Γιάννης Αγγελάκας @ Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, 08/09/12

Από τον Μανώλη Κληρονόμο, 10/09/2012 @ 12:44
Ο Γιάννης Αγγελάκας, είναι ζωντανή ιστορία για την ελληνική μουσική. Είναι ένας καταραμένος ποιητής που κάθε χρόνο βρίσκεται εκεί, αγέρωχος, για να σε ταξιδέψει, να σε συγκινήσει, να σε πωρώσει, να σε κάνει να ουρλιάξεις μέχρι να κλείσουν οι φωνητικές σου χορδές. Είναι ένας αντιήρωας που ενώ ποτέ δεν γύρεψε την αναγνώριση αγαπήθηκε και συνεχίζει να αγαπιέται σαν σύμβολο. Οι στίχοι του έχουν τραγουδηθεί από άπειρο κόσμο και έχουν επηρεάσει άλλους τόσους (οι στίχοι του "Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα" μου έχουν αλλάξει τη ζωή, στην κυριολεξία). Το άστρο του έλαμψε πάλι το Σάββατο, όταν επισκέφτηκε το μικρό θέατρου του άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι και απήγγειλε για άλλη μια φορά τα ανατρεπτικά ποιήματα του, με την χαρακτηριστική, βαρύτονη φωνή του, χόρεψε και ξεσήκωσε τον πολύ -για τα δεδομένα του χώρου- κόσμο που βρέθηκε εκεί για άλλη μια φορά.

Γιάννης Αγγελάκας

Ενάμισης χρόνος είναι αρκετός από την τελευταία φορά που είδα τον Γιάννη και δεν γινόταν να τον έχανα τώρα που επισκέφτοταν τα μέρη μου (Γαλατσιώτης γαρ). Βέβαια μέχρι να φτάσει η στιγμή της συναυλίας, έπρεπε να ξεπεράσω δύο αναποδιές: Την προδοσία της κάμεράς μου, που για κάποιον λόγο δεν φόρτιζε αφήνοντάς με στα κρύα του λουτρού και την πλήρη ανυπαρξία θέσης πάρκινγκ (μία ώρα πριν ξεκινήσει το live), που με ανάγκασε να κάνω δυο-τρεις γύρους την περιοχή για να παρκάρω τελικά γύρω στα δύο χιλιόμετρα περίπου μακριά από το άλσος. Τέλος η γκρίνια.

Το θέατρο τους άλσους Βεΐκου είναι ένας μικρός, ανοιχτός αμφιθεατρικός χώρος  μέσα στο άλσος, ανάμεσα σε πεύκα και φάνταζε σαν ιδανικός χώρος για τον Γιάννη και την παρέα του, για να παρουσιάσουν το λιτό αλλά μαγευτικό show τους.

Χωρίς καμία καθυστέρηση, στις δέκα ακριβώς, έκαναν την εμφάνιση τους οι τέσσερις -πλέον- χαρισματικοί μουσικοί. Ο Ντίνος Σαδίκης με το μπαγλαμαδάκι του, ο Στάθης Αραμπατζής με την κιθάρα του, ο νεοφερμένος, παλιός γνώριμος του Γιάννη από τους Επισκέπτες και τους Λύκους, Χρήστος Χαρμπίλας στα ηλεκτρονικά και ο φυσικά ο τεράστιος Γιάννης Αγγελάκας με την αγγελική φωνή του.

Το σετ τους ξεκίνησε με κομμάτια από τον πρώτο και τελευταίο δίσκο μου κυκλοφόρησε ο Αγγελάκας με τους Επισκέπτες το 2005, "Από 'Δω Και Πάνω", με τα "Επισκέπτες", "Μέσα Μου Ο Αέρας Που Φυσά", "Αιρετικό" και "Σπουδαίος Και Τρανός". Το μπαγλαμαδάκι του Σαδίκη είχε τον πρώτο λόγο στην λακωνική ενορχήστρωση, ενώ ενδιάφερον παρουσιάζε ο συνδυασμός του με τα εκκεντρικά ηλεκτρονικά στοιχεία που το πλαισίωναν, θυμίζοντας μου τις πρόσφατες δουλειές των Λύκων, παρά την απουσιά του Νίκου Βελιώτη. Φυσικά στο "Αιρετικό" έγινε ο καθιερωμένος χαμός, με όλο τον κόσμο να φωνάζει με μια φωνή «διάολε, φύγε από μπροστά μου, μου κρύβεις τον θεό». Ακριβώς πριν το "Σπουδαίος Και Τρανός", ο Γιάννης έκανε μια αφιέρωση στους πολιτικούς μας, παίζοντας τον "Πρωθυπουργό" από τον θρυλικό Μάρκο Βαμβακάρη.

Γιάννης Αγγελάκας

Γενικά ο Γιάννης από τους Επισκέπτες και μετά, τιμάει με περίσσιο σεβασμό το ρεμπέτικο όσο ελάχιστοι πλέον στην Ελλάδα. Δεν είναι πλέον ο παλιοροκάς που γνωρίζαμε από τις Τρύπες. Στην ψυχή είναι ροκ και πάντα θα είναι, αλλά αυτή η όρεξη για πειραματισμό σε συνδυασμό με την αναπόληση για τη γνήσια ρεμπέτικη, τον έχει εξελίξει σε έναν μουσικό που δείχνει να μην επαναπαύεται στα κεκτημένα και μας παρουσιάζει την λαϊκή πλευρά του μέσα από ένα τίγκα πειραματικό πρίσμα, γεμάτο θορύβους και dub ήχους. Ξεχάστε λοιπόν, την λιτή προσέγγιση που είχαν ως «Αγγελάκας 3», γιατί εδώ ακούμε όλα τα κομμάτια μέσα από μια διαφορετική, πιο ηλεκτρονική προσέγγιση.

