Larry Carlton Master Class @ Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», 22/10/13

Με ήχο-σφραγίδα που αντιλαμβάνεσαι μονομιάς, δεν είναι διόλου τυχαίο που ένας κιθαρίστας του διαμετρήματος του Steve Lukather τον αποκαλεί μέντορα

Από τον Χρήστο Κισατζεκιάν, 24/10/2013 @ 13:15
Η δουλειά που γίνεται εδώ και τρία χρόνια στο Guitarfor με ηγέτη και ιδρυτή τον Παντελή Γκέρτσο είναι σοβαρότατη και ουσιαστική. Ως εναλλακτικός τρόπος Μουσικής Εκπαίδευσης με την ηλεκτρική κιθάρα στο επίκεντρο των σπουδών της, συνεργάζεται με διεθνείς μορφές του οργάνου όπως οι Guthrie Gowan, Dug Aldrich, Kurt Rosenwinkel κ.ά. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί κάθε τόσο έχουν περισσότερο επιμορφωτικό, διαδραστικό χαρακτήρα με τους εκάστοτε επίτιμους καλεσμένους κιθαρίστες, μόνους επί σκηνής, να παίζουν, να απαντούν σε ερωτήματα και να εξηγούν στο κοινό τις τεχνικές και τεχνολογικές επιλογές τους. Η εκάστοτε εμπειρία κρίνεται μοναδική. Το μόνο που θα έλεγα λοιπόν πως απομένει, ίσως, είναι μια πιο «επιθετική» δημοσιότητα των όσων με πάθος διοργανώνει τούτη η ομάδα αφοσιωμένων ανθρώπων.

Ο Larry Carlton για όσους ασχολούνται σοβαρά με την ηλεκτρική κιθάρα δε χρειάζεται καμιά απολύτως σύσταση, και δεν ευθύνονται για αυτό μονάχα τα τέσσερα Grammy Awards που κοσμούν την προσωπική συλλογή του!

Larry Carlton

Ο Mr.335 (το αντίστοιχο μοντέλο της Gibson έχει συνυφαστεί με το πρόσωπό του) έχει παίξει με θρυλικά ονόματα όπως οι Johnny Mitchell, John Lennon, Michael Jackson, Quincy Jones, All Jareau κ.α. και έχει υπάρξει μέλος θρυλικών σχημάτων του ευρύτερου χώρου της Jazz Fusion όπως οι The Crusaders, Steely Dan, Fourplay,  κατέχοντας πλέον εκατοντάδες ηχογραφήσεις στο ενεργητικό του.

Πέρα από τις ατέρμονες περγαμηνές του όμως, αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι το μοναδικό «χρώμα» της τονικότητάς του. Με ήχο-σφραγίδα που αντιλαμβάνεσαι μονομιάς, δεν είναι διόλου τυχαίο που ένας κιθαρίστας του διαμετρήματος του Steve Lukather τον αποκαλεί μέντορα!
Αυτή του την μοναδικότητα λοιπόν αγγίξαμε όσοι τυχεροί παρευρεθήκαμε στο Master Class Guitar Workshop που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννη και διήρκησε ενενήντα λεπτά πάνω-κάτω.

Larry Carlton

Η βραδιά ξεκίνησε με δυο solo κιθαριστικούς αυτοσχεδιασμούς του για να συνεχίσει με γόνιμες ερωταπαντήσεις κοινού/καλλιτέχνη, όπου οι άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες του Larry θα μπορούσαν κυριολεκτικά να αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός πολυτιμότατου βιβλίου rock & jazz μυθολογίας! Απλός, οικείος, «ανοιχτός» και υπομονετικότατος, μίλησε για ότι του ζητήσαμε… Από την ατυχή του συνεργασία με το είδωλο της νιότης του, τον John Lennon και τη πρωτότυπη γνωριμία του με τον μέντορά του Joe Pass, έως την ανυπέρβλητη για αυτόν επαφή του με την Johnny Mitchell και τις περιπέτειες του μέσα από τους Steely Dan, όλοι μας (θέλω να πιστεύω) αναρωτιόμασταν από ένα σημείο και μετά τι θα ήταν πιο σωστό: να σωπάσουμε και να τον αφήσουμε να «ζωγραφίσει» όπως μονάχα αυτός ξέρει με την υποστήριξη προηχογραφημένων θεμάτων από το laptop του, ή να μάθουμε όσο γίνεται περισσότερα ιστορικά στοιχεία για τους δικούς μας ήρωες; Εν τέλει, συνέβηκαν και τα δύο.

Larry Carlton

Με την ευχή να διοργανώνονται όσο το δυνατόν περισσότερες αντίστοιχες βραδιές, εμείς δηλώνουμε οπαδοί της όλης φάσης και επικροτούμε εμπράκτως!

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET