Dub FX feat. Flower Fairy & Cade @ Principal Club Theater (Θεσσαλονίκη), 21/10/11

Από τον Γιάννη Βόλκα, 24/10/2011 @ 14:34
Με αφετηρία τη μακρινή Μελβούρνη, ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη και καθιερώθηκε ως κορυφαίος street artist, παρουσιάζοντας το υλικό του στους περαστικούς. Τώρα πλέον γεμίζει με ευκολία τα venues των πόλεων που επισκέπτεται, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει αλλάξει κάτι στην προσωπικότητα του. Η Ευρώπη υποκλίθηκε στην μαγεία του Benjamin Stanford!



Με όπλο τη φωνή του, το κορυφαίο beatboxing και τη γνώση της μουσικής τεχνολογίας, ο Dub FX πρόσφερε και στη Θεσσαλονίκη ένα μοναδικό show. Ηχογραφώντας λούπες ζωντανά και παραμορφώνοντάς τις με άπειρα effects, δημιουργούσε το κατάλληλο περιβάλλον για τη φωνή του. Χωρίς ιδιαίτερους μουσικούς περιορισμούς και με κοινό παρανομαστή την προσπάθεια του να κάνει το κοινό να χορέψει, κινούταν από dubstep σε hip-hop (με τη βοήθεια του Cade). Το κοινό, ενθουσιασμένο, ανταποκρινόταν σε κάθε κίνηση, ενώ χωριζόταν σε αυτούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν την τεχνική του Stanford και σε αυτούς που απλά ήθελαν να διασκεδάσουν.

Στο πλευρό του Dub FX, συντροφιά του στο δρόμο και τη ζωή, η Flower Fairy, δεν εγκατέλειψε τη σκηνή καθ' όλη τη διάρκεια του set. Εξίσου ενεργητική, ανέλαβε να γεμίσει τον ήχο με τα φωνητικά της, ενώ δε σταμάτησε λεπτό να χορεύει και να ξεσηκώνει τον κόσμο. Ευχάριστη παρουσία επί σκηνής, λίγο πιο ντροπαλή από τον Stanford, που δεν έχανε ευκαιρία να δείχνει την αγάπη του για τη σύντροφό του.



Κορυφαίες στιγμές της βραδίας τα κομμάτια από το δίσκο "Everythinks A Ripple". Το σκοτεινό "Society Gates", τα πιο γνωστά "Sooth Your Pain" και "Love Someone", καθώς και τα "Flow" και "Wandering Love", από τα οποία όμως δυστυχώς απουσίαζε το σαξόφωνο του Mr. Woodnote. Εκτός από τα δικά του κομμάτια ακούσαμε και ορισμένα από το δίσκο της Flower Fairy, "Nyrsery Gryme", τα οποία ταίριαξαν απόλυτα, αφού υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσής τους είναι και εδώ ο Dub FX.

Την πανέμορφη ατμόσφαιρα έπρεπε, λίγο πριν την λήξη της βραδιάς, να χαλάσει ομάδα του κοινού. Κατάλοιπα μπουζουξίδικων συνηθειών το να ανεβαίνεις στη σκηνή κατά την ώρα εμφάνισης ενός καλλιτέχνη. Ολα τα stages δεν είναι πίστες και κάποτε πρέπει να το καταλάβουμε αυτό στην Ελλάδα, δείχνοντας περισσότερο σεβασμό στο υπόλοιπο κοινό, αλλά κυρίως στον performer.



Φυσικά, το εν λόγω σκηνικό δεν ήταν αρκετό για να καταστρέψει την εμφάνιση του Dub FX. Οι πρόσφατοι dubstep πειραματισμοί του "A Crossworlds" δε με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, αφού, κατά την προσωπική μου άποψη, το παλιότερο υλικό βγάζει ένα πολύ ομορφότερο συναίσθημα. Εξακολουθεί να είναι όμως ένας αξιόλογος και ιδιαίτερος μουσικός, με μοναδικές ζωντανές εμφανίσεις.

Το ελληνικό κοινό έδειξε την αγάπη του προς τον Αυστραλό καλλιτέχνη, επιδεικνύοντας (με ελάχιστες εξαιρέσεις) μια πρωτοφανή ανοιχτόμυαλη μουσική πλευρά. Ο Benjamin Stanford, από την άλλη, κάλυψε με το παραπάνω τις υψηλές προσδοκίες μας και έτσι ήδη ανυπομονούμε να τον ξαναδούμε στη χώρα μας σε κάποιο venue ή ακόμα καλύτερα σε κάποια πλατεία, όπου είναι και το φυσικό του περιβάλλον.

Setlist:

I Never Made It
Gingerbread Man
Step On My Trip
Wandering Love
Sooth Your Pain
Society Gates
Hip-Hop pt.1
Free My Soul
Flow
Time Will Tell
No Rest For The Wicked
ABC
Love Someone
-----------------------
Fly With Me

Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET