Calexico, Blind Pilot live σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, 30/11/12 - 01/12/12

Από τους Γιάννη Βόλκα, Άλκη Κοροβέση, 04/12/2012 @ 13:07
30/11/12, Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη

Η φετινή εμφάνιση των Calexico δεν ήταν η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Η αγάπη του ελληνικού κοινού προς το πρόσωπό τους αλλά και η εμπιστοσύνη προς τις μουσικές τους ικανότητες έκαναν τις εν λόγω δυο συναυλίες τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα να γίνουν από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς λίγο πριν αυτή φτάσει στην λήξη της. Το φετινό "Algiers", ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς κατά την προσωπική μου γνώμη αύξησαν ακόμα περισσότερο την ανυπομονησία μου για την ιδιαίτερη αυτή βραδιά.

Μέσα στο κατάμεστο Principal, η ανυπόφορη ζέστη, μια ανεξήγητη «βαβούρα» και ένα συνεχές πήγαινε-έλα των παρευρισκόμενων ήταν οι μοναδικοί παράγοντες που παραλίγο να καταφέρουν να καταστρέψουν την καλή μου διάθεση. Οι Blind Pilot από το Όρεγκον δεν βοήθησαν ώστε να ανατραπεί η κατάσταση αυτή. Αν και είχα ακούσει τα καλύτερα, μου φάνηκαν αδιάφοροι, όπως το ίδιο και στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού από ότι μπορεί να συμπεράνει κανείς από την «μουρμούρα» που δεν έδειχνε να σταματά. Μεγάλα τα ονόματα με τα οποία έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν, πολλά και τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει με τα ποδήλατα τους κατά τις περιοδείες τους αλλά το indie-folk τους, ακούστηκε άνευρο και ανούσιο σε μια σκηνή όπου άλλοι μας έχουν παρουσιάσει πολύ πιο ενδιαφέρουσες συνθέσεις. Μοναδικό highlight τα δυο τελευταία κομμάτια όπου μέλη των Calexico τους συνόδευσαν αυξάνοντας κάπως το ενδιαφέρον του κοινού.

«Η μουσική μας είναι ο τρόπος να σας υποστηρίξουμε», δήλωσαν πριν μερικές μέρες οι Calexico και από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην σκηνή έδειξαν ότι με την μουσική τους είναι ικανοί να μας κάνουν να ξεχάσουμε προσωρινά τα προβλήματά μας. Το ρυθμικό "Epic", ένα από τα πολλά κομμάτια που θα ακούγαμε από τον καινουργιο τους δίσκο ταίριαξε όμορφα με το "Across The Wire" για να συνεχιστεί όλη η υπόλοιπη βραδιά με εναλλαγές νέων και παλιότερων συνθέσεων με το κοινό να ανταποκρίνεται κάπως θερμότερα στις κλασικές τους επιτυχίες.

Calexico

Μια καλοστημένη πολυπολιτισμική ομάδα οι Calexico επί σκηνής στην οποία, αν και την ηγεσία τυπικά έχουν οι Joey Burns και John Convertino, ο καθένας τοποθετεί την δική του πινελιά σε έναν πανέμορφο πολύχρωμο μουσικό καμβά. Ο πρώτος με την συνοδεία της κιθάρας του ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των φωνητικών ενώ ο, εδώ και χρόνια, συνταξιδιώτης του έδινε άλλοτε jazz και άλλοτε latin ρυθμούς πίσω από τα drums του. Εξίσου σημαντικά και εντυπωσιακά τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Οι κιθάρες του Jairo Zavala, οι τρομπέτες, το στιβαρό μπάσο και τα φωνητικά του Jacob Valenzuela που αντικαθιστούσε την Amparo Sanchez στα "Inspiracion" και "Roka".