Στη συνέχεια του σετ, ο Γιάννης με την παρέα του μας παρουσιάσαν πέντε ακυκλοφόρητα νέα τραγούδια, τα οποία αν και τα άκουσα για πρώτη φορά, με κατέπληξαν εξαιρετικά ευχάριστα, φανερώνοντας ότι η έμπνευση τους, δεν στερεύει ποτέ. Ακούσαμε τα περισσότερα τραγούδια από το "Από 'Δω Και Πάνω", ακούσαμε τον Σαδίκη να τραγουδάει και να ξεσηκώνει όλο το θέατρο με τα "Δεν Ήταν Απαισιόδοξο Τραγουδάκι" και "Χωρίς Κανόνα", με τον Γιάννη να περιορίζεται στα δεύτερα φωνητικά πλαισιώνοντας τέλεια ο ένας τον άλλο, είδαμε τον Σαδίκη να προκαλεί την υπομονή των πιο παραδιακών και στενόμυαλων θεατών με τα ανυπόφορα γρατζουνίσματα στο μπαγλαμαδάκι του ή την κιθάρα του (υπήρχαν αρκετές φορές που άφηνε τον μπαγλαμά και έπιανε την κιθάρα δίνοντας περισσότερη ένταση σε συνσυασμό με την κιθάρα του Αραμπατζή), ακούσαμε drum 'n' bass (ας μου επιτραπεί η έκφραση) μελωδίες που έδιναν νέα διάσταση στα κομμάτια και νόμιζε κανείς ότι τα ακούει πρώτη φορά, ακούσαμε και ξελαρυγγιαστήκαμε στα κομμάτια από Τρύπες (στο "Μέσα Στη Νύχτα Των Άλλων" νόμιζα ότι θα πεταχτεί το μήλο του αδάμ μου και θα πέσει σε κανένα κεφάλι και στο "Ακούω Την Αγάπη" τα «Ωωωω ωωω ωωω ω ω ω ωωωω» μας αντιλαλούσαν μέσα στα πεύκα).

Γιάννης Αγγελάκας

Ενδιάμεσα στα κομμάτια είχαμε τις κλασικές, όμορφες γραφικότητες του «ω είναι ωραία στον παράδεισο» με τον τον Γιάννη να χαβαλεδιάζει με τον κόσμο που ήταν πιο μπροστά στη σκηνή, τον κόσμο να κάνει διαρκώς παραγγελιές με τον Γιάννη άλλοτε να κάνει χατίρια και άλλοτε όχι. Γενικά υπήρχε ένα εξαιρετικό κλίμα κάθε στιγμή της συναυλίας, είτε όταν έπαιζε η μουσική είτε όχι.

Στο κλείσιμο με τα "Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα", "Θ' Ανατέλλω", "Γιορτή" και "Δρόμος" έγινε πραγματικά χαμός, με την μπάντα ανεβασμένη στις καρέκλες της και όλο τον κόσμο (εντός και εκτός του θεάτρου που παίζει να ήταν άλλοι τόσοι) να χοροπηδάει σε έξαλλη κατάσταση, ολοκληρώνοντας ένα γεμάτο δίωρο μουσικής πανδαισίας.

Άλλη μια μαγική συναυλία από τον Γιάννη και την παρέα του έφτασε στο τέλος της και το μόνο που έχει μείνει είναι χαμόγελα και δάκρυα στα μάτια. Και την επόμενη φορά εκεί θα είμαστε Γιάννη. Να 'σαι καλά ρε μπαγάσα.

Setlist:

Γιάννης ΑγγελάκαςΕπισκέπτες
Μέσα Μου Ο Αέρας Που Φυσά
Αιρετικό
Ο Μάρκος Πρωθυπουργός (πρώτη εκτέλεση: Μάρκος Βαμβακάρης)
Σπουδαίος Και Τρανός
Γλέντι (ακυκλοφόρητο)
Το Ποτάμι (ακυκλοφόρητο)
Γιαννάκης (ακυκλοφόρητο)
Άγρια Των Άστρων Μουσική
Δεν Ήταν Απαισιόδοξο Τραγουδάκι (πρώτη εκτέλεση: Εν Πλω)
Η Αγάπη Ορμάει Μπροστά
Χάρτινο Τσίρκο
Είμαι Τυχερός
Από 'Δω Και Πάνω
Παροιμίες Από Τον Κρόνο
Αντιλαλούν Οι Φύλακες (πρώτη εκτέλεση: Μάρκος Βαμβακάρης)
Σαράβαλο (ακυκλοφόρητο)
Μέσα Στη Νύχτα Των Άλλων
Χωρίς Κανόνα (πρώτη εκτέλεση: Εν Πλω)
Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι
Ακούω Την Αγάπη
Δεν Χωράς Πουθενά
Σιγά Μην Κλάψω
Δικαιοσύνη (ακυκλοφόρητο)
Ο Xαμένος Tα αίρνει Όλα
Θ' Ανατέλλω
Γιορτή
Δρόμος

Φωτογραφίες: Μπάμπης Κυπριανίδης (από τη συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα στην Κομοτηνή στις 12/09)
  • SHARE
  • TWEET