Clutch, Planet Of Zeus live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 13-14/07/13

«Το επόμενο καλοκαίρι δεν θα υπάρχει κλειστός χώρος να χωρέσει τον κόσμο τους»

Από τους Χρήστο Καραδημήτρη, Γιάννη Βόλκα, 15/07/2013 @ 12:33
14/07/13 - Entertainment Stage, Αθήνα

Τρίτο στα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια που οι Clutch εμφανίζονται σε έναν κλειστό χώρο της Αθήνας για να τεστάρουν τη στατικότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, αποδεικνύοντας πως ως κοινό έχουμε κάποιους «εκλεκτούς», τους οποίους έχουμε επιλέξει να στηρίζουμε και πως καμιά φορά επιδεικνύουμε καλό γούστο στις επιλογές μας αυτές.

«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα τα δίνει όλα για τους Clutch και ανυπομονούμε να ερχόμαστε όσο το δυνατόν πιο συχνά!», μας έλεγε τον περασμένο Μάρτιο ο Neil Fallon στη συνέντευξη που μας παραχώρησε λίγο μετά την κυκλοφορία του "Earth Rocker", ενός άλμπουμ που ενθουσίασε σχεδόν όλους τους οπαδούς τους και δε θα μπορούσε παρά να τους φέρει εκ νέου στα μέρη μας για μια συναυλία.

Τα απανωτά sold out, που οδήγησαν την πραγματοποίηση του live σε ένα χώρο «ξένο» για τους περισσότερους, είχαν ήδη δημιουργήσει το απαιτούμενο hype και σε αυτό προστέθηκαν οικειοθελώς οι Planet Of Zeus ή αλλιώς «οι δικοί μας, εγχώριοι Clutch» προμηνύοντας μια επική συναυλιακή βραδιά. Κι αν η αναγκαστική αλλαγή ημερομηνίας υπήρξε για αρκετούς ανασταλτικός παράγοντας, αυτό δεν κατάφερε τελικά να πτοήσει τους (πιθανότατα πάνω από 2.000) παρευρισκόμενους να αποθεώσουν ένα συγκρότημα, θυμίζοντας ένα διψασμένο κοινό άλλης εποχής.

Αρχικά, βλέποντας το venue ως χώρο δεν μπορούσα να μη σκεφτώ ότι -υπό κάποιες προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα για όλους εμάς που επιμένουμε να πηγαίνουμε σε συναυλίες, σε αυτή τη χώρα. Μόνο που αυτή η σκέψη χάθηκε πολύ γρήγορα όταν αντιλήφθηκα πως το ύψος της σκηνής δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα για συναυλίες με όρθιο κόσμο, με τους παρευρισκόμενους να στέκονται πολλές φορές στις μύτες προσπαθώντας να αποκτήσουν αξιοπρεπή οπτική επαφή με τη σκηνή. Επίσης, χαζεύοντας όλον αυτό τον κόσμο, από τη μια πλευρά χαιρόμουν για το μέγεθος αυτού, αλλά από την άλλη ήξερα ότι θα εξαφανιστεί από αντίστοιχες συναυλίες και θα ξαναφανεί πιθανότατα στην επόμενη επίσκεψη των Clutch στη χώρα μας.

Στις 21:15 οι Planet Of Zeus ήταν επί σκηνής και το γνωστό γηπεδικό σύνθημα ακουγόταν από το κοινό. Έχοντας δει τη μπάντα ζωντανά τέσσερις φορές τον τελευταίο χρόνο, τόσο σε κλειστούς, όσο και σε ανοιχτούς χώρους, δεν είχα καμία αμφιβολία για το πόσο καλοί θα παρουσιάζονταν. Επιλέγοντας να ανοίξουν το set τους με το "Vanity Suit" κατάφεραν να ξεσηκώσουν με τη μια το κοινό, αλλά  το θυσίασαν στη προσπάθεια να φτιάξουν τον ήχο, όπως συμβαίνει συχνά με το πρώτο τραγούδι. Προσπαθώντας να βρω ένα σημείο με καλό ήχο και οπτική επαφή παρατήρησα σημαντικές διαφοροποιήσεις στον ήχο ανάλογα με το που καθόταν κάποιος, κάτι που δεν είναι σωστό. Εν τέλει, αριστερά της σκηνής ο ήχος ήταν ο βέλτιστος δυνατός και παρόλο που έφτασε σε ικανοποιητικά επίπεδα, δεν έπαψε να είναι ο λιγότερο καλός ήχος σε συναυλία των Planet που έχω παρευρεθεί.

Planet Of Zeus

Με το κοινό να τους επευφημεί σε κάθε ευκαιρία και το "Leftovers" να αποτελεί το αναμενόμενο highlight της βραδιάς, είναι σίγουρο πως ελάχιστες μπάντες από όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να ανοίξουν ιδανικότερα ένα live για την «καλύτερη μπάντα στο rock που παίζει ζωντανά αυτή την εποχή» όπως προλόγισε τους Clutch ο Μπάμπης. Το νέο τους άλμπουμ είναι σε καλό δρόμο από ό,τι ακούγεται, το δείγμα από αυτό που μας παρουσίασαν ήταν ωραιότατο και οι Planet Of Zeus είναι μια ακόμα απόδειξη του δόγματος που συχνά επιλέγουμε να αγνοούμε και να ξεχνάμε στη χώρα μας, πως αυτοί που δουλεύουν στο τέλος ανταμείβονται. Και η ανταμοιβή, εκτός από το κοινό, ήρθε λίγο αργότερα από τα χείλη του πιο αρμόδιου για να τους την αποδώσει.

Planet Of Zeus

Setlist: Vanity Suit / Dawn Of The Dead / Buffalo (νέο τραγούδι) / Supernothing / The Ballad Of Boston George / Leftovers / Pawnshop Poliitcs / Something's Wrong / Space Loop 430 / Macho Libre / Eat Me Alive

Ελάχιστα μετά τις 22:30, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, χωρίς πολλά-πολλά οι Clutch κατέλαβαν τον χώρο και για την επόμενη μιάμιση ώρα το κοινό αφέθηκε στο κήρυγμα του Neil Fallon. Ή μάλλον δεν αφέθηκε ακριβώς, αλλά συμμετείχε και αλληλεπιδρούσε με τη μπάντα, αναγκάζοντας στο τέλος τον συνήθως μετρημένο και λιγομίλητο τραγουδιστή να υποκλιθεί, ομολογώντας στο τέλος πως είμαστε «όχι μόνο το μεγαλύτερο, αλλά και το καλύτερο κοινό». Έχοντας δει την μπάντα να παίζει και στο εξωτερικό, πραγματικά πιστεύω ότι το εννοούσε, διότι τέτοια αποθέωση δε πρέπει να γνωρίζουν πουθενά αλλού.

Clutch

Ο βασικός σκελετός του setlist είναι γύρω από το νέο άλμπουμ, με το ομώνυμο τραγούδι να ανοίγει τη βραδιά, σε μια από τις σπάνιες βραδιές που ο κόσμος γούσταρε εξίσου (ίσως και παραπάνω) με το νέο υλικό και δεν περίμενε μόνο τα παλιά «κλασικά», αποδεικνύοντας πως οι Clutch είναι κάθε άλλο παρά χθεσινή μπάντα. Τα "Mr. Freedom" και "D.C. Sound Attack" έκαναν τους πάντες να groovάρουν, τα "Unto The Breach" και "Book, Saddle And Go" πώρωσαν και τον τελευταίο παρευρισκόμενο, ενώ το "The Face" υπήρξε μια από τις καλύτερες στιγμές της συναυλίας. Μόνο το "Gone Cold" έλειψε πραγματικά...

Clutch

Πέραν του τελευταίου άλμπουμ, την τιμητική του είχε και το "Blast Tyrant", κάτι που δεν μας χάλασε καθόλου. Το "The Mob Goes Wild" ήρθε νωρίς-νωρίς και έβαλε φωτιά στο κοινό, ενώ στο αγαπημένο μου "Subtle Hustle" (που δεν περίμενα να ακούσω) η αντίδραση του κοινού ήταν μάλλον αναλογικά μικρότερη, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος το ακαταμάχητο groove του. Όμως -ό,τι και να λέμε- ήταν το μεγαλείο του "The Regulator" που τα επισκίασε όλα. Τρομερή στιγμή, με όλο το venue να τραγουδάει με την ψυχή του, από αυτές που μόνο αν τις ζήσεις καταλαβαίνεις τι έγινε. Και σε οποιαδήποτε άλλη συναυλία θα ήταν το απόλυτο highlight. Αλλά όχι σε μια συναυλία των Clutch. Όχι σε μια συναυλία που περιμένεις να κλείσει με το "Electric Worry"...

ClutchΉταν το υποτιθέμενο encore της συναυλίας και όλοι το περίμεναν, αλλά ο πανικός που επήλθε ήταν άνευ προηγουμένου, από εκείνες τις λίγες στιγμές που θα θυμάσαι μετά από χρόνια. Όλοι με μια φωνή τραγουδούσαν τους στίχους και μπροστά γινόταν ένας απερίγραπτος χαμός, με crowd surfers και κόσμο σε έκσταση. Δεν ξέρω αν είναι θέμα γούστου, ιδιοσυγκρασίας ή κάποιου άλλου παράγοντα, αλλά το "Electric Worry" θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τον σύγχρονο rock ύμνο στη χώρα μας.

Οι Clutch πάνω στο σανίδι είναι ακόμα μεγαλύτερη μπάντα και χωρίς να υποτιμώ τον ρόλο των υπολοίπων, αυτό οφείλεται στον τεράστιο Neil Fallon. Μπορεί οι τρεις υπόλοιποι να παίζουν αυτά που πρέπει ακριβώς όπως πρέπει -κι αυτό μόνο όσο εύκολο ακούγεται δεν είναι- αλλά όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω στον Neil που τραγουδάει, παίζει φυσαρμόνικα, παίζει κιθάρα και με λίγες κινήσεις ξεσηκώνει τον κόσμο για πλάκα.

«Θα πρέπει να ερχόμαστε πιο συχνά», αναφώνησε προς το τέλος της εμφάνισης ο Neil και κανείς παρευρισκόμενος δεν διαφώνησε. Αν και στη χώρα μας η απόσταση μεταξύ αποθέωσης και απαξίωσης έχει αποδειχθεί εντυπωσιακά μικρή, εντούτοις κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται να αποτελεί απειλή για αυτούς εδώ τους Αμερικανούς, για τους οποίους, έτσι όπως το πάνε, το επόμενο καλοκαίρι δεν θα υπάρχει κλειστός χώρος να χωρέσει τον κόσμο. Τώρα που το σκέφτομαι, αυτή ήταν μια ιδανική βραδιά για να αποτυπωθεί σε DVD, ώστε να τη θυμάται τόσο η μπάντα, όσο κι όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να είμαστε εκεί.
SETLIST

Earth Rocker
The Mob Goes Wild
Promoter (Of Earthbound Causes)
Mr. Freedom
D.C. Sound Attack!
Unto The Breach
Crucial Velocity
Book Saddle & Go
Gravel Road
The Face
Subtle Hustle
Mice & Gods
The Regulator
Drum Solo
Burning Beard
Cyborg Bette
The Wolf Man Kindly Requests

Encore:
Electric Worry
One Eye Dollar

Χρήστος Καραδημήτρης



13/07/13 - Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη

Φτωχό για πολλούς το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι. Ορισμένες επιλογές υπήρχαν αλλά δεν φάνηκαν αρκετές. Η εμφάνιση των Clutch για άλλη μια φορά μέσα στο κατακαλόκαιρο ήταν ένα event που απασχόλησε το ελληνικό κοινό αλλά ταυτόχρονα είχε διπλή βαρύτητα, διαφορετική από τις προηγούμενες δυο επισκέψεις των Αμερικανών στην χώρα μας. Πρώτον διότι κατάφεραν λόγω μεγάλης ζήτησης να αναγκάσουν τους διοργανωτές να μεταφέρουν δυο φορές το live σε νέο χώρο στην πρωτεύουσα. Δεύτερον διότι η πρώτη εμφάνιση των Clutch στην Θεσσαλονίκη συνοδεύτηκε από εξίσου μεγάλη επιτυχία δείχνοντας ότι η πόλη μας «διψά» να παρακολουθήσει από κοντά τα μεγάλα ονόματα του χώρου.

Planet Of Zeus

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερο συγκρότημα για να ανοίξει την συγκεκριμένη βραδιά από τους Αθηναίους Planet Of Zeus. Με συνεχή ανοδική πορεία και την «εκτόξευσή» τους τα τελευταία χρόνια στην κορυφή του stoner rock όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, άρπαξαν την ευκαιρία να ανοίξουν για την μπάντα που φαντάζει ώς το καταλληλότερο μέσο για να τους παρουσιάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με τον αέρα και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την μακροσκελή ευρωπαϊκή περιοδεία τους καθώς και την ώθηση του ένθερμου κοινού δεν έδειξαν το παραμικρό άγχος παρά την σημαντικότητα της συγκεκριμένης βραδιάς.

Planet Of Zeus

Με κομμάτια από τους δυο δίσκους τους αλλά και ένα νέο, ακυκλοφόρητο κομμάτι ξεσήκωσαν τον κόσμο, δικαιολόγησαν για άλλη μια φορά την «βαβούρα» που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ονομά τους και προκάλεσαν εύκολα και αυθόρμητα τις πιο θερμές αντιδράσεις σε support μπάντα ανεξαρτήτου μουσικού είδους. Σεξ και βία στον πλανήτη Δία!

Setlist: Vanity Suit / Dawn Of The Dead / Buffalo / Supernothing / The Ballad Of Boston George / Leftovers / Pawnshop Poliitcs / Something's Wrong / Space Loop 430 / Macho Libre / Woke Up Dead (William H. Bonney) / Eat Me Alive

Η δυναμική εμφάνιση των Planet Of Zeus θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε οποιοδήποτε headliner. Τόσο η ανυπομονησία του κοινού όμως όσο οι αναμφισβήτητες ικανότητες του συγκροτήματος από το Maryland έκαναν τα πράγματα πιο εύκολα από ποτέ. Το συγκεκριμένο live έφερε το "Earth Rocker" μερικά βήματα πιο κοντά στο νούμερο ένα των φετινών κυκλοφοριών ενώ το ίδιο το συγκρότημα γνωρίζοντας τις δυνατότητες του δίσκου διάλεξε να παρουσιάσει το μεγαλύτερο μέρος του στην περιοδεία προώθησής του.

Clutch

Οι αντιδράσεις του κόσμου παρέμειναν εξίσου θερμές και ενθουσιώδεις τόσο στα νέα όσο και στα παλιότερα κομμάτια δένοντας έτσι το setlist που σαν γροθιά μας σφυροκοπούσε ανελέητα και αδιάκοπα. Κάπου στην μέση, τα τρία απανωτά κομμάτια από το "Blast Tyrant" καθώς και το "50,000 Unstoppable Watts" έφτασαν το groove σε δυσθεώρητα ύψη ενώ λίγο αργότερα, το "Regulator" προκάλεσε τον πραγματικό «πανικό» με τους παρευρισκόμενους να συνοδεύουν σύσσωμοι στα φωνητικά.

Clutch

Ο frontman Neil Fallon έχει την μαγική ικανότητα να τραβά τα βλέμματα τόσο με τις εκατοντάδες διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου του όσο με την ιδιαίτερη φωνή του, ίσως την καλύτερη του είδους. Για να είμαστε ειλικρινείς όμως, η σκηνική παρουσία του συγκροτήματος του ανήκει αποκλειστικά αφού τα υπόλοιπα μέλη περνούν απαρατήρητα εμφανισιακά. Από την άλλη πλευρά όμως όλοι τους είναι εξαιρετικοί μουσικοί που συμβάλλουν τα μέγιστα στην σημερινή επιτυχία των Clutch με αποκορύφωμα τον drummer Jean-Paul Gaster με το σχεδόν jazz-ίστικο παίξιμό του.

Clutch

Η μιάμιση ώρα πέρασε σαν μια στιγμή και φυσικά  δεν ήταν ικανή να καλύψει την πλούσια δισκογραφία των Αμερικανών. Το αναμενόμενο encore ήρθε μετά από τις πιο ενθουσιώδεις αντιδράσεις που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια, το "Electric Worry" αποτέλεσε μια από τις καλύτερες στιγμές σε συναυλία ενώ το "One Eye Dollar" έκλεισε πανηγυρικά την βραδιά.

Clutch

Με τους Monster Magnet να μην καταφέρνουν να φτάσουν τα περασμένα μεγαλεία και τα μέλη των Kyuss να «τρώγονται με τα ρούχα τους», οι Clutch επενδύουν στην ουσία καταφέρνοντας όχι μόνο να τοποθετήσουν τους εαυτούς τους στην κορυφή της παγκόσμιας stoner σκηνής αλλά και να προσελκύσουν το ευρύτερο rock κοινό. Το ελληνικό κοινό από την άλλη κατάφερε με την υποστήριξή  του να εξασφαλίσει δικαιολογημένα την θέση του στις μελλοντικές περιοδείες του συγκροτήματος. Τα πράγματα είναι απλά και οι ίδιοι οι Clutch το δηλώνουν ξεκάθαρα στους στίχους του "Earth Rocker", «Do it live on stage, or don't do it at all».

Clutch

Υ.Γ.: Όσον αφορά το άτομο που είχε την φαεινή ιδέα να ανάψει πυρσό σε έναν κλειστό χώρο με περισσότερο από χίλια άτομα, ελπίζουμε απλά στο μέλλον να βάζει το μυαλό του να δουλέψει πριν κάποιος πάθει κακό εξαιτίας του.
SETLIST

Earth Rocker
Unto The Breach
Mr. Freedom
D.C.Sound Attack!
Cypress Grove
Profits Of Doom
The Mob Goes Wild
50,000 Unstoppable Watts
Crucial Velocity
Cyborg Bette
Book, Saddle And Go
Regulator
Big News I
Pure Rock Fury
Oh,Isabella
The Wolf Man Kindly Requests...

Encore:
Electric Worry
One Eye Dollar

Γιάννης Βόλκας

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com - Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET