Cyanna Mercury, Κύριος Κ., Circassian @ Gagarin 205, 22/12/16

Αρχετυπικό rock

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 27/12/2016 @ 14:05

Το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης ανήκε δικαιωματικά στο ελληνικό rock, μιας και ο Κυανός Ερμής απηύθυνε κάλεσμα προς τους απανταχού πιστούς του να συγκεντρωθούν στον ναό του Gagarin 205 και να καλωσορίσουν τον πολυαναμενόμενο πρώτο full-length δίσκο του αγαπημένου από τις ολοζώντανες εμφανίσεις του συγκροτήματος.

Αν και οι Σειρήνες μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι πρώτοι της βραδιάς θα βρίσκονταν ήδη στη σκηνή λίγο μετά το και μισή της όγδοης βραδινής, εν τούτοις δεν τις πιστέψαμε μέχρι που το ακούσαμε με τα αυτιά μας. Δεμένοι, όμως, στο κατάρτι της κίνησης των εορτών, αργήσαμε και χάσαμε την αρχή της εμφάνισής τους.

Δέκα λεπτά πριν τις 21:00., στο -αταίριαστο με τη μουσική τους- ημίφως της σκηνής, οι Αθηναίοι Circassian έπαιζαν ήδη, τίμια και με δυναμισμό, μπροστά από το λιγοστό κοινό που πίστεψε στην ανακοίνωση των ωρών εμφάνισης. Με έναν ελληνοπρεπή, γεμάτο τσάμικα και surf τσιφτετέλια, τόσο ρυθμικό όσο και ψυχεδελικό ήχο, παρουσίασαν μέχρι τις 21:20 συνθέσεις που άνθιζαν προοδευτικά και εξελίσσονταν με μια αμεσότητα που διατηρούσε το ενδιαφέρον του «αμύητου» στο υλικό τους ακροατή.

Ωραία και καθαρά ντραμς, όπως καθαρό και δυνατό ήταν το συνολικό παίξιμό τους, που έδειξε ότι πρόκειται για μια μπάντα με εμπιστοσύνη στο υλικό της. Και πολύ καλά κάνει!

Circassian

Άμεσα -ίσως και νωρίτερα από την ανακοινωθείσα ώρα- βρέθηκε επί σκηνής ο Κύριος Κ. και, μαζί με την εκλεκτή μουσική του παρέα, μας παρουσίασε ένα βαριά ηλεκτρισμένο και καπνισμέο set, που πλησίασε πολύ τον ήχο του εξαιρετικού "Σήματα Καπνού" και αποστασιοποιήθηκε κάπως από τον ημι-ηλεκτρονικό τελευταίο δίσκο του, "40 Μέρες", ακολουθώντας υφολογικά και τους Μ. Γιαννίκιο και Αλ. Βουλγαράκη των Whereswilder, αλλά και τον Sillyboy, που πλαισίωσαν στην σκηνή τον τραγουδοποιό.

Όλοι μαζί μας θύμισαν ακόμη μια φορά ότι τα τραγούδια του ώριμου πια Κ. βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος αυτού που καλείται 'ελληνόφωνο rock' - σίγουρα, δε, πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ελληνόφωνη σκηνή.

Κύριος Κ.

Το γεγονός ότι και πάλι οι λέξεις δεν μας ξένισαν διόλου -αντιθέτως πέτυχαν αυτό που οφείλει η μητρική, να αισθανθούμε δηλαδή εντονότερη την ταύτιση- είναι απόδειξη του ισχυρισμού μου, σε μια εποχή σήψης του rock που μιλάει ελληνικά. Σοκαριστικά καλές κιθάρες και η γνώριμη πλέον ωμή ενέργεια στην ερμηνεία, σε ένα 40λεπτο που μας κάνει να τρέξουμε προς τις 13 του Γενάρη.

Κύριος Κ.

Setlist: "Αφηρημένο Έργο" / "40 Μέρες" / "Ελατήρια" / "Περιττό Να Μου Πεις" / "Σήματα Καπνού" / "Από Βέσπα" / "Μελό" / Νέο Τραγούδι ("Έχει Ο Ουρανός Κονσέρτα")

Λίγο μετά τις 22:30 και την αποχώρηση του Θοδωρή Κοντάκου, τα ηνία της βραδιάς πήραν για ακόμη μια φορά οι Cyanna Mercury και από το πρώτο τραγούδι μας έσπρωξαν με ορμή μέσα στην πύλη που οδηγούσε σε μια άλλη εποχή, παγανιστική και σκοτεινή. Από τη σκηνή πέρασαν άλογα άγρια, τρελλοί, απόντες πατέρες, η Λίλιθ και άλλα δαιμόνια, ερπετά και πτερόεντα, όλα χορεύοντας στους ρυθμούς των Aφών Sid και τα τραγούδια του νέου τους δίσκου, "Archetypes".

Cyanna Mercury

Το ότι πρόκειται για μια πολύ καλά προβαρισμένη και συνεκτική μπάντα είναι πλέον γνωστό, αλλά κάθε φορά εκπλήσσει η καθαρότητα του ήχου των Cyanna Mercury και η έκταση της φωνής του Spyrea, που βρέθηκε σε πολύ καλή βραδιά και με την ένταση της ερμηνείας του αποσβόλωσε το -γεμάτο πλέον- Gagarin.

Cyanna Mercury

Το setlist σωστά επικεντρώθηκε στα τραγούδια του δίσκου, αλλά στο encore, που ακολούθησε τις ευχαριστίες στους συντελεστές της νέας κυκλοφορίας, χώρεσαν και η διασκευή στο "The Four Horsemen" των Aphrodite’s Child, το αγαπημένο του κοινού "Dirty Things", αλλά και τα "San Quentin" και "I Am Cannibal", «τραγούδια από μια άλλη ζωή» του φτερωτού θεού.

Cyanna Mercury

Ο κόσμος γνώριζε καλά μελωδίες και στίχους γι' αυτό και συμμετείχε τόσο ενεργά, πράγμα σπανιότατο σε παρουσίαση δίσκου. Φάνηκε καθαρά ότι οι μπάντες που επενδύουν στα live και αποφασίζουν να παρουσιάζουν ζωντανά τα τραγούδια τους στο κοινό προτού τα συμπεριλάβουν σε κάποιον δίσκο, μόνο κέρδος έχουν. Ακόμη και όταν πρόκειται για έναν από τους καλύτερους made in Greece δίσκους της χρονιάς...

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής

SETLIST

Horse Dark As Night
The Lunatic
Ode To The Absent Father 
Lilith
If We Were Blind
Nothing We Can Do
Snake
There Will Be A Time

Encore:

Τhe Four Horsemen (Aphrodite’s Child διασκευή)
All The Dirty Things
San Quentin
I Am Cannibal

  • SHARE
  • TWEET