Everlast, Κατερίνα Ντούσκα @ Gazarte, 22/11/14

Μια βραδιά ιστοριών από έναν ιδιαίτερο καλλιτέχνη

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 24/11/2014 @ 19:10
O Everlast δεν είχε εκτιμηθεί ιδιαιτέρως τον Ιούλιο του 2012, όταν και εμφανίστηκε στο Rockwave Festival, με τον ίδιο όντως να μην είναι και στην καλύτερή του φόρμα και με τις συνθήκες να μην είναι οι πλέον ταιριαστές για το στυλ του. Ευτυχώς για αυτόν και για όσους θαυμάζουν το έργο του ο Everlast επέστρεψε για δύο βραδίες ιδιαίτερου χαρακτήρα σε Θεσσαλονική και Αθήνα. Οι εμφανίσεις του Αμερικανού καλλιτέχνη έφεραν την ταμπέλα «acoustic» και βασίστηκαν στο άλμπουμ "Life Acoustic" του 2013 όπου γνωστά και μη κομμάτια του αποδόθηκαν σε ακουστικές εκτελέσεις.

Το Gazarte είχε γεμίσει όταν στις 22:05 προς έκπληξή μας δεν ανέβηκε στην σκηνή του ο Everlast αλλά η Ελληνίδα τραγουδίστρια Κατερίνα Ντούσκα με τη συνοδεία ενός κιθαρίστα. Ευχάριστη προσθήκη, αλλά πιθανότατα και τελευταίας στιγμής καθώς σε ματιά που είχα ρίξει στην ιστοσελίδα του χώρου για το συγκεκριμένο event δεν είδα πουθενά το όνομά της αλλά εκ των υστέρων διαπίστωσα πως είχε γνωστοποιηθεί μέσω Facebook τουλάχιστον.

Κατερίνα Ντούσκα

Αναμφισβήτητα η Ντούσκα έχει καλή φωνή και παρουσία γενικώς αλλά ίσως να χρειάζεται να δουλέψει και λίγο το «χρώμα» της φωνής της ώστε να μην είναι «καρμπόν» οι ερμηνείες της. Υπό αυτά τα πλαίσια, μας παρουσίασε κάποια κομμάτια που έχει ετοιμάσει για το άλμπουμ της καθώς και μια όμορφη διασκευή του "Do I Wanna Know?" των Arctic Monkeys.

Λίγο μετά τις 22:30 έκανε την εμφάνισή του και ο Everlast, για τον οποίο είχαμε πληροφορηθεί πως «ψηνόταν» στον πυρετό όλη την ημέρα κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε να προβεί σε ακύρωση της συναυλίας. Μαζί του, πίσω από τα keyboards ο Bryan Velasco συμπλήρωνε το λιτό σχήμα που είδαμε προχθές το βράδυ στο Gazarte. Κι αν πριν δύο χρόνια στο Rockwave ο Everlast ήταν απλή αναφορά στο «φύλλο αγώνος», σίγουρα δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για αυτά που έπραξε στην σκηνή του Gazarte.

Everlast

Καλλιτέχνης ειδικής χροιάς ο Everlast, ενδεχομένως να μην έχει τη συνθετική δύναμη που έχουν ομοεθνείς του κολοσσοί όπως ο Springsteen π.χ. αλλά αν μη τι άλλο έχει καταφέρει να πατήσει πάνω στην παράδοση που αυτοί έχουν δημιουργήσει και να είναι ένας ιδιαίτερος songwriter και storyteller ταυτοχρόνως. Κι αν κάτι έκλεψε την παράσταση στο Gazarte ήταν μεν και η ιδιαίτερη ερμηνεία του (και οι «πινελιές» του Velasco) αλλά κυρίως το πόσο όμορφες ακούστηκαν όλες αυτές οι urban ιστορίες που μας διηγήθηκε.

Everlast

Μια από αυτές ήταν το εναρκτήριο "Gaza City Blues" που άνοιξε το set του, κομμάτι εμπνευσμένο από τα φετινά γεγονότα στη Γάζα, το "Long Time" που έβαλε και το κοινό στο παιχνίδι, το "Black Jesus", φυσικά το "What It's Like" αλλά και η διασκευή του "Folsom Prison Blues" του Johnny Cash. Την πιο αποθεωτική αποδοχή, αναμενόμενα, την κέρδισε το "Put Your Lights On" το οποίο αν και σπουδαία σύνθεση εν τούτοις έμοιαζε σαφώς πιο φτωχό χωρίς την κιθαριστική επένδυση που του είχε «ράψει» ο Carlos Santana στο "Supernatural".

Everlast

Με τον Everlast να είναι πλέον 45 χρονών και ελαφρώς γερασμένος εμφανισιακά λόγω των προβλημάτων υγείας που έχει (αν και στη ένδυση του αιώνιος έφηβος με βερμούδα και Air Jordan παπούτσια...), το ακούστικο στυλ με το οποίο τον απολαύσαμε να εμφανίζεται στο Gazarte ίσως και να είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος να συνεχίσει την καριέρα του, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην κιθαριστική του τραγουδοποιϊα αφού το συνθετικό έργο που έχει παράξει υπό αυτά τα δεδομένα μόνο αμελητέο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Everlast

Υ.Γ. Όχι το "Jump Around" δεν παίχτηκε, ουτε κανονικά ούτε ακουστικά και κυρίως δεν έλειψε σε κανέναν...
SETLIST

Gaza City Blues
Friend
Gone For Good
Today (Watch Me Shine)
Little Miss America
Love For Real
Black Coffee
Long Time
Saving Grace
Anyone
My Medicine
Weakness
Black Jesus
Lonely Road
Stone In My Hand
What It's Like
Folsom Prison Blues

Encore:
Put Your Lights On
White Trash Beautiful

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET