John Carpenter @ Piraeus Academy, 27/05/16

«Ο Τρόμος δεν θα πεθάνει ποτέ!». Ούτε εσύ John Carpenter!

Από τον Γιάννη Λυμπέρη, 30/05/2016 @ 14:54

Πέρσι, στα 67 του ο John Carpenter αποφάσισε να κυκλοφορήσει τον πρώτο σόλο δίσκο του, το "Lost Themes". Φέτος έβγαλε τη συνέχειά του και βγήκε και στο δρόμο.

Η συναυλία του στο Piraeus Academy, μάζεψε λίγο κόσμο, σε μια εμφάνιση - ρίσκο (εμπορικό) εξαρχής με την προγραμματισμένη δεύτερη συναυλία να ακυρώνεται.

Μείναμε λίγοι και «καρπεντερικοί». Αρκετοί, όμως, για να έχει ψυχή το live. Με πέντε πιτσιρικάδες σε στήσιμο rock μπάντας, με τον γιο του Cody να ελέγχει τα synths στα δεξιά του, ο κύριος Carpenter, έδειχνε να διασκεδάζει. Ντυμένος στα μαύρα, μασούσε τσίχλα, μας ύψωσε τη γροθιά του δυο - τρεις φορές, στεκόταν αγέρωχος και κάθισε μόλις δύο λεπτά προς το τέλος.

John Carpenter

Μόλις ξεκίνησε το "Escape From New York" και εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη πίσω από την μπάντα, ο Snake Plissken, τότε μάλλον συνειδητοποίησα πως ο μέγας John Carpenter στεκόταν μπροστά μας, για να μας παίξει, συνοδεία επικών και ιστορικών σκηνών από τις συγκεκριμένες κλασικές τανίες, τα κινηματογραφικά του score, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τίποτε άλλο...

John Carpenter

Από τα δεκαεπτά κομμάτια του 75λεπτου σετ, ακούσαμε δέκα classics από ταινίες του, και επτά από τους δύο σόλο δίσκους του. Ο ίδιος μιλούσε με... σενάριο, όλα ήταν προβαρισμένα και διασκεδαστικά. «Είμαι ο John Carpenter και οι περισσότερες ταινίες που κάνω είναι τρόμου. Ο Τρόμος δεν θα πεθάνει ποτέ!». Αν κάποιος περίμενε να γυροφέρνει τη σκηνή φωνάζοντας «πάμε χέρια ψηλά» είχε πολύ... cult προσδοκίες! Δεν υπήρχε η κλασική ατμόσφαιρα συναυλίας, παρά μια αίσθηση ικανοποίησης που άκουγες αγαπημένες μουσικές, έβλεπες σκηνές από ταινίες που σε γύριζαν στα νιάτα του και ξανά στο παρόν, και όλα αυτά με τον Carpenter σε απόσταση αναπνοής.

John Carpenter

Το μοναδικό κομμάτι που δεν ήταν δικό του, ήταν το θέμα του Ennio Morricone για το "The Thing". Το "Big Trouble in Little China" ακούστηκε -όπως έπρεπε- δυνατά, τα "Vortex" και "Distant Dream" απέδειξαν την αξία τους. Στο θέμα του "Halloween", κοιτούσα πίσω από τον ώμο μου (ποτέ δεν ξέρεις...), τα "In the Mouth of Madness" και "Prince of Darkness", είχα ξεχάσει πόσο καλά ήταν.

John Carpenter

Μας αποχαιρέτησε σεμνά λέγοντας «το μόνο που ζητάω από εσάς, είναι να οδηγείτε με ασφάλεια φεύγοντας από εδώ. Η Christine είναι εκεί έξω...». Βγαίνοντας από το Academy, παρκαρισμένη στο πεζοδρόμιο, ήταν μια vintage Plymouth Fury. Αν ήταν η πραγματική Christine; Δεν την πλησίασα καν...

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

SETLIST


Escape From New York: Main Title
Assault on Precinct 13: Main Title
Vortex
Mystery
The Fog - End Title
They Live - End Title
The Thing - End Title (Ennio Morricone cover)
Distant Dream
Big Trouble in Little China: Main Title
Wraith
Night
Halloween - Main Title
In the Mouth of Madness Main Title

Encore:
Prince of Darkness - End Title
Virtual Survivor
Purgatory
Christine: Main Title

  • SHARE
  • TWEET