Calexico

Το κοινό ξεσηκωνόταν από τους mariachi ρυθμούς και σε κομμάτια όπως το πασίγνωστο "Crystal Frontier", αλλά η μουσική των Calexico είναι πολύ πιο ποικιλόμορφη. Alternative αλλά και folk κιθάρες, americana αλλά και μεξικάνικες μελωδίες, συνθέσεις μελαγχολικές, ρομαντικές αλλά και τελείως χορευτικές και διασκεδαστικές. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τους Calexico, κάπου έχεις ακούσει την μουσική τους, σε ένα καλοκαιρινό bar, σε μια ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή κάνοντάς σε να νοιώθεις οικεία. Από τα καλύτερα κομμάτια της βραδιάς αλλά και της φετινής χρονιάς το "Sinner In The Sea", πασίγνωστη η διασκευή στο "Alone Again Or" των Love αλλά εξίσου καλή και αυτή στο "Corona" των Minutemen. Σε ακόμα μια διασκευή, το "Look At Miss Ohio", ανέβασαν στην σκηνή τους Blind Pilot ενώ λίγο πριν το τέλος και το χαλαρωτικό "The Vanishing Mind" ξεσήκωσαν για τελευταία φορά το κοινό με το "Guero Canelo".

Calexico

Τα κατάφεραν για άλλη μια φορά. Μας διασκέδασαν αλλά και μας ταξίδεψαν, σε άλλα μέρη, μακριά από τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Μας μετέφεραν κάπου κοντά στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών, εκεί στην μακρινή πόλη Calexico.

CalexicoSetlist:

Epic
Across The Wire
Splitter
Roka
Dead Moon
Para
Minas De Cobre
Inspiracion
Maybe On Monday
Stray
Fortune Teller
Victor Jara's Hands
Sinner In The Sea
Corona (Minutemen cover)
All Systems Red
Alone Again Or (Love cover)
Puerto
Crystal Frontier
Look At Miss Ohio (With Blind Pilot) (Gillian Welch cover)
Guero Canelo
Spokes
The Vanishing Mind

Γιάννης Βόλκας



01/12/12 Fuzz Club, Αθήνα

Με όλα τα παρατράγουδα που είχαν γίνει στις πρόσφατες συναυλίες των Kreator και W.A.S.P., η αλήθεια είναι πως φοβόμουν ότι αυτό το Σαββατόβραδο θα διαρκούσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Βέβαια, η συναυλία των Calexico, που θα άνοιγε τον συναυλιακό χειμώνα -πόσο αντιφατικό για μια μπάντα, της οποίας ο ήχος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την έρημο της Arizona- ουδεμία σχέση έχει με το metal των παραπάνω, αν και λόγω της πολυποικιλότητας του κοινού, είμαι βέβαιος πως αρκετοί από αυτούς βρίσκονταν σε τουλάχιστον μια από τις προαναφερθείσες συναυλίες. Για καλή μας τύχη, όμως, και αφού η επιγραφή sold out στο εξωτερικό του Fuzz Club στενοχώρησε αρκετούς από τους φίλους της μπάντας, που περίμεναν έστω και τελευταία στιγμή να βρούν ένα εισιτήριο, οι πόρτες άνοιξαν γύρω στις 8:30.

Προς έκπληξη όλων, στις 21:00 ακριβώς βγήκαν οι Blind Pilot, η μπάντα από το Oregon, η οποία συνόδευσε τους Calexico στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία.

Blind Pilot

Για περίπου 40 λεπτά, κατάφεραν να κερδίσουν τον κόσμο, με το indie folk τους, που θύμιζε αρκετά την μπάντα για την οποία άνοιγαν, λόγω της φωνής του Nebeker, ενώ η χρήση οργάνων όπως το ukulele και το banjo, δεν βοηθήθηκε πολύ από τον ήχο, αφού στο προσκήνιο βρίσκονταν φωνή, κιθάρα και τύμπανα. Αρκετά συμπαθητικές οι συνθέσεις τους, καναδυο εκ των οποίων συνοδεύτηκαν από τον Valenzuela και τον Zavala των Calexico σε χάλκινα και slide guitar αντίστοιχα, δεν κούρασαν και έδεσαν όμορφα με αυτό που θα επακολουθούσε.

Έτσι, λοιπόν, λίγο μετά τις 22:00, έλαβαν θέση επί σκηνής ο Convertino, o Burns και οι υπόλοιποι μουσικοί που τους πλαισίωναν. Χωρίς πολλά πολλά, η τελευταία στάση της ευρωπαϊκής τους περιοδείας ξεκίνησε με μια καινούρια σύνθεση, το "Epic" από τον πρόσφατο δίσκο τους, "Algiers".

Calexico

Χλιαρές οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού, όπως παρατήρησε και ο ίδιος ο frontman του συγκροτήματος, μέχρις ότου ακούστηκε το εμπορικότερο ίσως κομμάτι του, το "Stray". Κάπου εκεί ο κόσμος άρχισε να τραγουδάει και να λικνίζεται στους ρυθμούς της μπάντας, με έμφαση σαφώς στα πιο latin κομμάτια, όπως τo mariachi "Minas De Cobre" και το tango "Inspiracion".

Calexico

Στο γεμάτο δίωρο, το οποίο μας επιφύλασσε και δυο encore, ακούσαμε κομμάτια από όλη σχεδόν τη δισκογραφία των Calexico, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στο τέλος της βραδιάς κάποιος που να φύγει από το club με παράπονο. Έστω και αν ένα "Ballad Of Cable Hogue" χωρούσε κάπου στριμωχτά. Στα της σκηνικής παρουσίας, ο Burns, αρκετά επικοινωνιακός με το κοινό, φρόντισε να μην κλέβει χρόνο ανάμεσα στα κομμάτια με άσκοπες πολυλογίες, ενώ το διάστημα από τη μια σύνθεση στην άλλη διαρκούσε όσο η εναλλαγή των οργάνων, ο Convertino, στο άλλο άκρο, απορροφημένος από τα τύμπανά του, ενώ ιδιαίτερες ήταν οι παρουσίες του Zavala στην ηλεκτρική κιθάρα και του Valenzuela στα πνευστά, οι οποίοι συμμετείχαν και στα φωνητικά, με τον τελευταίο να δίνει το έναυσμα για χορό στον κόσμο. Τέλος, αρκετά όμορφη ήταν και η σύμπραξη των Blind Pilot με τους Calexico στο πρώτο encore της βραδιάς στις διασκευές των Gillian Welch και Yardbirds, μια συνεργασία που φάνηκε να διασκεδάζουν και οι ίδιοι οι μουσικοί.

Calexico

Σε μια ιδιαίτερη βραδιά, αφού ο μπασίστας του συγκροτήματος, Ryan Alfred, είχε τα γενέθλιά του, ενώ αποτελούσε και την τελευταία στάση της περιοδείας τους, οι Calexico μας πρόσφεραν τον καλύτερό τους εαυτό. Παρόλη την διάρκειά της, η συναυλία διατηρήθηκε από την αρχή ως το τέλος σε υψηλό επίπεδο, ενώ η επαγγελματική αντιμετώπισή μας τόσο από την μπάντα, όσο και από τους διοργανωτές -οι συνθήκες για sold out συναυλία ήταν ανθρώπινες, ενώ και το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε αυστηρά -μας επέτρεψε να απολαύσουμε μια σπάνια στιγμή κατατάσσοντάς την σε μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Η εμφάνιση των Calexico ήταν το επιστέγασμα της ιδιαίτερης σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην μπάντα από το Tucson και το ελληνικό κοινό.

CalexicoSetlist (με ορισμένες επιφυλάξεις):

Epic
Across The Wire
Splitter
Stray
Dead Moon
Roka
Para
Victor Jara's Hands
Minas De Cobre
No Te Vayas
Maybe On Monday
Fortune Teller
Crystal Frontier
Inspiracion
Sinner In The Sea
Corona (διασκευή Minutemen)
Alone Again Or... (διασκευή Love)
Puerto
---------
Look At Miss Ohio (διασκευή Gillian Welch)
For Your Love (διασκευή Yardbirds)
Guero Canelo
---------
The Vanishing Mind

Άλκης Κοροβέσης

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας - Βαγγέλης Πατσιαλός / blog.epatsialos.gr

  • SHARE
  • TWEET