Dub Inc. live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 21-22/02/14

Οι συναυλίες των Dub Inc. είναι κάτι παραπάνω από αυτό που υποδηλώνει η λέξη. Είναι περισσότερο ένα πάρτι που ξεκινάει από το πρώτο λεπτό και διαρκεί καθ' όλη την εμφάνισή τους

Από τους Άλκη Κοροβέση, Γιάννη Βόλκα, 24/02/2014 @ 12:25
Dub Inc., Los Dos O Mas @ Gagarin 205, 21/02/14

Είχα ακούσει ότι οι συναυλίες των Dub Inc. είναι κάτι παραπάνω από αυτό που υποδηλώνει η λέξη. Είναι περισσότερο ένα πάρτι που ξεκινάει από το πρώτο λεπτό και διαρκεί καθ' όλη την εμφάνισή τους. Μια εμπειρία, που όπως διαπίστωσα, συγκρίνεται μόνο με αντίστοιχες των Gogol Bordello και Manu Chao. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που επέλεξα να παραβρεθώ στο Gagarin την Παρασκευή βράδυ αν και δεν είχα ιδιαίτερες -μέχρι εκείνο το βράδυ- σχέσεις με το γαλλικό συγκρότημα, το οποίο έχει αποδειχθεί αρκετά δημοφιλές στο ελληνικό κοινό. Το κράμα reggae, dub, rap τους έχει πολυάριθμους φίλους στην Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το sold out της συναυλίας.

Μπαίνοντας, λοιπόν, στο Gagarin λίγο μετά τις 21:00, υπό τους ήχους των dj mCurtis και Cheese Royale, οι οποίοι θα έκλειναν και την βραδιά, βρήκα μια καλή θέση στον εξώστη, πίσω από τον ηχολήπτη. Ίσως η καλύτερη δυνατή επιλογή από άποψη οπτικοακουστικού αποτελέσματος.

Κατά τις 21:30 βγήκαν στην σκηνή οι Αιγιώτες Los Dos O Mas, στο ίδιο μήκος κύματος της βραδιάς κλίνοντας λίγο προς πιο latin ρυθμούς και με μια πιο funk διάθεση, δεν μας κράτησαν απλώς συντροφιά για το υπόλοιπο 40-λεπτο, αλλά μας ζέσταναν για τα καλά και κέρδισαν το κοινό, παίζοντας κυρίως δικά τους κομμάτια αλλά και μια διασκευή στο "Clint Eastwood" των Gorillaz.

Γύρω στο εικοσάλεπτο διήρκησε η αναμονή, η οποία και έληξε με την εμφάνιση της πενταμελούς μπάντας που πλαισιώνει τους δυο τραγουδιστές των Dub Inc.. Υπό τους ήχους του "Tout Ce Qu'Il Veulent" ο Hakim βγήκε πρώτος στη σκηνή, ενώ ακολούθησε και ο Aurelien όταν μπήκε και αυτός με τη σειρά του στο κομμάτι. Ο εξαιρετικός ήχος και η ανεβασμένη διάθεση του σχήματος με τους δυο frontmen προμήνυαν μια δυνατή βραδιά.

Μια βραδιά, η οποία βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις δυο τελευταίες δουλειές του γαλλικού σχήματος, το πιο πρόσφατο "Paradise" και το "Hors Controle" του 2010. Ξεχωριστές στιγμές αποτέλεσαν το «κουτσουρεμένο» "Day After Day" και το "Rudeboy" με τα απαραίτητα sing-along από το κοινό, ενώ και οι αντιδράσεις σε πιο καινούργια κομμάτια όπως τα "Revolution", "Better Run" και "Paradise" απέδειξαν ότι υπάρχει ισχυρός, ενεργός πυρήνας οπαδών του σχήματος στην Ελλάδα. Στο "Chaines", κατά τη διάρκεια του οποίου έσβησαν τα φώτα, ο Aurelien ζήτησε από όλους να ανάψουν αναπτήρες και κινητά δημιουργώντας έτσι μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ενώ η συμμετοχή του κόσμου κορυφώθηκε στο "Sounds Good", όπου Aurelien και Hakim ανέλαβαν να καθοδηγήσουν ένα μέρος του κοινού σε ένα μικρό διαγωνισμό τραγουδιού και «χορού», με άτυπο νικητή τον Hakim και την ομάδα του.

