Γιάννης Σπάθας & Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways, Blues Wire @ Κύτταρο, 09/10/15

Το Κύτταρο, ασφυκτικά γεμάτο το βράδυ της Παρασκευής, προετοίμαζε την ατμόσφαιρα για το πλωτό ταξίδι στον Μισισιπή του 1920

Από την Κέρη Καραλή, 12/10/2015 @ 10:44
Τα φώτα είχαν χαμηλώσει. Η «πλατεία», γεμάτη τραπεζοκαθίσματα, φιλοξενούσε τους Κυρίους με τις Κυρίες τους. Οι υπόλοιποι όρθιοι και άλλοι στον εξώστη, προσπαθούσαν να σταθεροποιήσουν το εκτόπισμά τους, ανάμεσα σε σώματα ανθρώπων. Το Κύτταρο, ασφυκτικά γεμάτο το βράδυ της Παρασκευής, προετοίμαζε την ατμόσφαιρα για το πλωτό ταξίδι στoν Μισισιπή του 1920, όπου το Blues γεννήθηκε, αλλά και του 1960-1970, όπου ωσάν προέκτασή του, το rock και prog rock ανδρώθηκαν. Οι Έλληνες maître του είδους, στο καθιερωμένο τους -πλέον- διήμερο, Γιάννης Σπάθας και Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways αλλά και οι Blues Wire που μας υποδέχτηκαν, αγκάλιασαν τις κιθάρες τους και ο πλους ξεκίνησε.

Καθαρόαιμη Blues, Rhythm & Blues, ακούστηκε από τα μικρόφωνα και τους ενισχυτές των Blues Wire, ενός γκρουπ που, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '80, παραμένει πιστό στα ακούσματά του και συνεχίζει έως τις μέρες μας, ό,τι οι Robert Johnson και Muddy Waters κληροδότησαν στις επόμενες γενεές.

Blues Wire

Η «αγέλη» του Ηλία Ζάικου χίμηξε πάνω μας σαν λέαινα, μεταγγίζοντας το κύτταρο της «παλιομοδίτικης» μουσικής της στο σώμα των ημερών μας.

Οι Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways στην συνέχεια, υπό τους κτύπους του εξαίρετου drummer Μάκη Γιούλη, ζωντάνεψαν τους Thin Lizzy, Dire Straits, Jethro Tull, ενώ στο πρόγραμμά τους περιέλαβαν δικά τους τραγούδια και το "Killer" ("Phos", 1976) των Socrates.

Γιάννης Σπάθας & Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways

Αν και το setlist δεν είχε ιδιαίτερες διαφορές από εκείνο της τελευταίας τους εμφάνισης στον ίδιο χώρο, παρουσίαση της οποίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ, το ένθερμο και ποικίλης ηλικίας κοινό συμμετείχε σε τούτες τις κιθαριστικές κλαγγές, ψυχή τε και σώματι.

Η ώρα του Γιάννη Σπάθα πλησίαζε. Ο κόσμος, σχεδόν με αγωνία, ανέμενε ετούτον τον δεξιοτέχνη της κιθάρας, ο οποίος μόλις ανέβηκε στο πάλκο, μάς κέρασε άγριες εισπνοές των Socrates. Ο Νίκος Αντύπας, drummer των τελευταίων κατά την μετά-Τρανταλίδη περίοδο, στους δίσκους "Waiting For Something" (1980), τον οποίο ακούσαμε σχεδόν ολόκληρο εκείνο το βράδυ, "Breaking Through" (1981), "Plaza" (1983), βρισκόταν στο κοινό, και ενώ δεν ανέβηκε στην σκηνή, εν τούτοις, ξανάσμιξε, υπό την «πένα» του Σπάθα, με την διαχρονικότητα των Socrates.

Γιάννης Σπάθας & Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways

Ας ενθυμηθούμε όμως, ποίος εστί ο Γιάννης Σπάθας; Υπήρξε μαθητής του Κώστα Κλάβα ή Κλάββα -ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ενορχηστρωτές και θεωρητικούς, τον οποίον γνωρίσαμε, κυρίως, από τα soundtrack που έγραψε για τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '60- στην θεωρία και στην αντίστιξη. Το 1968, δημιουργεί με τον εφηβικό του φίλο Αντώνη Τουρκογιώργη (αδελφό του Άκη) και τον Ηλία Μπουκουβάλα το συγκρότημα Persons, ηχογραφώντας τρία 45άρια.

Γιάννης Σπάθας & Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways

Το 1969, οι Socrates Drank The Conium γεννώνται, ενώ στην παρέα προστίθεται ο Γιώργος Τρανταλίδης και κυκλοφορούν, το 1971, τον πρώτο full length, ομώνυμο δίσκο τους. Ακόμη έξι LP ακολουθούν, ενώ -επί πλέον- τέσσερα 45άρια συμπληρώνουν την δισκογραφία του γκρουπ. Οι Socrates αποτέλεσαν το δεύτερο ελληνικό συγκρότημα rock μουσικής, μετά τους Aphrodite's Child (αν τους θεωρούμε ελληνικό γκρουπ!), το οποίο διέρρηξε τα σύνορα της χώρας και κατέστη γνωστό - διεθνώς. Με το "On The Wings" (1973), που ψηφίστηκε νούμερο 1 των charts στην Τζώρτζια των ΗΠΑ, από τον μουσικό Τύπο της Αμερικής, οι Socrates παρέμειναν στην πρώτη θέση για μία εβδομάδα.

Το ταλέντο του Σπάθα, τα παιδικά του ακούσματα, (ο πατέρας του έπαιζε βιολί και ακορντεόν, οι θείοι του ρεμπέτικα, νησιώτικα και παραδοσιακά τραγούδια), αλλά και η ενορχηστρωτική του ικανότητα, τον «γνώρισαν» με μεγάλους Έλληνες συνθέτες. Μεταξύ αυτών των συνεργασιών συγκαταλέγονται κι εκείνες με τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μάνο Λοΐζο, Διονύση Σαββόπουλο, Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ με τον Νίκο Αντύπα, το 1985, ενορχήστρωσαν τον δίσκο "Ζεστά Ποτά" των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα.

Γιάννης Σπάθας & Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways

Δικαίως λοιπόν, ο Άκης Τουρκογιώργης απέτισε διθύραμβο στο πολύμορφο πρόσωπο του Σπάθα, ο οποίος με τον προσωπικό ήχο της κιθάρας του, που απέπνεε τα ακόρντα του "Queen Of The Universe", μάς μετέφερε στο 1976, όταν οι Socrates κυκλοφόρησαν το "Phos", σε παραγωγή του Β. Παπαθανασίου. Στο encore, ο Ηλίας Ζάικος των Blues Wire ανέβηκε στην σκηνή και όλοι μαζί, μάς οδήγησαν στο φινάλε ενός αδάμαστου και πάντοτε ζωντανού -στο χρόνο- μουσικού «οργανισμού». Εις το επανειδείν!

Φωτογραφίες: Dimitris Fatisis
  • SHARE
  • TWEET