Caspian, When Oceans Align @ Eightball Club, 16/01/14

Οι Αμερικανοί απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι αποτελούν μια από τις πιο αξιόλογες προτάσεις στην post-rock σκηνή, συνθετικά αλλά κυρίως με τις ζωντανές εμφανίσεις τους

Από τον Γιάννη Βόλκα, 20/01/2014 @ 12:36
Άθελά μου απείχα από τα post-rock δρώμενα τον τελευταίο χρόνο. Επαγγελματικές υποχρεώσεις, το ενδιαφέρον για άλλες μουσικές και η κλασική έλλειψη χρόνου με οδήγησαν στην αποχή αυτή, η οποία έληξε με τις φετινές εμφανίσεις των Caspian. Κυριότερος λόγος υπήρξαν οι ακροάσεις του πρόσφατου "Hymn For The Greatest Generation", οι οποίες μέσω μιας ψυχολογικής φόρτισης με επανέφεραν στην σκηνή που στο παρελθόν παρακολουθούσα εντονότερα και πιο εντατικά. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την επίσκεψη ορισμένων φίλων από την πρωτεύουσα, η πορεία προς το Eightball στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έμοιαζε πλέον μονόδρομος.

Καθώς στο club εισέρχονταν γνωστοί και άγνωστοι μέχρι η προσέλευση του κοινού να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι When Oceans Align ανέβηκαν στην σκηνή για την έναρξη της βραδιάς. Για να είμαι ειλικρινής είχα περιέργεια να παρακολουθήσω τους νεοσύστατους Θεσσαλονικείς στα πρώτα τους βήματα, αφού το πρώτο κομμάτι που είδε τα φώτα της δημοσιότητας ("Tighten Up") είχε αφήσει μόνο θετικές εντυπώσεις. Για καλή μας τύχη η πεντάδα δεν μας απογοήτευσε με το post-rock της με metal πινελιές. Δεμένο συγκρότημα με ενδιαφέρουσες ιδέες το οποίο φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει περισσότερο στο προσεχές μέλλον. Αναμένουμε με ανυπομονησία το ντεμπούτο τους.

Ευχαριστημένος που θα παρακολουθούσα ξανά ζωντανά τους Caspian αλλά χωρίς να νιώθω σίγουρος για την συνέχεια αφού οι αναμνήσεις της προηγούμενης εμφάνισής τους στην πόλη μας είχαν αρχίσει σταδιακά να ξεθωριάζουν. Οι Αμερικανοί όμως κατάφεραν από τα πρώτα λεπτά να μας «πιάσουν από τον λαιμό» με την δυναμική σκηνική παρουσία τους και τον καθαρό αλλά εκκωφαντικά δυνατό ήχο, αποδεικνύοντας γιατί θεωρούνται μια από τις μπάντες-εγγύηση στην post-rock σκηνή. Αναμφίβολα υπάρχουν και καλύτερα αλλά και σημαντικότερα συγκροτήματα από τους Caspian, αλλά με εμφανίσεις σαν αυτή δείχνουν ότι όλα κρίνονται πάνω στο «σανίδι».

Caspian

Αν και με ένα -αναμενόμενα- μικρό σχετικά set, κατάφεραν να περάσουν τόσο από τους τρεις ολοκληρωμένους δίσκους τους αφήνοντας ικανοποιημένους παλιότερους και νέους οπαδούς. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει μια αναφορά στο EP "Hymn For The Greatest Generation" με το σαρωτικό "The Heart That Fed" το οποίο ταίριαξε απόλυτα με το "Of Foam And Wave" που προηγήθηκε. Ο κόσμος παρακολουθούσε χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις αλλά με ένα χαμόγελο ευχαρίστησης και μια αίσθηση ικανοποίησης. Οι Caspian για λίγο περισσότερο από μια ώρα παρουσίαζαν ένα λιτό αλλά ολοκληρωμένο show με άριστο ήχο και δυναμικές συνθέσεις με ακόμα πιο έντονα ξεσπάσματα.

Caspian

Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η σκηνική παρουσία τους με τα μέλη του συγκροτήματος να χτυπιούνται σαν να μην υπάρχει αύριο, σαν η κάθε νότα να είναι η τελευταία που θα ακουστεί στον πλανήτη. Φυσικά δεν έλειψε το καθιερωμένο παράπονο αφού το ελληνικό κοινό δείχνει επανειλημμένα ότι αδυνατεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό στα ήρεμα σημεία των συνθέσεων αποδεικνύοντας ότι ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει απόλυτα το νόημα της μουσικής αυτής. Ας προσπαθήσουν την επόμενη φορά να απολαύσουν την ολότητα των συνθέσεων αντί να περιμένουν τη κορύφωση του εκάστοτε κομματιού αποφεύγοντας έτσι να γίνονται ενοχλητικοί στους τριγύρω τους.

Caspian

Το κλείσιμο ήταν για άλλη μια φορά εντυπωσιακό με το αναμενόμενο "Sycamore" και όλα τα μέλη των Caspian να λαμβάνουν θέση γύρω από το drumkit αφήνοντας με ανοιχτό το στόμα τόσο αυτούς που το γνώριζαν αλλά κυρίως αυτούς που το παρακολουθούσαν για πρώτη φορά. Οι Αμερικανοί απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι αποτελούν μια από τις πιο αξιόλογες προτάσεις στην post-rock σκηνή, συνθετικά αλλά κυρίως με τις ζωντανές εμφανίσεις τους. Το κοινό της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί παρά να έμεινε απόλυτα ικανοποιημένο και οι Caspian να κέρδισαν μερικούς ακόμα ακόλουθους.
SETLIST

(Με κάθε επιφύλαξη)

Fire Made Flesh
Of Foam And Wave
The Heart That Fed
Gone In Bloom And Bough
ASA
Halls Of The Summer
The Raven
Quovis / Further Up/ Further In
Sycamore

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET