Gravitysays_i @ Θέατρο Ροές, 08/12/11

14/12/2011 @ 13:07
Οι Gravitysays_i, μετά τις εμφανίσεις τους ως support πριν λίγους μήνες στους Αnathema και Tuxedomoon, παρουσίασαν το σύνολο της δουλειάς τους στο Θέατρο Ροές, στο Γκάζι. Η ιδιαιτερότητα της συναυλίας, αφού αυτή έγινε σε τέτοιο χώρο, ήταν πως όλοι ήταν καθιστοί, κάτι που δε μου έχει ξανατύχει σε rock συναυλία. Κανένα πρόβλημα όμως, καθώς η μουσική τους μπορεί να έχει αρκετά δυνατά σημεία -κάποια από αυτά σε ξεσηκώνουν ακόμα- αλλά γενικά είναι πολύ ατμοσφαιρική και ταξιδιάρικη, ενώ οι εικόνες που έπαιζαν στο background από τον projector ολοκλήρωναν την αίσθηση ότι δεν πρόκειται απλά για ένα live, αλλά για μια μουσική παράσταση.



Το συγκρότημα εμφανίστηκε στη σκηνή με μια μικρή καθυστέρηση, σε ένα γεμάτο θέατρο, με 150 περίπου θεατές, και άνοιξε τη συναυλία με το "Gravitysays_i" από την πρώτη του δουλειά, "The Roughest Sea". Για την υπόλοιπη μισή ώρα ακούσαμε το σύνολο του δίσκου, με την Αλεξία να ερμηνεύει τα "The Air", "Pairs" και "Wicked Sky", όπως και στο δίσκο. Το δεύτερο μέρος της εμφάνισης αφιερώθηκε στον εκπληκτικό νέο δίσκο τους, "The Figures Of Enormous Grey And The Patterns Of Fraud". Στη σκηνή ανέβηκε επίσης η τετραμελής χορωδία των The Enormous Grey Figures, τα μέλη της οποίας ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των Νίκου Ρέτσου και Μάνου Πατεράκη.

Στη μία ώρα που κράτησε η συναυλία οι GravitySays_i εκτέλεσαν άψογα τα κομμάτια τους και η μουσική τους πραγματικά έγινε όχημα για να φύγουμε νοητά σε άλλους τόπους και να βιώσουμε συναισθήματα. Τα τραγούδια διαδέχονταν πολλές φορές το ένα το άλλο χωρίς να μένει περιθώριο για χειροκρότημα, όπως επίσης και η επικοινωνία με το κοινό ήταν ελάχιστη (μόνο στην αρχή, τη μέση και το τέλος μας μίλησαν). Αυτό λειτούργησε όμως θετικά στην δημιουργία ατμόσφαιρας, γιατί τα κομμάτια, αν και διακριτά, έχουν μια συνοχή που δεν επιτρέπει διακοπές.



Προκαλεί εντύπωση το πόσα όργανα χρησιμοποιούνται για να αποδοθεί η μουσική τους. Μέτρησα πάνω από 15 διαφορετικά όργανα που παίζονται από 5 άτομα! Ξεχωριστή θέση φυσικά κατέχει το σαντούρι, που δίνει ξεχωριστό χρώμα και ταυτότητα στους Gravitysays_i. Είναι εκπληκτικό το πόσο δένει ο ήχος του στις prog / post rock φόρμες της μουσικής τους. Το ζεστό παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού στο τέλος της συναυλίας φανέρωσε την ικανοποίηση όσων έδωσαν το «παρών»! Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τους δείτε σε κάποιο επόμενο live τους, όποιες κι αν είναι οι μουσικές σας προτιμήσεις!

Μανώλης Βεληβασάκης
  • SHARE
  • TWEET