Jello Biafra And The Guantanamo School Of Medicine, Deus Ex Machina, NoMind @ Fuzz Club, 16/10/12

Από τον Γιάννη Χυτήρογλου, 19/10/2012 @ 16:18
Δεν πιστεύω ότι υπήρχε καλύτερο timing για την επίσκεψη της κορυφαίας ίσως φιγουρας του σκεπτόμενου punk από αυτή στη χώρα μας. Ο κύριος Eric Reed Boucher λοιπόν, περισσότερο γνωστός ως Jello Biafra, τσακωμένος εδώ και χρόνια με τους υπόλοιπους Dead Kennedys, μας έκανε την τιμή να μας επισκεφθεί ξανά μετά από δύο χρόνια με το «προσωπικό» του σχήμα, τους Guantanamo School Of Medicine.

NoMind

Τη βραδιά άνοιξαν στις 21:30 οι NoMind οι οποίοι ξεκίνησαν αφιερώνοντας το live τους σε ένα φίλο τους που χάθηκε πρόσφατα. Πολύ οργή και πάθος για μισή περίπου ώρα αλλά και ο παλιός κακός ήχος που επιφυλάσσεται για όλα σχεδόν τα support σχήματα.

Deus X Machina

Κατά τις δέκα και χωρίς καθυστέρηση ο Σταύρος X μας λέει καλησπέρα και οι Deus Ex Machina ανεβαίνουν στη σκηνή. Οι απομηχανής θεοί του ελληνικού punk μας κούνησαν για τα καλά μέσα στα 45 λεπτά που ακούστηκαν μεταξύ άλλων και τα "Lovesong", "Insight" και "Streets On Fire", με τον Σταύρο να κάνει συνεχώς stage diving και να τραγουδά μέσα από το κοινό.

Μισή ώρα μετά τους Deus Ex Machina και μετά από μια μικρή instrumental εισαγωγή από τους Guantanamo School Of Medicine, ο «θείος», φορώντας το σακάκι του Hugh Hefner, κάνει την εμφάνισή του στη σκηνή του γεμάτου πια Fuzz. Ασπρομάλλης πλέον αλλά παρόλαυτα αεικίνητος δεν σταμάτησε ούτε λεπτό, οπτικοποιώντας (ναι visualizing) όλα τα κομμάτια, δίνοντας μια ολοκληρωμένη παράσταση.

Jello Biafra And The Guantanamo School Of Medicine

Αφού ευχαρίστησε τα δύο support συγκροτήματα, ξεκίνησε με το "Brown Lipstick Parade" κάνοντας εμφανές με τις κινήσεις του πού αναφέρεται το κομμάτι, ενώ συνέχισε με το "John Dillinger" σχολιάζοντας το ποιοί τελικά είναι οι μεγάλοι ληστές.

Ο σπουδαίος Jello προλόγιζε όλα τα κομμάτια ενώ όντας πλήρως ενημερωμενος για το τι συμαβίνει στη χώρα μας, δεν σταμάτησε να κάνει πολιτικά σχόλια μεταξύ αυτών. Στο "New Feudalism", για παράδειγμα, αναφέρθηκε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων που έχει πια ξεπεράσει τον καπιταλισμό επαναφέροντας τον φεουδαρχισμό, ενώ στη εισαγωγή του "Panic Land" στην τρομοκρατία των media.

Jello Biafra And The Guantanamo School Of Medicine

Στο καθαρά μουσικό μέρος, η φωνή του Jello Biafra παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα, ο ίδιος είναι ούτως ή άλλως κορυφαίος, ενώ και η μπάντα του εμφανίστηκε πολύ δεμένη αποδίδοντας εξαιρετικά τα κομμάτια.

Όσο βέβαια και αν ο κόσμος χειροκροτεί και μπροστά γίνεται ο σχετικός χαμός, η πλειοψηφία του κοινού έχει έρθει για να ακούσει τα τραγούδια των Dead Kennedys και για να γίνει αυτό πρέπει να έρθει η σειρά του "California Uber Alles" με εμάς να ανατριχιάζουμε, το Fuzz να δονείται και τον Biafra να παίρνει την κατάσταση του stage diving στα χέρια του, βουτώντας ο ίδιος.

Jello Biafra And The Guantanamo School Of Medicine

Με ένα δριμύ κατηγορώ αναφέρθηκε στις σύγχρονες πολιτικές λιτότητας (και ένα οξύ fuck austerity που το φύλαγε και για την καγκελάριο Μέρκελ) συνέχισε στο "Werewolves Of Wall Street". Είχε έρθει η ώρα όμως της Golden Dawn και τι πιο ταιριαστό από το "Nazi Punks Fuck Off"; Αφιερωμένο λοιπόν απο όλο το Fuzz και ο κακός χαμός να γίνεται παντού, όπως και στo "Chemical Warfare".

Jello Biafra And The Guantanamo School Of Medicine

Πριν το κλείσιμο του κανονικού σετ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην κουλτούρα της μη βίας, λέγοντας ότι η βία μόνο βία φέρνει ενώ ρωτώντας πόσοι από το κοινό θα πάνε στην απεργία της Πέμπτης, επιδοκιμάζοντας ευχόμενος να έβλεπε και το κοινό στις Η.Π.Α. να αντιδρά πιο συχνά, τους παρακάλεσε να μην απαντήσουν σε καμία έξωθεν πρόκληση και να μην αναλωθεί η διαμαρτυρία τους σε άσκοπες καταστροφές.

Μπορεί να μην έχουμε λεφτά να πάμε στη Florida για να παρακολουθήσουμε από κοντά το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, αλλά ο θείος το έφερε κοντά μας αποκαλύπτοντας τι τραουδούν οι σύνεδροι μόλις κλείσουν οι κάμερες. Όλο το Fuzz τραγουδά «Kill, kill, kill the poor!».

Jello Biafra And The Guantanamo School Of Medicine

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κίνημα των Occupy με το δικής του έμπνευσης "Shock U PY" (πολύ ωραίο κομμάτι παρεμπιπτόντως) που θα περιλαμβάνεται στο ακυκλοφόρητο ακόμα "HYPE"!

Σειρά είχε το "Police Truck" των Dead Kennedys για να ακολουθήσει το "Three Strikes" ως καταγγελια στην ιδιωτικοποίηση των φυλακών στην Αμερική. Κάτι έλειπε όμως για το τέλος και αυτό δεν ήταν άλλο από το "Holiday In Cambodia" με μια ακόμα αναφορά στη βία και στο που μπορεί να οδηγήσει.

«What you need my son:
Is a holiday in Cambodia
Where people dress in black
A holiday in Cambodia
Where you'll kiss ass or crack»

Jello Biafra And The Guantanamo School Of Medicine

Για μιάμιση ώρα ο Jello Biafra με τη βοήθεια των Guantanamo School Of Medicine έδωσε μια εξαιρετική «παράσταση» πραγματικά σκεπτόμενου punk (αφήνοντας άλλες «κοινωνικά ευαίσθητες» μπάντες του L.A. να κραυγάζουν σχολικά συνθήματα) και ικανοποιώντας πλήρως τους παρευρισκομένους. Δεν πιστευώ ότι αυτό που μετράει πάντα είναι μόνο η μουσική. Ίσως το πρώτο live που παρακολουθώ που δεν αποθεώνουμε κάποιον επειδή είναι ο πιο true, ο πιο σκληρός, αυτός που παίζει την καλύτερη κιθάρα αλλά για την ποιότητα του λόγου του (χωρίς πάντα να συμφωνούμε με το σύνολο των λεγόμενων του). Ναι ξέρω ότι υπάρχει και ο Dylan αλλά το live της Τρίτης μου φάνηκε πιο άμεσο, πιο οικείο. Thank you Jello.

Setlist:

Jello Biafra And The Guantanamo School Of MedicineIntro
Brown Lipstick Parade
John Dillinger
New Feudalism
Road Rage
Panic Land
Barackstar O'Bummer
California Uber Alles (Dead Kennedys cover)
Werewolves Of Wall Street
Nazi Punks Fuck Off (Dead Kennedys cover)
Hollywood Goof Disease
White People And The Damage Done
Chemical Warfare (Dead Kennedys cover)
Pets Eat Their Master
---
Kill The Poor
SHOCK-YOU-PY!
---
Police Truck (Dead Kennedys cover)
Three Strikes
Holiday In Cambodia (Dead Kennedys cover)

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com

  • SHARE
  • TWEET