "Πρόγονε Πίθηκε Εσύ Τι Λες;", την μουσική του οποίου έγραψε ο Γιώργος Σκαρλάτος, ιδρυτικό μέλος και πρώην μπασίστας των Magic De Spell, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2013, ένα 10-ιντσο υπό τον τίτλο "Heaven Up There!...Red Carpets Down Here...", με τραγούδια που συνέθεσε το 1982. Έκπληξη απετέλεσε και η παρουσία του Γιώργου Αρχοντάκη (ex Schmetterling, Motivo 4) στο μπάσο.

Magic De Spell & Γιάννης Παλαμίδας

Μετά το πέρας της παρουσίασης όλου του δίσκου, κι ενώ η ατμόσφαιρα του Κύτταρο Live Club ήταν -ήδη- ηλεκτρισμένη με τους επισκέπτες να επιζητούν περισσότερη μουσική, το πάρτι συνεχίστηκε με τραγούδια «σταθμούς», τόσο για την πορεία των Magic De Spell, όσο και για την πορεία του Γιάννη Παλαμίδα. Ακούσαμε τα "Τέρμα Το Διάλειμμα", "Ο Κυρ Παντελής", "Εμένα Οι Φίλοι Μου", "Διακοπές Στο Sarajevo", "Η Μπαταρία", "Άγχη Πολυτελείας", "Καταναλώστε", "Τυχερό Αστέρι", "Κοπερτί". Αλλά και τις διασκευές "You Really Got Me" των Kinks και "Total Eclipse" του Klaus Nomi, υπό την εξαιρετική και άκρως περιγραφική ερμηνεία του Γιάννη Παλαμίδα. Η επιθυμία τους, όπως την εξέφρασαν από σκηνής, να διαλύσουν την «σκοτεινιά του 21ου αιώνα», επετεύχθη, έστω και για μερικές μόνον ώρες, και μέσα στον καπνό των τσιγάρων και των χειροκροτημάτων. «The 21st Century Darkness was crashed, indeed»!

Magic De Spell & Γιάννης Παλαμίδας

Η επίγευση όλων όσων διαδραματίστηκαν μπροστά μας, είχε την υφή άγριας μέντας, δροσερής και φρέσκιας. Οι δύο αυτές καλλιτεχνικές ομάδες (των Magic De Spell και του Γιάννη Παλαμίδα) μας απέδειξαν πως τίποτε δεν χάνεται, ούτε πεθαίνει˙ όλα λειώνουν, τελειώνουν και ξαναρχίζουν! Κι αυτή η νέα αρχή, έλαβε σάρκα και οστά υπό την εξαιρετική τους συνεργασία και την τόσο δυναμική live παρουσία τους! Ας είμαστε κοντά για να την απολαύσουμε!

Photos: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com - Jean K.
  • SHARE
  • TWEET