Στην 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου που κράτησε το party στο οποίο ήμασταν προσκεκλημένοι, δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή χαλάρωσης, με τους χαρισματικούς τραγουδιστές των Dub Inc. να ξεσηκώνουν διαρκώς το κοινό, να έχουν συνεχή επαφή και να αποδεικνύουν τις φωνητικές τους ικανότητες σε σημεία, καλύτερα και από το studio. Η ιδιαίτερη και χαρακτηριστική χροιά του Aurelien σε συνδυασμό με την εξαιρετικού εύρους ανατολίτικη φωνή του Hakim συνέθεταν, μαζί με το συμπαγές και δεμένο ορχηστρικό σύνολο, το τρίπτυχο επιτυχίας του σχήματος, το οποίο και μας παρουσίασαν αυτούσιο επί σκηνής, τραγουδώντας υπέρ της ισότητας, της ελευθερίας, κόντρα σε κάθε μορφή βίας και εξουσίας.

Η κίνηση του κόσμου να εξαντλήσει τα εισιτήρια του συγκεκριμένου live, απέδειξε την δίψα του για μια νότα αισιοδοξίας που η reggae μουσική, αλλά και το ιδιαίτερο μουσικό είδος των Dub Inc. μπορεί να προσφέρει στον καθένα. Ήταν μια συναυλία που είχε λείψει στους φίλους του σχήματος, μιας και είχαν να έρθουν από το 2010, ενώ η εντύπωσή μου ήταν ότι δεν υπήρχε κάποιος που να μην έφυγε ικανοποιημένος και λίγο πιο χαρούμενος από το Gagarin την Παρασκευή το βράδυ.
SETLIST

Intro
Tout Ce Qu'Ils Veulent
Monnaie
Dos A Dos
Chaque Nouvelle Page
Metissage
Paradise
Laisse Le Temps
Bang Bang
Galerer
Better Run
Murderer
Day After Day
My Freestyle
They Want

Encore:
Fils De
Revolution
Chaines
Rudeboy
Sounds Good

Άλκης Κοροβέσης



Dub Inc., The Bionics, Selector Rastayouth @ Fix, 22/02/14

Οι Dub Incorporation (πλέον Dub Inc.) είναι ίσως το καλύτερο dub / reggae συγκρότημα της σύγχρονης παγκόσμιας σκηνής. Το έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν και κάθε επίσκεψή τους στην χώρα μας έρχεται να το επιβεβαιώσει. Πιστοποιημένη μουσική ποιότητα και ταυτόχρονα εγγυημένη διασκέδαση για τους παρευρισκόμενους οι οποίοι από ότι φαίνεται συνεχίζουν να αυξάνονται στις ζωντανές εμφανίσεις του σχήματος από το Saint-Ιtienne. Αποτέλεσμα της συνέπειας των οπαδών και της αυξημένης ζήτησης, η μεταφορά της συγκεκριμένης συναυλίας από το Block33 στο γειτονικό Fix. Οι εμφανίσεις των Dub Incorporation ανέκαθεν γέμιζαν τα αντίστοιχα venues αλλά αυτή την φορά η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Φτάνοντας στο Fix, ενημερωθήκαμε ότι η προβολή του ντοκιμαντέρ "Rube Boy Story" του Kamir Meridja δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί στον συγκεκριμένο χώρο. Οι ενδιαφερόμενοι πάντως έχουν την δυνατότητα να το προμηθευτούν από την επίσημη σελίδα του συγκροτήματος ώστε να ενημερωθούν για ορισμένα στοιχεία που έχουν «ξεφύγει» από τα φώτα της δημοσιότητας. Επίσης αναμένεται ανακοίνωση προβολής του φιλμ με ελεύθερη είσοδο σύντομα.

Έτσι, την βραδιά άνοιξε ο Selector Rastayouth, με τους Bionics να ακολουθούν. Οι Θεσσαλονικείς με μέλη των One Drop Forward και συμμετοχές σε διάφορα σχήματα της πόλης μας για 45 λεπτά πρόσφεραν rock, trip-hop και reggae συνθέσεις μέσα από το δικό τους πρίσμα. Άνοιξαν με το "Breathe" των Pink Floyd, συνέχισαν με Massive Attack, The White Stripes, Sublime, Alborosie, Bob Marley μεταξύ άλλων για να κλείσουν με το "Crosstown Traffic" του Hendrix. Μέσα σε ευχάριστο κλίμα, ζέσταναν την ατμόσφαιρα για το party που θα ακολουθούσε.

Party το οποίο έγινε ξεκάθαρο από τα πρώτα δευτερόλεπτα που οι Dub Inc. πάτησαν το πόδι τους στη σκηνή του Fix. Πλήθος κόσμου να χοροπηδά υπό τους ήχους του εναρκτήριου "Tout Ce Qu'Ils Veulent" και την καθοδήγηση του ντουέτου Bouchkour / Komlan. Με τεράστια συναυλιακή και φεστιβαλική εμπειρία, οι δυο frontmen δεν άφησαν το κοινό να πάρει ανάσα. Οι παρευρισκόμενοι αν και έκαναν τα δικά τους διαλείμματα έδειξαν να απολαμβάνουν εξίσου τις παλιότερες επιτυχίες αλλά και τα πρόσφατα "Paradise" και "Better Run" κατάλληλα κομμάτια για sing-along.

Για μια ώρα και σαράντα λεπτά, μερικές από τις πολλές καταπληκτικές συνθέσεις των Γάλλων πέρασαν διαδοχικά από μπροστά μας. "Day After Day", "My Freestyle", "Murderer" και ένα Fix γεμάτο χαμόγελα. Δυστυχώς όμως κάπου στα μέσα της βραδιάς, ο Bouchkour έδειξε φανερά σημεία κόπωσης με αποτέλεσμα να αποχωρεί όλο και συχνότερα από την σκηνή αφήνοντας τα ηνία στον ακούραστο Komlan o οποίος δεν παρέλειπε να αναφέρει συνεχώς ότι πρόκειται για την καλύτερη εμφάνιση των Dub Inc. στη Θεσσαλονίκη. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού δεν έδειξε να ενοχλείται, είναι γνωστό ότι η μαγεία του συγκροτήματος βρίσκεται στον συνδυασμό φωνητικών των δυο αντρών όπου ο Komlan δίνει κυρίως τον ρυθμό ενώ ο Bouchkour χρωματίζει τις συνθέσεις με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του.

Έστω και με αυτό τον τρόπο, η βραδιά εξελισσόταν με τον αναμενόμενο ευχάριστο τρόπο, τεράστιες ποσότητες ενέργειας και ξέφρενο χορό. Φυσικά δεν έλειψαν ορισμένες αναφορές κατά των «ηγετών» των κρατών και κάθε είδους ρατσισμού, απαραίτητες για να μην ξεχνά ο κόσμος ότι η μουσική αυτή δεν δημιουργήθηκε αποκλειστικά για διασκέδαση. Λίγο πριν το κλείσιμο της βραδιάς, το "Rudeboy" δημιούργησε φυσικά πανικό, ο οποίος συνεχίστηκε στο "Sounds Good" κυρίως λόγω του έξυπνου παιχνιδιού όπου Bouchkour και Komlan μοίρασαν το κοινό στην μέση ώστε να φωνάξουν διαδοχικά την ιαχή «Thessaloniki's On Fire Now».

Δεν θα μπω στην διαδικασία να συγκρίνω και να αναρωτηθώ αν αυτή ήταν πραγματικά η καλύτερη εμφάνιση των Dub Incorporation στην Θεσσαλονίκη. Το σημαντικό είναι ότι βραδιές σαν αυτές αποτελούν διαφήμιση για την dub / reggae σκηνή προσελκύοντας περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με την μουσική αυτή.
SETLIST

Tout Ce Qu'ils Veulent
Monnaie
Dos Α Dos
Chaque Nouvelle Page
Metissage
Paradise
Laisse Le Temps
Bang Bang
Galιrer
Better Run
Murderer
Day After Day
My Freestyle
They Want

Encore:
Fils De
Revolution
Chaines
Rudeboy
Sounds Good

Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET