Follakzoid, Kooba Tercu @ Death Disco, 12/09/16

Μια διαστημική βραδιά που μας ικανοποίησε όλους

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 15/09/2016 @ 14:45

Δευτέρα βράδυ δεν είναι και το πιο ιδανικό για μια συναυλία. Ο κόσμος, όμως, ανταποκρίθηκε και ο μικρός συναυλιακός χώρος στου Ψυρρή, ψιλογέμισε. Η βραδιά γνωρίζαμε ότι θα είναι γεμάτη θόρυβο και ψυχεδέλεια. Τελικά ανταμειφθήκαμε και με το παραπάνω. 

Την αρχή, στην ώρα τους, έκαναν οι Kooba Tercu. Για όσους θυμούνται, η μπάντα είναι μια μίξη των παλιών Cube με μέλη των Misuse, The Bliss και Masturbation Goes Cloud. Η μουσική τους είναι ένα ατελείωτο τζαμάρισμα. Το όμορφο είναι ότι τα κομμάτια, αναπαράγονται ή καλύτερα ακούγονται σαν να δημιουργούνται επί σκηνής. Εννοώ ότι βλέπεις και ακούς μια παρουσίαση γνωστών τους κομματιών μεν, αλλά έχεις την αίσθηση ότι τα χτίζουν και τα δημιουργούν εκείνη τη στιγμή. Αυτό νομίζω είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της μπάντας. Ζει τη στιγμή και φαντάζει σαν να παράγει μουσικές ζωντανά. Μερικές φορές, σίγουρα κάποια σημεία δεν μπορεί παρά να είναι και αυτοσχεδιασμοί.

Kooba Tercu

Η αμεσότητα τους, λοιπόν, είναι τεράστιο ζήτημα. Οι φωνές, οι ομιλίες και τα κοιτάγματα τους μοιάζουν και είναι εντελώς αυθόρμητα. Νιώθεις ότι παρακολουθείς μια πρόβα. Νιώθεις ότι ακούς κάτι να γίνεται και να γεννιέται μπροστά σου. Ο ήχος τους είναι παράξενος. Πολλά τύμπανα και κρουστά μπλεγμένα με απεριόριστα εφέ και παραμορφώσεις. Παραμόρφωση στα έγχορδα και στις φωνές. Τύμπανα και πάλι τύμπανα. Θόρυβος και ψυχεδέλεια. Πρόοδος και μουσική. Ένα παλιό progressive που γίνεται μοντέρνο hardcore. Μια tribal κατάσταση που καταλήγει σε sludge περάσματα. Ένα ψυχεδελικό rock που καταλήγει σε θόρυβο. Όλα όμορφα και απολύτως ταιριαστά με τους Χιλιανούς που ακολούθησαν. Όμορφο ζέσταμα, καλή επιλογή μπάντας, όμορφη παρουσία, εξαιρετική μουσική.

Kooba Tercu

Κάπως έτσι, φτάσαμε στην ώρα να υποδεχθούμε τους Χιλιανούς. Νομίζω πως δεν γνωρίζω άλλη μπάντα από τη χώρα τους. Η μονοτονία και η σταθερότητα του beat που διέκρινα στους δίσκους τους δεν έλειπε και από τη ζωντανή τους εμφάνιση. Ρυθμός χορευτικός, μέσα από ένα φανταστικό μπάσο που σε κρατούσε συνεχώς σε μια χορευτική διάθεση. Ηλεκτρονικοί ήχοι πίσω από τα τύμπανα, πολύ πιο πίσω από το μπάσο, δεμένοι με σκόρπιες νότες της κιθάρας και φευγάτα φωνητικά.

Follakzoid

Psych rock και krautrock, σε synth pop βάση με shoegaze κατάλοιπα. Όλα αυτά μαζί; Κι όμως ναι. Ο ήχος ήταν εξαιρετικός. Η διάθεση τους ψηλά. Ο κόσμος αντιδρούσε και κουνιόταν ασταμάτητα στον ρυθμό τους. Οι καπνοί και το σκοτάδι ταίριαζαν απόλυτα με τα κομμάτια. Διαστημικό space rock σε ένα κατασκότεινο τοπίο.

Follakzoid

Η τριάδα ήταν αρκετά στατική επί σκηνής. Μερικές φορές έδειχναν και έδιναν το κάτι παραπάνω, αλλά όχι τίποτα φοβερό. Σκόρπιες κινήσεις με τα χέρια, αλλά αρκετά θεατρικές. Απλανές βλέμμα προς τον κόσμο και μερικά ξεσπάσματα. Τα κρεσέντο τους, αν και λιγοστά, ήταν φανταστικά. Όταν ανέβαζαν την ένταση και τον θόρυβο, ειλικρινά εξυψώνονταν. Έκλεινες τα μάτια και αργά ακολούθαγες τον σταθερό έως μονότονο ρυθμό τους, μέχρι να ξεφύγεις κι εσύ μαζί με την κιθάρα, το δυνάμωμα στα τύμπανα και τον θόρυβο που ακολουθούσε.

Follakzoid

Μπορούσαν να συντρίψουν τα πάντα σε κάθε τους ανέβασμα. Οι αισθήσεις στο αποκορύφωμα. Ξεκάθαρα πιο δυνατοί και άμεσοι ζωντανά απ' ό,τι στους δίσκους τους. Μια εμπειρία αλλιώτικη. Ένα live που σε πήγαινε στ’ αστέρια ή καλύτερα, σου έφερνε τ’ αστέρια μπροστά σου. Δεν γνωρίζω πόσοι θέλησαν να έρθουν, αλλά το ακύρωσαν τελευταία στιγμή. Κρίμα πάντως, γιατί και το συγκρότημα άξιζε να το δεις και εσύ θα έφευγες απόλυτα ικανοποιημένος σαν όλους εμάς.

Φωτογραφίες: Ιωάννα Κίτρου

SETLIST

Electric
9
Earth
Feuerzeug
-
Trees

  • SHARE
  • TWEET