Death In June, Defile Des Ames, In Vein @ Modu Club, 05/10/16

The darker the sky, the brighter the stars

Από την Κέρη Καραλή, 10/10/2016 @ 11:49

Για δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια οι Death In June κατέφθασαν στην Αθήνα για να μας δώσουν το Last Europa Kiss, το βράδυ της Τετάρτης στο Modu club της οδού Κολωνού στο Μεταξουργείο.

Οι Αθηναίοι In Vein, ως τρίο, με δύο κιθάρες και το βιολί, μας υποδέχτηκαν στον φιλόξενο, μικρό χώρο του club. Με διασκευές των "Tainted Love", "Brandon Lee", "Rebel Yell", αλλά και με δικά τους κομμάτια. Η εμφάνιση του gothic-rock σχήματος, επέστησε την προσοχή στην ανάδειξη της φωνής του Ηλία, αφήνοντας όμως να χαθούν οι κιθάρες, που αποτελούν το βασικό τους όργανο και το βιολί. Έτσι, δεν κατάφεραν να αποδώσουν τον ήχο τους και να μας μεταφέρουν στον μουσικό τους κόσμο.

In Vein

Μυστικισμό και μυσταγωγία εξέπνεε η σκηνή, υπό τις φλόγες των κεριών και μιας κόκκινης δέσμης φωτός. Ο Manos Six (κιθάρα, φωνή, ex-Defile Des Ames, Skull & Dawn) ανέβηκε στη σκηνή προετοιμασμένος για μια μουσική ιστορία ενθυμήσεων του μοναδικού δίσκου των Defile Des Ames, "Lust 'n' Stone" (2008). Με τους Ιλιάνα Κορέτση στο τσέλο και τον Sean Ragon των Cult Of Youth στα κρουστά, ο Manos Six αφιέρωσε την εμφάνισή τους στα αρχικά μέλη των Defile Des Ames, που ανακατεύονταν εκείνο το βράδυ με το κοινό ξαναπαίζοντας ό,τι μας άφησαν την περίοδο 1998-2004. Τι να πω γι' αυτήν την εκπληκτική εμφάνιση! Ανατριχιαστική και ίσως για κάποιους το highlight της βραδιάς, αφού ο πλούσιος ήχος και η εσωτερική ερμηνεία πλημμύρισαν τον χώρο. Η αναδρομή στο παρελθόν μάς πρόσφερε -μεταξύ άλλων- το υπέροχο "Mushrooms", το μη ηχογραφημένο, αλλά γνωστό από τις live εμφανίσεις τους "Twice Upon A Time", το εκστατικό "Trivial", που απετέλεσε το Nο.10 της συλλογής "Pagan Folk Und Apocalyptic Psychedelia", ενώ μάς αποχαιρέτησαν με το "August".

Manos Six

Ο Miro Snejdr στα πλήκτρα κοίταζε, παίζοντας, το σχεδόν ασφυκτικά γεμάτο μαγαζί. Με το πέρας της πιανιστικής εισαγωγής ο Douglas Pearce (P.), με την militaire εμφάνιση και τη λευκή μάσκα πήρε τη θέση του πίσω από το μικρόφωνο. Το "Life Under Siege" από το "Peaceful Snow" (2010) ήχησε και o/οι Death In June χαιρέτησαν το αθηναϊκό κοινό. Κιθάρα, κρουστά και η μαγική φωνή του Douglas P. επιδόθηκαν σ’ ένα ειρωνικό παιχνίδι με το κοινό. Στο πρώτο μέρος, η απουσία του John Murphy (τύμπανα), ο οποίος συμμετείχε στην προηγούμενη εμφάνισή τους στην Αθήνα, αφού «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, παρέμεινε αισθητή.

Με τo πέπλο μυστηρίου για το αν πράγματι πρόκειται για την τελευταία συναυλία Pearce και Miro συνωμοτούσαν μαζί μας διακηρύσσοντας την αινιγματική μουσική τους. Πολλοί, ίσως, θυμούνται το τέλος των live εμφανίσεων το 2005 και την επανεμφάνισή του επί σκηνής το 2011, εξ αφορμής των τριάντα χρόνων των DI6.

Death In June

Ο ήχος τους, καλύτερος από την προηγούμενη φορά, διοχέτευε δόσεις τόσο από το "Peaceful Snow", όσο και από παλαιότερους δίσκους όπως το "Burial" (1984) με το υποβλητικό "We Drive East", τα "But What Ends When The Symbol Shatter?" (1992), "Nada!" (1985), "The Rule Of Thirds" (2008). Στο δεύτερο μέρος η μάσκα έπεσε και τον ακούσαμε μόνο, συνοδεία κιθάρας, σε ένα all time classic setlist, στο οποίο συμμετείχε και το κοινό με επιλογές. Έτσι ανατριχιάσαμε με το "But What Ends When The Symbols Shutter?", στην ακουστική του version, τα "Accidental Protege", "Luther’s Army", "Hollows Of Devotion", το αριστουργηματικό "Fall Apart", "Runes And Men", "The Mourner’s Bench", "Little Black Angel".

Death In June

Φαίνεται πως ο Pearce σ' αυτήν την concept περιοδεία, επικεντρώθηκε στην αναβίωση της ουσίας της μουσικής και της στιχουργίας τους. Για ακόμη μια φορά, την καθηλωτική του παρουσία δεν ακολούθησαν οι ενορχηστρωτικές φόρμες των δίσκων, αλλά η ακουστική εκτέλεση γνωστών ή λιγότερων γνωστών tracks. Εν τούτοις, όμως, έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό, το οποίο ευχαρίστησε για την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια στην οικογένεια των DI6, να εισέλθει στον μυστικισμό της γραφής του, και στην εσωτερική μελαγχολία, απεκδυόμενο της σειρήνες της ενορχηστρωτικής ποικιλίας και πολυπλοκότητας.

Death In June

Έτσι, τον ακούσαμε το βράδυ της Τετάρτης, να μελωδεί τον πόλεμο, να αναζητεί την ειρήνη, να αρνείται τον φόβο, προτρέποντάς μας να ακούσουμε, να αισθανθούμε, να κατανοήσουμε την δυναμική των DI6, μα και του κόσμου γύρω μας. "We are the Future, this Endless War".

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com

SETLIST

Piano Intro
Life Under Siege
Wolf Rose
Peaceful Snow
We Drive East
Last Europa Kiss
The Fog Of The World
Jesus, Junk And The Jurisdiction
Accidental Protégé
The Mourner’s Bench
All Pigs Must Die
Cathedral Of Tears
Fall Apart
Giddy Giddy Carousel
The Golden Wedding Of Sorrow
The Maverick Chamber
Takeyya
Luther’s Army
He’s Disabled
To Drown A Rose
Disappear In Every Way
Hollows Of Devotion
Good Mourning Sun
She Said Destroy 
Little Black Angel
Runes And Men
But What Ends When The Symbol Shatter?
  • SHARE
  • TWEET