Jojo Mayer & Nerve @ Fuzz, 14/05/17

Αποθέωση για τον Jojo Mayer και την παρέα του σε μια βραδιά απολαυστικού και ελεγχόμενου αυτοσχεδιασμού

Από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, 16/05/2017 @ 11:41

Αφήνεις καθετί στην άκρη βράδυ Κυριακής για να πας σε συναυλία; Καλά κάνεις. Ο Jojo Mayer σε κάθε του εμφάνιση, κρατά τους πιστούς και δημιουργεί νέους οπαδούς.

Στις 21:00, ανέβηκε στα decks, ο Ελβετός Bit-Tuner. Για μία ώρα και ένα τέταρτο κράτησε παρέα στον κόσμο που είχε έρθει νωρίς. Ο ίδιος ήταν κεφάτος, περνούσε -παίζοντας πολύ δυνατά- από cid-dub, electronica και πανίσχυρα μπάσα. Η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι φάνηκαν να ενδιαφέρονται, συμπεριφερόμενοι προς αυτόν ως η μουσική υπόκρουση των συζητήσεων μέχρι να εμφανιστούν ο Jojo και η παρέα του.

Bit-Tuner

Στις 22:30, ακριβώς όσο ανέφερε το πρόγραμμα, το τρίο πήρε τη θέση του. Ο κόσμος είχε σχεδόν γεμίσει το κάτω μέρος του Fuzz, και οι συνθήκες ήταν ιδανικές.

Ο Jojo Mayer είναι ένας μουσικός τον οποίο η περιέργειά του, τον οδήγησε να βρει άλλους δρόμους. Θωερεί πως κάθε κίνησή του οφείλει να είναι καινοτόμα και να ξεφεύγει από τα γνωστά είδη, φτιάχνοντας κάτι που δεν έχει προσδιοριστεί.

Jojo Mayer

Η old school jungle, το dubstep, η jazz περνούσαν κατά κύματα μέσα από τον ήχο τους, που έφτανε κάθε τόσο και λιγάκι και με μαθηματική ακρίβεια σε κορυφώσεις. Τα θετικά vibes είχαν ήδη «απλωθεί» στον χώρο από το πρώτο πεντάλεπτο.

Τα μάτια των θεατών είναι -σχεδόν- καρφωμένα πάνω στον Jojo, ο οποίος στέκει μπροστά στα δεξιά της σκηνής για να έχει συνεχή οπτική επαφή με τους άλλους δύο.

Συννενοούνται με... κλειστά μάτια, με κοφτές κινήσεις του χεριού. Τα τραγούδια ξεκινούν και τελειώνουν όπως είναι βέβαια προβαρισμένα, αλλά το ενδιάμεσο κρύβει συνεχείς εκπλήξεις, σαν να έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό της η μπάντα, καμία βραδιά να μην είναι ίδια με την προηγούμενη. Η ταυτόχρονη θέαση της απαράμιλλης τεχνικής του ντράμερ και την ίδια στιγμή η σκέψη στο χορό, δεν στερεί καμία στιγμή διασκέδασης από τη συναυλία.

Jojo Mayer & Nerve

Ο αυθεντικός και πανίσχυρος ρυθμός που δημιουργεί αυτό το τρίο (συν ο τέταρτος της παρέας που επεξεργάζεται ήχους και λούπες σε πραγματικό χρόνο) έχει μετατρέψει το Fuzz σε μια μεγάλη παρέα που ξεκάθαρα ήξερε τι ήρθε να δει και ήταν σίγουρο πως θα το απολαύσει.

Η αποθέωση στα ελάχιστα κενά-ανάσες μεταξύ των τραγουδιών ήταν δεδομένη. Mετά από μία ώρα ασταμάτητου παιξίματος, κι ας είναι 54 ετών παίζει σαν 20άρης, ο Jojo μίλησε στο κοινό. «Έχουμε πολλούς αυτοσχεδιασμούς. Ουσιαστικά, οι συναυλίες μας είναι μια διαδικασία εν εξελίξει. Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει παντού, είναι καλό να υπάρχει μουσική παιγμένη από ανθρώπους».

Jojo Mayer

Με ένα encore που έφτασε τη συναυλία στη λήξη της ακριβώς τα μεσάνυχτα, ο κόσμος αποχώρησε ικανοποιημένος ενώ τα μέλη της μπάντας έμειναν για αρκετή ώρα στο venue, υπογράφοντας αυτόγραφα και βγάζοντας φωτογραφίες.

Είπαμε. Μια ωραία ατμόσφαιρα...

Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη

  • SHARE
  • TWEET