Lollapalooza Festival (The Cure, Nine Inch Nails, Queens Of The Stone Age κ.ά.) @ Grant Park, Chicago, U.S., 02-04/08/13

Από τον Ρωμανό Γεωργανά, 04/09/2013 @ 15:22
To Lollapalooza Festival δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ένα αμιγώς rock φεστιβάλ. Τα line-up του ξεπερνούν κατά πολύ σε ποικιλία ειδών αυτά του δικού μας Rockwave Festival που τόσο ενοχλούν το εγχώριο rock κοινό. Οχτώ σκηνές στήνονται κάθε χρόνο στο Grant Park, στο κέντρο της πόλης, με πολλά ονόματα να παίζουν ταυτόχρονα κάθε στιγμή, με ένα μοτίβο ώστε να ικανοποιούνται αναλόγως όσοι πήγαν να ακούσουν rock, hip hop ή ηλεκτρονική.  Γι' αυτό και το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν είναι και το πιο συνειδητοποιημένο μουσικά κοινό, με πολύ κόσμο απλά να πηγαίνει επειδή έχει τα λεφτά που χρειάζονται, δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει το σαββατοκύριακο και το Lollapalooza να  είναι πολύ «in» για τους κατοίκους του Σικάγο.

Lollapalooza 2013

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί ως γιορτή για την πόλη, η οποία κινείται στους ρυθμούς του το τριήμερο που αυτό λαμβάνει χώρα. Η προσέλευση του κόσμου υπολογίστηκε φέτος στις 100.000 για κάθε μέρα, με πάνω από 130 σχήματα συνολικά.

Πρώτο δεδομένο που χουμε για το φεστιβάλ είναι οι τιμές. Το κανονικό 1-Day Pass ήταν φέτος όπως και πέρσι στα 95 δολάρια, και το 3-Day Pass στα 235 δολάρια. Συμβαίνει όμως το εξής φιάσκο: λίγα λεπτά αφότου κυκλοφορήσουν online τα εισιτήρια (φέτος 18 λεπτά), γίνονται sold out. Ένα τεράστιο ποσοστό αυτών αγοράζονται αυτόματα από άλλες εταιρίες, οι οποίες τα μεταπωλούν σε τιμές έως και διπλάσιες.

Lollapalooza 2013 line-up

Πέρα από τα αρνητικά του φεστιβάλ, που αφορούν την τιμή και τη νοοτροπία του κόσμου όπως θα αναλυθεί παρακάτω, από άποψη οργάνωσης προσφέρει μεγάλη άνεση παρόλη την τεράστια προσέλευση κόσμου. Οι χημικές τουαλέτες που τοποθετούνται είναι τεράστιες σε αριθμό, οι ουρές για το φαγητό και τις μπύρες δεν ξεπερνούν το εξάλεπτο, αναλόγως και την ώρα που πάει κάποιος στις καντίνες, και η ποικιλία του φαγητού τεράστια, καθώς δίνονται δικαιώματα για καντίνα σε διαφόρων ειδών εστιατόρια της πόλης.

Lollapalooza 2013

1η μέρα:

Τα μεγάλα ονόματα της πρώτης μέρας ήταν οι Killers, Nine Inch Nails, New Order, Queens Of The Stone Age, Lana Del Ray.

Χωρίς πολλή σκέψη επέλεξα να παρακολουθήσω Nine Inch Nails, Queens Of The Stone Age και Thievery Corporation.

Οι Thievery Corporation έκαναν την εμφάνισή τους στην Petrillo Stage στις 17:15. Ο κόσμος που παρευρέθηκε ήταν αρκετός και δεν άργησε να ζωντανέψει. Το εν λόγω σχήμα δεν το είχα παρά μόνο ακουστά, οπότε δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω πέρα απ' το ότι ήταν ένα ευχάριστο ζέσταμα για τη μέρα που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Thievery Corporation

Δύο λεπτά μετά το τέλος του setlist των Thievery Corporation στις 18:15, ακριβώς πίσω μας στην Bud Light Stage βγήκε ίσως το πιο πολυαναμενόμενο για μένα όνομα του φεστιβάλ, οι Queens Of The Stone Age. Ξεκινώντας με το ιδανικό εναρκτήριο κομμάτι τους, "(You Think I Ain't Worth A Dollar, But I Feel Like A) Millionaire", με καθαρά φωνητικά σε σχέση με την studio έκδοσή του, δεν άργησαν να με βάλουν στο κλίμα, αλλά δυστυχώς όχι και τους γύρω μου. Το κοινό παρέμεινε αδρανές σ' όλη τη διάρκεια του set, με τον κόσμο να κρατάει εκνευριστικές αποστάσεις ασφαλείας, να κοιτάει περίεργα όταν τους ακουμπάς ώμο με ώμο, και οι κοπέλες να αφήνουν άνετες τις τσάντες τους στο έδαφος δέκα σειρές πίσω από τη σκηνή. Στις πρώτες σειρές υπήρχε ένας μικρός ενθουσιασμός, αλλά λόγω της παραξενιάς του κοινού δεν κατάφερα να πλησιάσω περισσότερο.

Queens Of The Stone Age

Οι Queens Of The Stone Age συνέχισαν την εμφάνισή τους με άλλα εννέα κλασικά χιτ από παλαιότερες κυκλοφορίες τους, μεταξύ των οποίων τα "Little Sister", "Sick, Sick, Sick", "Go With The Flow", και πέντε κομμάτια από την τελευταία κυκλοφορία τους, "...Like Clockwork". Η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι την ίδια ώρα έπαιζαν και οι New Order στην άλλη άκρη του πάρκου.

Queens Of The Stone Age

Η εμφάνισή τους παραπάνω από αξιοπρεπής, τελείωσε εφτά λεπτά νωρίτερα από την ώρα που προβλεπόταν με το "Song For The Dead", όπου για πρώτη φορά υπήρξε κάποιος ενθουσιασμός στο κοινό που παρακολουθούσε. Να σημειωθεί ότι η εμφάνιση των Queens Of The Stone Age ήταν η μοναδική που παρακολούθησα στο τριήμερο όπου το πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν ακολουθήθηκε αυστηρά, με πρόωρη αποχώρηση της μπάντας απ' τη σκηνή.

Queens Of The Stone Age
SETLIST

(You Think I Ain't Worth A Dollar, But I Feel Like A) Millionaire
No One Knows
My God Is The Sun
Burn The Witch
Sick, Sick, Sick
First It Giveth
The Vampyre Of Time And Memory
If I Had A Tail
Little Sister
Make It Wit Chu
Smooth Sailing
I Sat By The Ocean
I Think I Lost My Headache
Go With The Flow
A Song For The Dead

Τρία τέταρτα αργότερα στην ίδια σκηνή βγήκε το δεύτερο (μετά τους Killers) όνομα της βραδιάς, οι Nine Inch Nails. Ομολογώ ότι μέχρι τότε πέρα από δυο-τρεις κλασικούς τους δίσκους δεν είχα ποτέ κάποια μεγάλη επαφή με αυτούς οπότε αρκέστηκα στο να κάτσω κάπου στη 15η σειρά και να τους παρακολουθήσω πιο ήρεμα. Έκαναν την είσοδό τους με το νέο τους αν δεν απατώμαι κομμάτι "Copy Of A", και σε αντίθεση με μία ώρα νωρίτερα όπου στην ίδια σκηνή έπαιζαν οι Queens Of The Stone Age, το κοινό ξεκίνησε πολύ πιο ζεστά.

Nine Inch Nails

Χωρίς πολλή επικοινωνία με το κοινό, και με πολύ όμορφο show για το οποίο φημίζονται απ' όσο γνωρίζω, οι Nine Inch Nails αποχώρησαν απ' τη σκηνή στην ώρα τους, συμπληρώνοντας ένα setlist μίας ώρας και 45 λεπτών, αφήνοντας αν μη τι άλλο θετικές εντυπώσεις.
SETLIST

Copy Of A
Sanctified (Altered version)
Came Back Haunted
1,000,000
March Of The Pigs
Piggy
The Frail
The Wretched
Terrible Lie
Closer (with snippet of The Only Time)
Gave Up
Help Me I Am In Hell
Me, I'm Not
Find My Way
What If We Could? (Trent Reznor and Atticus Ross cover)
The Way Out Is Through
Wish
Survivalism
Only
The Hand That Feeds
Head Like A Hole
Hurt

2η μέρα:

Η δεύτερη μέρα ήταν για μένα παντελώς αδιάφορη, και ο μόνος λόγος που παρευρέθηκα σε αυτή ήταν γιατί είχα τριήμερο εισιτήριο. Αφού ρώτησα και έμαθα, αποφάσισα να παρακολουθήσω τους Mumford & Sons, τους The National (λανθασμένα καίγοντας τους Foals) και ό,τι άλλο τύχει.

Στις 18:00 κατέφθασα στην Red Bull Soundselect Stage για τους The National. Η προσέλευση του κόσμου μεγάλη, δεν άργησα όμως να βαρεθώ οπότε και κατευθύνθηκα προς τη σκηνή που έπαιζαν οι Foals, των οποίων πρόλαβα δύο κομμάτια και συνειδητοποίησα το λάθος μου να επιλέξω τους National.

Αφού χάζεψα από δω κι από κει περίμενα μισή ώρα νωρίτερα στην ίδια σκηνή για την εμφάνιση των Mumford & Sons. O κόσμος ίσως ο περισσότερος από κάθε άλλη εμφάνιση του τριημέρου, αποτελούμενος κυρίως από κορίτσια και κλασικούς «χαμένους» ας το θέσω αμερικάνους με πλατιά καπελάκια. Πολύ δυνατή συμμετοχή του κόσμου στο sing-along, πολύ μακριά απ' τα γούστα μου όμως σαν είδος οπότε αποχώρησα κατευθυνόμενος προς την ηλεκτρονική σκηνή όπου dj ήταν ο «δικός» μας Steve Angello για να πιω μια μπύρα πριν από την αποχώρησή μου.

Lollapalooza 2013
SETLIST

Babel
Little Lion Man
Whispers In The Dark
Winter Winds
Holland Road
Below My Feet
Timshel
I Will Wait
Lover Of The Light (Fireworks were shot off during the song)
Thistle & Weeds
Ghosts That We Knew
Hopeless Wanderer
Roll Away Your Stone
Awake My Soul
Dust Bowl Dance

Encore:
Lovers' Eyes
I'm On Fire (Bruce Springsteen cover)
The Cave

3η μέρα:

Από την τρίτη μέρα το μοναδικό όνομα που καιγόμουν να δω ήταν οι Cure. Έχοντας ακουστά και τους Grizzly Bear διότι τους άκουγε γνωστός μου παλιότερα, και δεδομένης της κούρασης από τις δύο προηγούμενες μέρες, αποφάσισα να περιοριστώ σε αυτά τα δύο ονόματα.
Αμφότερα θα εμφανίζονταν στην Red Bull Soundselect Stage όπου και έφθασα στις 18:00 η ώρα. Οι Grizzly Bear, παρότι δεν είχα ποτέ καμία επαφή μαζί τους, μου άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις και είχαν συμπαθητικό ύφος.
SETLIST

Speak In Rounds
Adelma
Sleeping Ute
Yet Again
Ready, Able
While You Wait For The Others
On A Neck, On A Spit
Two Weeks
Half Gate
Sun In Your Eyes

Χωρίς να κουνηθώ απ' τη θέση μου περίμενα για μία ώρα μέχρι να εμφανιστεί στη σκηνή το μεγαλύτερο όνομα του τριημέρου, οι Cure. Κάνοντάς την είσοδό τους με το πακέτο "Plainsong" και "Pictures Of You", οι φανμπόιδες δεν άργησαν γίνουν αντιληπτοί και το κοινό ζεστάθηκε για τα καλά. Συνεχίζοντας με ένα κομμάτι απ' το ίδιο άλμπουμ ακολούθησε το "Lullaby", μετά τα "High" και "The End Of The World" και στη συνέχεια τρία χιτάκια στη σειρά, "Lovesong", "In Between Days" και "Just Like Heaven".

The Cure

Με το τέλος των χιτ το κοινό έδειξε να μη γνωρίζει και να κουράζεται με το μεγαλύτερο μέρος του σετ πριν το encore, με εξαίρεση το "Friday I’m In Love". Παρ' όλα αυτά κανένας οπαδός των Cure δεν πρέπει να έμεινε απογοητευμένος, καθώς το setlist περιείχε κομμάτια από όλα σχεδόν τα κλασικά άλμπουμ τους, απ' τα ερωτικά και απ' τα σκοτεινά.

Ο κόσμος έδειξε να ξυπνάει μετά το encore, όπου ακούστηκαν άλλα έξι χιτ, όπως τα "The Caterpillar", "Close To Me" και "Boys Don't Cry".

The Cure

O απολογισμός της εμφάνισης των Cure ήταν καλός, καθώς έπαιξαν για μία ώρα και 45 λεπτά, όπως ακριβώς προέβλεπε το πρόγραμμα του φεστιβάλ, και το έκαναν άκρως επαγγελματικά. Με το τέλος του set τους εμφανίστηκαν και τα γνωστά πυροτεχνήματα του φεστιβάλ πίσω από τη σκηνή, πράγμα που σήμανε και το τέλος του.
SETLIST

Plainsong
Pictures Of You
Lullaby
High
The End Of The World
Lovesong
In Between Days
Just Like Heaven
From The Edge Of The Deep Green Sea
The Walk
Mint Car
Friday I'm In Love
Doing The Unstuck
Trust
Want
Fascination Street
The Hungry Ghost
Wrong Number
One Hundred Years
Disintegration

Encore:
The Lovecats
The Caterpillar
Close To Me
Let's Go To Bed
Why Can't I Be You?
Boys Don't Cry

Το Lollapalooza Festival λοιπόν έχει τα αρνητικά και τα θετικά του. Είναι ακριβό, έχει περίεργο κόσμο, φέρνει πολύ «αμερικάνικα» ονόματα, και το ροκ κοινό του είναι πολύ χαμηλών τόνων. Θα φέρει όμως μεγάλα ονόματα τα οποία θα παίξουν αυστηρά όση ώρα προβλέπεται, έχει ποικιλία στο φαγητό, μικρές ουρές, λαμβάνει χώρα σε υπέροχο χώρο, και πολύ δυνατό στοιχείο του είναι ότι απολαμβάνεις τα συγκροτήματα που σου αρέσουν με μέρος του skyline του Σικάγο να στέκεται πίσω απ' τη σκηνή.

Ρωμανός Γεωργανάς

Lollapalooza 2013

Lollapalooza 2013
  • SHARE
  • TWEET