Electric Litany, Melentini / The Running Blue Trio @ Gagarin205, 30/11/14

...electric litany... όνομα και πράγμα

Από τους Γιάννη Κοτζιά, Τόνια Πετροπούλου, 03/12/2014 @ 11:05
Όταν τον Μάρτιο του 2012 έβγαινα από το Gagarin205 εκστασιασμένος από τη «θεία λειτουργία» των Electric Litany δεν θα πίστευα πως θα έπρεπε να περνούσαν δυόμιση χρόνια μέχρι να είχα ξανά την ευκαιρία να τους δω από την στιγμή κιόλας που ήταν μπάντα ελληνικής (κυρίως) προέλευσης. Μεγάλη ήταν και η απογοήτευσή μου όταν ακύρωσαν την προγραμματισμένη τους εμφάνιση στο Up Festival στα Κουφονήσια το καλοκαίρι που μας πέρασε, στερώντας μας μια μοναδική ευκαιρία να τους δούμε σε ένα απίστευτης ομορφιάς σκηνικό. Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός πως η βάση της μπάντας είναι στην Αγγλία συν το ότι απασχολήθηκαν αρκετά με τη δημιουργία του "Enduring Days You Will Overcome" δικαιολογούν τη συναυλιακή απουσία τους. Αυτήν την απουσία θέλησαν να καλύψουν με μια mini περιοδεία με τέσσερις σερί βραδιές σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πάτρα και Αθήνα. (Γ.Κ.)

Η Melentini με το Τhe Running Blue Trio προετοίμασε απολύτως επιτυχημένα το έδαφος, δημιουργώντας ένα κλίμα ατμοσφαιρικής λιτανείας. Η σκοτεινή και θεατρική avant-garde pop της, απογειώθηκε με τη συνοδεία τσέλου και φαγκότου. Μας παρουσίασε υλικό απ' το άλμπουμ της, "Εxplosions Around, The Desert Inside", αλλά και μια κλεφτή ματιά από το επερχόμενο που είναι ακόμα «στα σκαριά». Το ταλέντο της πληθωρικό. Ξεχείλισε τόσο ερμηνευτικά όσο και στα πλήκτρα στο "Almond Tree", ενώ η ερμηνεία της στο "Abyss" ήταν ανατριχιαστική. Μια καλλιτέχνιδα που σίγουρα ξεχωρίζει απ' την μάζα και προτιμά να αφήνει την μουσική της να μιλάει εκ μέρoυς της. Αναζητήστε την. (Τ.Π.)

Έχοντας ως μέτρο σύγκρισης την προαναφερθείσα συναυλία του 2012, ομολογώ πως οι προσδοκίες μου για το βράδυ της Κυριακής ήταν στο «ταβάνι». Οι Electric Litany ήταν εκεί (σε ένα μισογεμάτο Gagarin205...) για μας εκπληρώσουν αυτές τις προσδοκίες στο έπακρο. Η δυναμική της μπάντας στο live, όπως είχα επισημάνει και τότε, δεν έγκειται στο γεγονός πως έχει σπουδαίο υλικό να παρουσιάσει, αλλά στο ότι καταφέρνει να το προσφέρει με άφθαρτο τρόπο στο κοινό αυτό το υλικό και συγχρόνως να του προσδώσει τον απαραίτητο αυθορμητισμό που μια καλή μπάντα οφείλει να έχει σε μια συναυλία.

Electric Litany

Υπό αυτά τα πλαίσια, τα νέα στοιχεία που ακούσαμε στην φετινή τους δισκογραφική προσπάθεια και που φέρουν και τις πινελιές του Alan Parsons, ήταν παρόντα στη συναυλία στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους: τα ψηφιακά στοιχεία του "Silence", ο παραδοσιακός ήχος του "The Soul Remembers Everything", το ατελείωτο τζαμάρισμα του "Enduring Days You Will Overcome" που έκλεισε και το live. Σε απόλυτη αρμονία φυσικά και τα κομμάτια από το "How To Be A Child & Win The War" με το "Tear" να είναι δικαιολογημένα μία από τις καλύτερες στιγμές και αυτού του live.

Electric Litany

Ο ταπεινός χαρακτήρας του Μίαρη πιθανότατα απεχθάνεται τα εγκωμιαστικά σχόλια που τον έχουν αποδέκτη, αλλά δεν μπορώ να μην σταθώ ιδιαιτέρως σε αυτόν και στο πόσο ιδιοφυής μουσικός φάνταζε (και είναι βασικά) επί σκηνής χάρις στην απόκοσμη ερμηνεία του αλλά κυρίως στο ότι είναι ένας κιθαρίστας που αυτός ορίζει τα όρια της κιθάρας και όχι η κιθάρα τα δικά του. Παράλληλα, με λιτό και όχι ιδιαιτέρως συγκροτημένο τρόπο ομολογουμένως έκανε και τα κοινωνικά του σχόλια, αφιερώνοντας παράλληλα το εξαιρετικά διασκευασμένο "Νύχτωσε Χωρίς Φεγγάρι" στον Νίκο Ρωμανό, αστειευόμενος (;) εκ των υστέρων πως δεν πρόκειται να τον ακούσουμε ξανά να τραγουδάει ελληνικά.  Θα ήταν άδικο βέβαια να υμνήσουμε τον Μίαρη χωρίς να αναφερθούμε στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας: στην πολύπλευρη δουλειά που κάνει στα πλήκτρα ο Benjamin Prince και στο καλοκουρδισμένο rhythm section των Μαυρομματάκη / Simic.

Electric Litany

Έχοντας παρευρεθεί σε πολλές συναυλίες, αυτό που έχω εισπράξει από τους Electric Litany στις δύο εμφανίσεις τους στο Gagarin205 το 2012 και φέτος μπορώ να πω με σιγουριά πως ξεπερνάει ως εμπειρία πολλές live στιγμές κάποιων γνωστότερων ξένων συγκροτημάτων που έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας. Το επόμενο ραντεβού ελπίζω όχι σε δυόμιση χρόνια... (Γ.Κ.)
SETLIST

Intro
Silence
Hold Fast To Dreams
Home
The Soul Remembers Everything
Vanish
The Dunes
Betrayal Of The Lamenting Circles
Feather Of Ecstasy
The Roses Came
Empty Sea
(Ακυκλοφόρητο)
A Time (Never Be Late)
Νύχτωσε Χωρίς Φεγγάρι
Tear

Encore:
Enemy
You Make Me Feel
Name
Enduring Days You Will Overcome

Φωτογραφίες: Βασιλική Κοτζιά
  • SHARE
  • TWEET