Bob Dylan @ Λιμάνι (Θεσσαλονίκη), 22/06/14

Ήμασταν εκεί, όταν ο Dylan πάτησε το πόδι του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Από τον Γιάννη Βόλκα, 23/06/2014 @ 13:02
Για επαγγελματικούς λόγους απείχα από τα συναυλιακά δρώμενα τους τελευταίους μήνες. Έτσι και αλλιώς, οι «πειρασμοί» ήταν λίγοι και όχι τόσο ισχυροί. Όταν όμως ο Bob Dylan βρίσκεται στην πόλη σου, σε μια απόσταση λιγότερη από μισή ώρα από το σπίτι σου, τότε απλά...πηγαίνεις. Φυσικά δεν έχουν όλοι παρόμοιο τρόπο σκέψης και η προσέλευση του κόσμου θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αλλά η ποικιλομορφία του, με ηλικίες από 5 έως 65 χρονών δημιούργησε ένα ευχάριστο ζεστό και ειρηνικό κλίμα. Όταν ο Bob Dylan, η μεγαλύτερη εν ζωή μουσική προσωπικότητα έρχεται στην πόλη, ο καθένας μας έχει την ηθική υποχρέωση να παρευρεθεί. Το οφείλει στον ίδιο τον Dylan, στην μουσική ιστορία της πόλης αλλά περισσότερο το οφείλει στον ίδιο του τον εαυτό. Ορισμένοι θα διαφωνήσουν αλλά μια βραδιά σαν αυτή μοιάζει με τις κυριακάτικες επισκέψεις στην εκκλησία για τους πιστούς. Μόνο αν δεν πιστεύεις, βρίσκεις περιττή την παρουσία σου στην συνεύρεση αυτή.



Μετά από πέντε συμπληρωμένες δεκαετίες δισκογραφίας και έχοντας ξεπεράσει πλέον τα εβδομήντα, ο κύριος Zimmerman γνωρίζει ότι δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν τόσο ως προς το μουσικό του ύφος όσο και προς την διαμόρφωση του εκάστοτε setlist. Άλλωστε μιλάμε για τον άνθρωπο που όχι μόνο ήταν παρών σε όλη την σύγχρονη μουσική ιστορία αλλά έπαιξε και βασικό ρόλο στην διαμόρφωσή της. Επίσης, στην εποχή που ζούμε, έχουμε όλο και λιγότερες δικαιολογίες για να γκρινιάξουμε. Το setlist της εν λόγω συναυλίας βρισκόταν στο διαδίκτυο εδώ και μήνες και λίγο-πολύ ήταν γνωστά τα κομμάτια που θα ακούγαμε. Και αν ορισμένοι διαμαρτυρηθούν λέγοντας «Εμείς, οι οπαδοί κάναμε τον Dylan αυτό που είναι!», καλύτερα ας αναρωτηθούν μήπως ο Dylan μας έκανε αυτό που είμαστε εμείς σήμερα;



Για να περάσουμε στα διαδικαστικά, ο Bob Dylan και η μπάντα του ανέβηκε στην σκηνή ακριβώς την προγραμματισμένη ώρα με το "Things Have Changed" και μας παρουσίασε τον σύγχρονο εαυτό του. Με ξεκάθαρο blues ύφος  και ένα set βασισμένο κυρίως σε συνθέσεις από το 2000 και έπειτα, μια φωνή ζεστή, βραχνή, ίσως καλύτερη από ποτέ, ένα πιάνο, μια φυσαρμόνικα και η λιτή φιγούρα του Dylan. Απλός και λακωνικός, τόσο που δεν θυμίζει σε τίποτα το μέγεθος της προσωπικότητάς του.



Σχεδόν ολόκληρο το πρόσφατο αλλά καταπληκτικό "Tempest", ένα άλμπουμ που φαίνεται να έδωσε πνοή εκ νέου στον γηραιό καλλιτέχνη αλλά και μερικές «βουτιές» στο πλούσιο παρελθόν. Φυσικά οι αναφορές αυτές δεν θα μπορούσαν να είναι αρκετές, μετά από περισσότερο από 30 στούντιο άλμπουμ και τόσα πασίγνωστα και χιλιοδιασκευασμένα κομμάτια. Ότι και αν έπαιζε ο Dylan δεν θα με ενοχλούσε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου έλειψαν οι μεγάλες επιτυχίες, αφού δεν είχα ποτέ την τύχη να τον παρακολουθήσω ζωντανά στο παρελθόν. Το ίδιο θα σκέφτηκαν και άλλοι, ορισμένοι με μια καλοπροαίρετη κριτική, άλλοι κάπως πιο θυμωμένα. Τα διαφοροποιημένα "All Along The Watchtower" και "Blowin' In The Wind" δεν ήταν αρκετά για να χορτάσουν την πείνα του κοινού αυξάνοντας τα παράπονα στις συζητήσεις της επιστροφής.



Φυσικά τα συναυλιακά «παράσημα» δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Χαίρομαι όμως που αργότερα θα αναφέρω ότι ήμουν εκεί, όταν ο Dylan πάτησε το πόδι του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ίσως το ίδιο να κάνει με τους φίλους του και ο τώρα πεντάχρονος Σοφοκλής που στεκόταν δίπλα μου ρωτώντας με αθώα παιδική φωνή «Ποιός είναι ο Bob Dylan;» λίγο πριν επιστρέψει στα παιχνίδια του. Δεν κατάλαβε και πολλά αλλά ήταν εκεί και ίσως κάποτε να το εκτιμήσει. Ίσως το ίδιο να συμβεί και σε μας. Δεν καταλάβαμε και πολλά, ίσως να μην νοιώσαμε και όπως περιμέναμε. Ήμασταν όμως εκεί, την βραδιά που ο Bob Dylan βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια μας.
SETLIST

Things Have Changed
She Belongs To Me
Beyond Here Lies Nothin'
Duquesne Whistle
Pay In Blood
Tangled Up In Blue
Love Sick
High Water (For Charley Patton)
Simple Twist Of Fate
Early Roman Kings
Forgetful Heart
Summer Days
A Hard Rain's A-Gonna Fall
Soon After Midnight
Long And Wasted Years

Encore:
All Along The Watchtower
Blowin' In The Wind

Κείμενο / φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET