Chris Eckman, Μητέρα Φάλαινα Τυφλή @ Six D.O.G.S., 13/02/15

Ένας ευχάριστος τρόπος να δημιουργήσεις μία-δύο αναμνήσεις που δεν είχες πιο πριν

Από τον Κώστα Σακκαλή, 16/02/2015 @ 10:52
Έχω την αίσθηση ότι, παρότι φυσικά ο Chris Eckman των Walkabouts ήταν ο κράχτης, ο κόσμος που έκανε το Six D.O.G.S. να μοιάζει αραιά γεμάτο δεν ήταν μόνο για αυτόν εκεί. Και οι Μητέρα Φάλαινα Τυφλή έχουν το δικό τους κοινό και πολύ καλά κάνουν αφού το αξίζουν 100%. Το περσινό τους πόνημα αποδεικνύει ότι τελικά το ελληνόφωνο rock μπορεί ακόμα να είναι και ποιοτικό και εύπεπτο. Και κυρίως ζωντανό.

Μητέρα Φάλαινα Τυφλή

Αυτό απέδειξαν και επί σκηνής οι Μητέρα Φάλαινα Τυφλή ξεπερνώντας το εμπόδιο του πώς να αναπαράγουν τις πλούσιες ενορχηστρώσεις τους σε μία συναυλία κουβαλώντας μαζί τους όλους τους μουσικούς, από πνευστά μέχρι έγχορδα, που κάνουν τον ήχο τους ξεχωριστό. Αυτό βεβαίως δημιούργησε ένα νέο, καθαρά πρακτικό πρόβλημα που δεν ήταν άλλο από το να χωρέσουν δέκα άτομα στη μικρή σκηνή του Six D.O.G.S..

Μητέρα Φάλαινα Τυφλή

Όσο όμως στριμωγμένοι ήταν στο πάλκο τόσο άνετοι ήταν στις εκτελέσεις τους και τα πρώτα τραγούδια ανήκαν στη δική τους δισκογραφία με αποκλειστικότητα στο "Ναυάγια Στη Στεριά". Σχεδόν πιστές αποδόσεις των στουντιακών εκτελέσεων κατάφεραν να αναπαράγουν με επιτυχία την ατμόσφαιρα χαράς και μελαγχολίας που διαπνέει τα τραγούδια τους συχνά μάλιστα ταυτόχρονα.

Ο Chris Eckman ανέβηκε στη σκηνή για να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ασφυκτική σε βαθμό που ήταν δύσκολο για τους δύο κιθαρίστες (τον ίδιο και τον Διαμαντίδη δηλαδή) ακόμα και να αλλάξουν κιθάρες. Κάπου εδώ έγινε ξεκάθαρο και για όσους δεν είχαν διαβάσει το δελτίο Τύπου για το πώς θα προχωρούσε η συναυλία, με τους Μητέρα Φάλαινα Τυφλή να αποτελούν την backing band του Eckman. Κάπου εδώ θα πρέπει να ειπωθεί ότι οι δύο πλευρές δεν είναι άγνωστες μεταξύ τους αφού ο Αμερικάνος είχε αναλάβει και τη μίξη στο CD των Ελλήνων. Επίσης όπως και ο ίδιος ο Eckman μας δήλωσε έβλεπε κάποιες ομοιότητες με τους Walkabouts οπότε το ταίριασμα δεν ήταν παράξενο. Και όντως επί σκηνής δούλεψε άριστα.

Chris Eckman

Σαν να δούλευαν μαζί για χρόνια, τα όποια λάθη και ασυνεννοησίες των μουσικών δεν ξεπέρασαν τα συνήθη σε οποιοδήποτε συγκρότημα. Ξεκινώντας με την πλευρά του Eckman που κλίνει περισσότερο προς την μπαλάντα με τον ίδιο να κρατάει την ακουστική και προχωρώντας στη συνέχεια προς τα πιο δυνατά / ρυθμικά και αυτός να αλλάζει στην ηλεκτρική, το setlist περιελάμβανε τραγούδια τόσο από τους Walkabouts όσο και από τη δική του καριέρα.

Chris Eckman

Το "Tremble (Goes The Nght)" ήταν η καλοδεχούμενη έκπληξη αφού όπως είπε είχε 15 χρόνια να το παίξει στην Ελλάδα, ενώ το αναμενόμενο encore ήρθε φυσικά με το "The Light Will Stay On" που ανέλαβε στην πρώτη φωνή η κοπέλα που μέχρι τότε κρατούσε σχεδόν αποκλειστικά τα δεύτερα φωνητικά και το όνομα της οποίας μου διέφυγε. Ένα δεύτερο encore ήρθε από τη δισκογραφία των Μητέρα Φάλαινα Τυφλή όπου o Eckman τιμητικά έπαιξε δεύτερη κιθάρα.

Chris Eckman

Η βραδιά τελείωσε σε ένα κλίμα που έμοιαζε πολύ περισσότερο οικογενειακό και φιλικό παρά ως συναυλία κι αυτό σίγουρα δεν ήταν κακό. Χωρίς μεγάλες συναισθηματικές εντάσεις, ήταν τελικά ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να περάσεις τη βραδιά σου, να πιεις το ποτό σου και να δημιουργήσεις και μία-δύο αναμνήσεις περισσότερες από όσες είχες πριν από αυτήν.
SETLIST

Καλώς Ήρθες
Ρόδι
Πλοία Της Γόνιμης Γραμμής
Όπου Εσύ Αγαπάς
Μέρες Από Ατσάλι
Επιτέλους Ζωντανός
Μέρες Νύχτες Τραίνα
Nothing Left To Hate
Dustlands
Many Moons
Ghosts Along The Border
Eyes
Rainmaker Blues
Blue-Head Flame
Tremble (Goes The Night)
Stopping-off Place
Soul Thief
Acetylene

Encore:
The Light Will Stay On
Σπίτι

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET